vineri, 31 octombrie 2014

Alsacia – traditie si vovatie istorica




 Ţinuturile din nord-vestul Franţei- Alsacia şi Lorena-
poartă amprenta unui peisaj comun: păduri dese şi întinse ce acoperă un relief puţin accidentat, dar masiv, văi cu ape abundente, podgorii ce sclipesc în lumina soarelui şi mai ales vestigiile unui ev mediu pe care le întâlneşti aproape în fiecare localitate.
Dacă Lorena a luat naştere în 843, în urma destrămării imperiului lui Carol cel Mare(partea centrală a acestuia aparţinând Lotharingienilor), Alsacia s-a constituit în partea estică a acestuia, la contactul dintre lumea francilor şi cea a germanilor.
Mulţimea şi diversitatea atracţiilor pe care le oferă peisajul alsacian ne fac să abordăm cu greu un anume traseu, care să întrunească asentimentul tuturor celor ce vor dori, ca şi noi, să cunoască această minunată lume.De aceea, acum, spre deosebire de incursiunea pe care am făcut-o pe „Drumul vinului” vom iscodi, în cele ce urmează, câteva dintre peisajele specifice alsaciene.
Lumea Vosgilor
Culmile Vosgilor se întind paralel cu valea Rhinului pe mai bine de 170 de kilometri, de la sud, unde sunt izvoarele Moselei şi ale Saonului, până la Valea Lauter, în nord, dincolo de care se află Culmile Pfalzerwald din Germania. Aceşti munţi vechi, de vârstă hercinică, sunt alcatuiţi în sud din roci mai dure( granite şi porfire), ceea ce le conferă o înălţime mai mare: Grand Belton are 1424 m, iar în nord, renumita gresie roşie de Vosgi, mai puţin rezistentă la eroziune, ce formează culmi uşor netezite, joase: Dannon – 1009 m, Zorm – 608 m, Windstein – 356 m. Acoperiţi de o pădure masivă de fag în amestec cu brazi, la peste 400 m altitudine, şi pini, mai sus de 700m altitudine, acest ţinut formează Parcul Natural al Vosgilor de Nord. Printre atracţiile acestui parc, numeroase lacuri, dintre care Gerardmer este cel mai întins(115 ha), iar Lacul Alb – cel mai adânc(72m), oferă călătorului un peisaj reconfortant. Am traversat pădurea vosgiană, plecând de la Haguenau spre Bitche, pe un drum regional de o calitate excepţională. Impresia unui „tunel verde”, pe care o ai mai bine de 20 km, începând de la Gudershoffen spre nord-vest, mi-a rămas pentru totdeauna în memorie. Din loc în loc, luminişuri cu ierburi abundente, izvoare minerale( la Niederbronn les Bains apa minerală Cedric), castele şi cetăţi semeţe(Wintersberg, Wasenbourg, Falkenstein, Waldeck) sau stânci pitoreşti, cu forme ciudate( Ramstein, Stâncile celor 12 apostoli, cunoscute sub acest nume încă di evul mediu – o asemănare cu relieful ciudat din Călimanii noştri, numit tot aşa în secolul nostru).

ALBANIA (Republica Albania)

NUME OFICIAL: Republica Albania


SITUAREA: În sudul Europei (peninsula Balcanica), având o suprafata de circa 28 748 km2 (locul 138 în lume).
VECINII: (1 119 km): Grecia-247 km; Marea Ionica si Marea Adriatica-407 km; Iugoslavia-310 km; Macedonia-155 km.
Albania este împartita în 26 districte grupate în 5 regiuni, fara valoare administrativa, sabatoarea nationala fiind pe data de 28 noiembrie (aniversarea independentei-1912 si a eliberarii Albaniei-1944).
CAPITALA: Tirana: oras situat pe râul Ishmi la 110 m altitudine si 27 km est de tarmul Marii Adriatice; 427 000 de locuitori în anul 1995 (1924: 18 000 loc; 1939: 35 000; 1960: 135 025). Mentionata documentar pentru prima data în secolul XV, Tirana devine capitala statului albanez independent. La Tirana este proclamata, la 11.01.1946, Republica Populara Albania. Sub regele Zogu I, arhitecti italieni lucreaza la remodelarea orasului. Dupa razboi, cunoaste o puternica dezvoltare economica si edilitara. Azi Tirana este cel mai mare centru industrial albanez cu întreprinderi textile, sticlarie, mobila, marochinarie, nod rutier. Aeroport international: Rinas; principalul centru comercial, financiar si cultural al tarii. Monumente: moscheea Etehem Bey, statuia lui Gjergj Kastrioti (acum se numeste Skanderbeg), Palatul Culturii.

Agricultura de subzistentă



Cele patru mari forme ale agriculturii de subzistenta sunt vanatoarea si culesul plantelor, pastoritul nomad, cultivarea diferitelor loturi si agricultura stabila. Fiecare din aceste forme reflecta un anumit stadiu din istoria societatii umane.
In urma cu aproximativ 12000 de ani, cea mai mare parte a oamenilor traia din vanatoare, pescuit si cules. Aceasta implica uciderea animalelor salbatice pentru carne si culesul plantelor si radacinilor comestibile, printre care fragi, fructe si seminte salbatice.
Ca mod de viata, vanatoarea si culesul au avut un declin rapid dupa dezvoltarea agriculturii, in urma cu 12000-10000 de ani. O data cu descoperirea modului in care pot fi cultivate plantele si domesticite animalele, majoritatea au devenit agricultori. In regiunile cu ploi abundente si regulate, ei cultivau diverse recolte. In regiunile mai uscate, ei cresteau animale. Grupurile tot mai mici de vanatori si culegatori au fost impinse catre zone care nu erau propice nici unei forme de agricultura.
Vanatoarea si culesul necesita o buna cunoastere a modului de supravietuire in armonie cu natura. Aceste cunostinte le permit vanatorilor si culegatorilor sa supravietuiasca chiar si in zonele extrem de inospitaliere. Unii oameni de stiinta considera ca n-ar trebui pierdute cunostiintele despre natura a vanatorilor si culegatorilor.

Citate petru acel care nu a Iubit niceodata

  1. Acela care nu a iubit niciodata, inseamna ca nu a trait niciodata. - John Gay
  2. Adesea, oamenii uita ca una din componentele importante ale dragostei este vointa de a iubi.
  3. Afectiunea este germenele pasiunii. Pasiunea este germenele celei mai perfecte iubiri.
  4. Cand dragostea vorbeste, vocile tuturor zeilor para fi adormite in armonia raiului. - William Shakespeare....

Agricultura si creşterea animalelor




1)Tropicala
        Când europenii au descoperit ţinuturile îndepărtate, ei au găsit multe culturi exotice. Grabiti sa le exploateze, ei au pus rapid la punct un sistem comercial care a dezechilibrat drastic balanţa ecologica si economica a multor tari cu economie agrara.
        Inca de la începutul anilor 1500, aventurierii portughezi si spanioli, urmaţi de britanici, olandezi, francezi si germani, au început colonizarea suprafeţelor vaste situate la tropice. In Europa a crescut mult cererea pentru produsele care proveneau doar din regiunile tropicale sau sub-tropicale, printre care condimentele si băuturile. Se cereau si materiale pentru industrie, cum ar fi bumbacul sau cauciucul. Prelucrarea ulterioara si exportul unor mărfuri atât de valoroase au stimulat mult dezvoltarea comerţului mondial, atât in domeniul alimentar, cat si al materiilor prime. Cererea pentru produse ca bumbacul sau cauciucul a dus la schimbarea caracterului agriculturii in tarile tropicale, mai ales atunci când terenurile destinate agriculturii de subsistenta erau înlocuite cu cele comerciale. In 1519, de exemplu, conchistadorul spaniol Hernan Cortes a gustat o băutura numita xocolatl ( ciocolata) la curtea lui Montezuma, regele aztec al Mexicului. Cortes a importat băutura in Europa unde a devenit foarte populara. Arborele de cacao creste in stare sălbatica in regiunile tropicale ale Americii de Sud. Conchistadorii au sutinut cultivarea acesteia in toata America Centrala si de Sud si in Sud-estul Asiei. In urma cu aproximativ 100 de ani, cacaoa a ajuns pana in Africa de Vest, care astăzi produce cam jumătate din recolta mondiala. In Africa de Vest principalii producători de cacao sunt micii plantatori. In anumite regiuni micii acţionari tarani au jucat un rol foarte important in agricultura tropicala. Un alt eveniment de mare însemnătate a fost evoluţia noilor sisteme de administrare introduse la tropice de europeni. Printre cele mai importante dintre aceste scheme au fost plantaţiile, realizate pentru a produce recolte vandabile, pentru comercializare sau pentru barter, si nu doar pentru alimentarea familiei fermierului. Pe plantaţii lucrau fie muncitori din zona, platiti cu salarii, fie sclavi. Aceste ferme erau organizaţii destul de independente. Pe ele se planta hrana necesara pentru muncitori, si importau personal, echipament si specialişti din tarile de baştina. Plantaţiile sunt de obicei întinse, intre 100 si 20.000 de hectare. După încetarea colonizării noile guverne au impartit vechile plantaţii in unitati mai mici si au distribuit pamantul printre tarani care adesea au continuat sa cultive recolte comerciale alături de cele destinate hranei de subzistenta. In unele regiuni, proprietarii plantaţiilor si-au vândut plantaţiile unor investitori străini sau unor companii multinaţionale care adesea angajau administratori sau muncitori locali. Unele plantaţii au fost practic închiriate de arendaşi.

Agricultura Mondiala



þ  Agricultura, cultivarea pământului pentru a creşte plante a
constituit ramura principală de la începuturile civilizaţiei. Ea asigură cea mai mare parte a alimentelor; materiale necesare pentru imbrăcăminte şi alte materii prime pentru industrii.

þ  În urmă cu 10-12 milioane de ani a avut loc o mare revoluţie in
dezvoltarea rasei umane. Aceasta a reprezentat-o descoperirea faptului că hrana se obţine nu doar prin strângerea plantelor sălbatice şi vânarea animalelor ci şi prin cultivarea plantelor din seminţe şi prin creşterea în captivitate a anumitor animale.


þ  AGRICULTURA ZILELOR NOASTRE.

Antidiabetice de sinteză

Antidiabetice de sinteză
Sinonime: Hipoglicemiante orale.
Baze fizicochimice: Sunt derivaţi de la două structuri chimice de bază, diferite între ele:
- sulfonilureele;
- linguanidele.
Farmacoterapia: Diabeticii vârstnici (peste 40 de ani) de tip stenic cu consum crescut de insulină şi cel insulino-rezistent. Diabet recent de cel mult 10 ani, care nu a făcut insulino-terapie şi este bine influenţat de antidiabetice de sinteză. Diabet care necesită mai puţin de 40 u insulină pe zi. Au fost recomandate prediabeţi pentru a pondera răspunsul amplu al insulinei la glucoză.
Ţinând seama de unle aspecte farmacodianmice, sulfonidele hipoglicemiate sunt indicate mai ales la adulţi care nu sunt insulinoprivi şi nu sunt obezi, în timp ce biguanidele sunt recomandate îndeosebi la obezi. Mulţi copii diabetici sunt insulinoprivi, deci nu pot fi trataţi cu sulfoniluree sau biguanidine.

ANALIZATORUL OLFACTIV




Anatomia globului ocular (GO)
  • Analizatorul vizual este un sistem multifuctional complex, format din trei subsisteme:
1.    Subsistemul periferic – de receptie, format din globul ocular si anexele acestuia
2.    Subsistemul de transmitere a imaginii vizuale:
·         nervul optic, incrucisat partial la nivelul chiasmei optice
·         radiatiile optice ale lui Graziolet
3.    Subsistemul de integrare a imaginii vizuale – aria corticala, campurile 17, 18, 19 ale lui Brodman
Anatomia globului ocular si a anexelor (subsistemul de receptie)
  • Anexele globului ocular sunt:
  • Cele doua pleoape, terminate printr-o margine ciliara unde se insera 1-2 randuri de cili – care au rol de protectie a GO
  • Conjunctiva
Conjunctiva
  • care are doua portiuni:

Cutremur simtit la Chisinau.

Un cutremur de magnitudine in jur de 5,0 grade s-a produs in regiunea Vrancea in urma cu cateva minute.
Seismul a fost resimtit la Bucuresti si in alte orase din sudul si estul tarii, precum si in Basarabia la Chisinau.
In Chisinau, seismul a fost resimtit cu o magnitudine de 4 grade pe scara Mercalli.
In Romania, acesta este cel de-al cincilea cutremur care a avut loc sambata.
 Celelalte patru s-au petrecut, de asemenea, in zona Vrancea si au avut magnitudini de 4.3, 2.9, 3.0 si 3.0.

 Cutremurul de 4.9 de sambata seara este cel mai puternic cutremur produs anul acesta in zona Vrancea.

Alimentatia in antichitate


...Dupa ce timp de cel putin o jumatate de milion de ani a trait din vanat si cules, acum pentru prima data omul ajunge sa domine natura ; natura vegetala prin cultura plantelor si practica agriculturii, iar natura animala, prin domesticirea si cresterea animalelor. Alimentatia continua desigur sa se bazeze inca in mare parte pe cules, vanatoare si pescuit. In America, singura sursa de alimentatie pe baza de carne in tot timpul neoliticului o va furniza vanatoarea si pescuitul. In Africa se vanau acum intens elefantul, rinocerul, hipopotamul, girafa, zebra, mistretul, antilopa, gazela, si strutul. In regiunea occidentala a Asiei, precum si in Europa, omul continua sa aiba ca baza a alimentatie carnea animalelor salbatice .
...In urmatoarele minute vom povesti mai pe larg despre alimentatia popoarelor mai importante care au condus lumea in trecut.

miercuri, 29 octombrie 2014

Mitul lui Sisif (Albert Camus)

Sisif este eroul absurd. Acest om, condamnat să urce neîncetat o stâncă în vârful muntelui si apoi să îi aştepte coborârea, este întruchiparea eroului absurd, conform lui Camus. Repovestind mitul lui Sisif, Camus creează o imagine extrem de puternica cu o forţă imaginativă care însumează intr-un mod emoţionant conţinutul discuţiei intelectuale care o preceda în carte. Ni se spune ca Sisif este eroul absurdatât prin pasiunile sale cat şi prin torturile sale”. Dispreţul sau faţă de zei, ura sa faţă de moarte, şi pasiunea sa pentru viaţă i-au adus acea îngrozitoare pedeapsă în care întreaga sa fiinţă este muncită fără nici un rezultat” (p.89). Sisif este conştient de acest blestem, şi tocmai în aceasta constă tragedia sa. Nu e adevărat că, în timpul coborârii, el nutrea speranţa că va reuşi totuşi, că munca sa îl va elibera de chinuri. Însă Sisif este în mod evident conştient de dimensiunile propriei sale nefericiri. Tocmai această conştientizare lucidă a destinului său transformă chinul său într-o victorie. Aceasta

Citat al lui Emerson (PITAGORA PRINTRE NUMERE PRIME SI DIVIZIBILITATE)

PITAGORA PRINTRE NUMERE PRIME SI DIVIZIBILITATE




                   Am sa incep povestea mea cu un citat al lui Emerson, in eseul : “ Despre prietenie” unde acesta spune ca : "  …singura cale ca sa ai un prieten este ca tu insuti sa fii unul " .
                   Este foarte greu sa-ti gasesti un prieten dar este si mai greu de crezut ca nu numai oamenii isi pot gasi prieteni, ci si numerele. De aceea  am sa va spun o poveste despre numerele prietene :
                   Ca sa-si asigure protectia unui senior ce-l dusmanea, un cavaler a trimis acestuia un dar foarte curios fiindca l-a potrivit in asa fel ca sa cuprinda exact 220 de bucati. Anume: saci de grau, de poame uscate, vase de vin, de ulei, oi, porci si la acestea a adaugat o punga de bani, atatia la numar cat mai era nevoie ca impreuna cu numarul celorlalte bunuri sa ajunga la 220.
                   Separat, intr-o punga de piele, cavalarelul i-a trimis seniorului un medalion pe care era incrustat numarul 284.

Cercul

                                               

- se numeşte cerc locul geometric al punctelor egal depărtate de un punct fix numit centru;

- se numeşte coardă un segment cu capetele pe cerc;
- se numeşte diametru, coarda care conţine şi centrul cercului (capetele diametrului se numesc puncte diametral opuse);
- un unghi cu vârful în centrul unui cerc se numeşte unghi la centru; măsura unui unghi la centru este egală cu măsura arcului mic cuprins între laturile unghiului;
- în acelaşi cerc sau în cercuri congruente, la arce congruente corespund coarde congruente;
- perpendiculara din centrul cercului pe coardă înjumătăţeşte coarda;
- în acelaşi cerc sau în cercuri congruente, dacă două coarde sunt congruente, atunci ele se află la aceeaşi distanţă de centru şi reciproc;
- o dreaptă poate să  intersecteze un cerc  astfel:
                a. într-un punct şi se numeşte tangentă la cerc
                b. în două puncte şi se numeşte secantă

Blaise Pascal



        
DINTRE contemporanii lui Descartes, Nici UNUL Nu o arãtat geniu al ONU mai naturală Bine Decât Pascal. Reputația lui version Matematica CONSTA Mai Mult version CEEA CE ar fi putut Decât se confruntă în CEEA CE-un efectiv Ro:, deoarece o Lunga perioadã DIN VIATA   o CONSIDERAȚII cà datoria lui Este de a se Concentrația de ASUPRA exercițiilor religioase.
         Blaise Pascal sa nãscut PE 19 iunie 1623 în Clermont Si a murit la Paris, în 19 august 1662. Tatal lui, judecãtor ONU DIN Clermont, având la rândul Sau onu anumit renume version Stiinta, sa Mutat la Paris, în 1631, pretul a-Si Continua propriile Studii PE o Parte, Si pretul a-Si educa Unicul Sau fiu de îngrijire dovedise deja-abilitãți Excepționale. Micul Blaise a Fost ținut ACASA din pretul Nu se obosi Prea mult si DIN Acelasi Motiv Educația lui o Fost mai întâi restrânsă la învãțarea limbilor straine, neincluzând evident matematica. Programul Acest un Simulat curiozitatea băiatului Si, Intr-o zi, la doisprezece ani, a întrebat CE geometria Este. Învãțãtorul lui ia Raspuns cà Este Știința construirii figurilor exacte Si a determinãrii proporțiilor DINTRE diferite parti ale Lor. În curand   Pascal se apucã de studiat geometria, sacrificându-si Timpul de Joaca SI în ciuda restricțiilor de îngrijire ÎI erau impuse, SI   version câteva sãptãmâni Descopera Singur MULTE Proprietati ale figurilor. Cea mai IMPORTANTA Este aceea privitoare la Suma unghiurilor Unui triunghi de îngrijire Este egalã cu Doua unghiuri drepte, respectiv 180 de grade de. Se tăia cà Dovada consta Simplu version împãturarea unghiurilor Peste Figura astfel Incat Vârfurile Lor Sà se întâlneascã version Centrul Cercului înscris version triunghi. O demonstrație similarã se matrimoniale obține imp împãturarea unghiurilor astfel Incat ELE Sà se întâlneascã PE Piciorul perpendicularei duse DIN Vârful unghiului cel mai mare PE Latura opusã. Impresionat de this demonstrație inteligenta, TATAL SAU ia dat o copie a Cartii Elementele de Euclid, îngrijire PE Pascal o citește cu interes Pana   cand o INVATA.

ABORDÃRI ALE CONDUCERII STRATEGICE

CURS 6                                                    


Firmele de comert exterior Office Practica conducerea strategica pot POAT din pretul diferite abordãri ale acesteia, corespunzãtor condițiilor Economice ȘI organizatorice ȘI scopurile urmãrite.
Literatura de specialitate evidențiazã 3 abordãri SPECIFICE de stabilire ȘI Realizare un conducerii strategice:
-          antreprenorialã abordarea;
-          adaptivã abordarea;
-          abordarea planificatã.
a)    Abordarea antreprenorialã - Este adecvatã Firmelor Mici Si / Sau Tinere. Ea Urmareste expansiunea Economica imp Valorificarea Prompta o oricãror noi posibilitãți ale pieței, lumea din care am version conditii de incertitudine ȘI RISC. În aceste firme autoritatea ȘI responsabilitatea sunt servanda se concentrează in Dezvoltat întreprinzãtorului. Acesta Este persoana de îngrijire gestioneazã capitalul (propriu Sau aflat version Proprietatea Altor Persoane) de îngrijire ȘI exercitã ȘI Functia de șef de întreptindere (manager).
b)     Abordarea adaptivã - . Este practicatã de cãtre Intreprinderile mari Comerciale ȘI Foarte mari cu evoluția viitoare insuficient definitã, cu scopul infuficient clarificat, fara o anticipare a cerințelor pieței Autoritatea ȘI responsabilitatea sunt servanda dispersate Intre membrii conducerii participative.

marți, 28 octombrie 2014

INTERNAȚIONALIZAREA FIRMEI

CURS 5                                

Internaționalizarea ONU Este procesare Obiectiv.
Realitatea Istorică Arata CA, PE masura Dezvoltarii vanzare, firma de afaceri tinde SÃ depãșeascã limitele locale, nationale ȘI regionale ȘI SA-ȘI extindã activitatea version Spațiul economic global, un cãrui Formare Este Posibila lumea din care am imp Mișcarea Spre exterior o firmei.
La Baza internaționalizãrii Stéphane expansionismul Forțelor pieței, tendința acestora de a invada Mediul înconjurãtor nemarketizat ȘI de al cuprinde sistem Intr-ONU economic bazat PE mecanismul pieței. Internaționalizarea Este obiectivã.

2.1. DEFINIREA ȘI CARACTERISTICILE PROCESULUI INTERNAȚIONALIZÃRII

Internaționalizarea Este procesare ONU de Crestere a implicãrii firmei de afaceri version Operatiuni INTERNAȚIONALE.

FACTORII DE influenta ASUPRA Firmelor DE AFACERI ÎN PERIOADA DE romanesti Tranziție

CURS 4                       

         This perioadă, de o mare complexitate, sunt influențe Majore ASUPRA managementului românesc imp următorii factori:
a) factori de influenta pozitivă ASUPRA firmei ȘI
b) factori cu caracter negativ, perturbatori.
Cunoasterea ACESTOR factori Este IMPORTANTA din pretul Managementul firmei, pretul CA PE this Baza se pot Lua decizii de ingrijire manageriale SA contracareze influențele negativ de ingrijire PE le pot Avea acești factori ȘI SA valorifice influențele pozitiva ale acestora.

a) Factorii cu caracter Pozitiv sunt servanda următorii:
n autonomizarea firmei ȘI diminuarea intervenției Statului version activitatea agenților economici;
n depolitizarea managementului Firmelor;
n proliferarea, dezvoltarea științei managementului Si a cunoașterii EI de către factorii decizionali Toti, precum ȘI aplicarea metodelor, tehnicilor ȘI principiilor manageriale Moderne;
n tehnico-ȘTIINȚIFIC Progresul contemporan ȘI cercetarea Științifică;
n Concurența - îngrijire Duce la Cresterea ȘI diversificarea producției, la Cresterea Calității acesteia, la Cresterea eficienței, la scăderea preturilor la;
n dezvoltarea informaticii, telecomunicațiilor un, un tehnicii de Calcul;
n Cresterea gradului de calificare Formativa, Atat un managerilor, cat Si a executanților;
n Cresterea colaborării, cooperării Intre Agentii economici.

TIPURI DE FIRME ŞI INTERMEDIARI ÎN AFACERILE ECONOMICE INTERNAŢIONALE

CURS 3                              

4.   Tipuri DE FIRME ȘI INTERMEDIARI ÎN AFACERILE ECONOMICE INTERNAȚIONALE

Afacerile Economice INTERNAȚIONALE se derulează imp Mai multe verigi CE intervin Intre Producator ȘI Consumator, in Tara in ingrijire se confruntă cu exportul. În funcție de aceste verigi, avem :
·         Distributia directa (Direct-exportul importul) ȘI
·         distribuire ț ia indirecta (-exportul importul indirect).

4.1. EXPORTUL-IMPORTUL DIRECT

         Directă Exportul-importul presupune faptul CA ISI producătorul realizează imp compartimentele proprii FIE importul, exportul uf.
        Avantajele-exportului importului directe sunt servanda :

MANAGEMENTUL internaționale. CONCEPT ȘI Practica

CURS 2                                  

3.1. DEFINIREA MANAGEMENTULUI INTERNAȚIONAL. DELIMITÃRI CONCEPTUALE

Managementul INTERNAȚIONALE Este de management al ONU interculturale DIN cel putin Doua Puncte de VEDERE:
-       se referã la raporturi CE se stabilesc Intre Tari diferite, bre, Intre Spatii Culturale diferite;
-       se află în VEDERE interacțiuni Intre organizații (firma, clienții, Concurența, etc) de îngrijire au Valori ȘI comportamente diferite.
Abordarea interculturalã Este o caracteristicã definitorie a teoriei ȘI practicii managementului internațional.
Managementul conturat sa Internațional circa o Componenta distinctã a științei managementului. Abordãrile privind Managementul Internațional sunt servanda nuanțate, diversificate.
Definirile acestui Termen impun sublinierea următoarelor delimitãri conceptuale:

MANAGEMENTUL INTERNAȚIONAL : CONOTAȚII CONCEPTUALE

CURS 1                                           

1.   CARACTERISTICILE ȘI Continutul Afacerilor INTERNAȚIONALE

Afacerile Economice INTERNAȚIONALE contemporane prezintã o serie de Caracteristici:
A.           Adâncirea interdependențelor Economice INTERNAȚIONALE:
În Ultimele 4-5 decenii (practic, Dupa cel de-al doilea Razboi Mondial), o avut loc o puternicã Dezvoltare ȘI diversificare a Afacerilor Economice Internationale, de îngrijire a DETERMINAR adâncirea interdependențelor Economice INTERNAȚIONALE.
This Crestere se desfãșoarã sub incidența Revoluției contemporane tehnico-Științifice (amplului Progres științifico-tehnic), CAT ȘI sub incidența unor factori socio-economici.
B.           Relațiile INTERNAȚIONALE au dobândit lei ONU importantă realizarea version Progresului economico-sociale al țãrilor Lumii:
Desi factorii economici interni ai, fiecãrei Tari Raman prioritari, performanțele economiilor nationale sunt servanda condiționate, DIN CE in ce mai mu, de participarea Lor la Circuitul Mondial economic (afacerile INTERNAȚIONALE).

luni, 27 octombrie 2014

Abraham Lincon CRIMA DE LA TEATRUL "FORD"


         ...La 9 mai 1865, în vechea clădire a Arsenalului din oraşul Washington şi-a început şedinţele Tribunalul militar. În S.U.A. abia se terminase sângerosul război civil, care durase patru ani. Ultimele regimente ale armatei zdrobite a statelor sclavagiste din sud depuneau armele în faţa trupelor nordiste. În aceeaşi zi de 9 mai a fost arestat în statul Georgia Jefferson Davis, preşedintele Confederaţiei sudiste înfrânte, care după căderea capitalei acesteia -Richmond - se ascunsese.
         Trecuseră deja 24 de zile din clipa fatală când împuşcătura actorului Booth curmase la teatrul "Ford" viaţa preşedintelui Abraham Lincoln. Asasinul reuşise să se ascundă. După  căutări asidue, în noaptea de 25 spre 26 aprilie, a fost descoperit la o fermă izolată. În timpul schimbului de focuri Booth a fost rănit mortal şi curând a decedat.
         Şi iată cum, la 9 mai, ţara îndurerată, care numai cu cinci zile în urmă îşi condusese preşedintele pe ultimul drum, aştepta răspunsul la întrebarea: Cine dirijase mâna asasinului John Wilkes Booth, cine se afla în spatele acestui dandy plin de sânge, agent al spionajului sudist?

A.D. XENOPOL Filosof al istoriei


Alexandru D. Xenopol, personalitate proeminentă a culturii româneşti, s-a născut la 24 martie 1847 în Iaşi. După absolvirea liceului în oraşul natal, a realizat studii universitare de filozofie, drept şi istorie (1867-1871). Ca urmare, a devenit doctor în drept la Berlin, apoi doctor în filozofie la Giessen, în acelaşi an, 1871, fiind puternic influenţat de savanţii germani.

         Reîntors în ţară, Alexandru D. Xenopol a intrat în magistratură, fiind, în 1872, prim-procuror al Tribunalului din Iaşi, iar din 1883 s-a integrat, ca profesor, Universităţii din Iaşi, având preocupări intelectuale multiple. Istoric, filozof al istoriei, economist, literat, pedagog, jurist, sociolog, profesor, Alexandru D. Xenopol a fost ales în 1893 membru titular al Academiei Române. Între 1898-1901 devine rector al Universităţii din Iaşi.
         Ca om de ştiinţă, cu deosebire pentru domeniul istoriei, în 1900 era membru de onoare al Societăţii de Arheologie din Bruxelles, urmând acelaşi titlu primit de la Societatea Academică din Cernăuţi (1901), membru al Institutului Internaţional de Sociologie (1903), titular al Academiei de Ştiinţe Morale şi Politice din Paris (1914), vicepreşedinte al Societăţii de Sociologie din Paris (1916).
         Pentru istoriografia românească, Alexandru D. Xenopol este un adevărat corifeu al modernismului, plasat, ca temporalitate, între Independenţă şi Marea Unire. În lucrările sale a analizat, pe baza unei ample documentări, tradiţionalitatea autohtonilor în contextul antichităţilor europene, apoi structurile medievale, evenimentele de seamă din secolele XVIII-XIX, toate acestea regăsindu-se în opera sa fundamentală. Primele decenii ale veacului XX, judecate cu maturitatea şi erudiţia savantului de renume mondial, sunt, de asemenea, reliefate în scrierile sale.

A crede sau nu ?Crestinizmul

                                 
            Credinciosii diferitelor religii ( budismul, crestinismul.etc.) accepta si incurajeaza credinta intr-o fiinta suprema , divina care este creatoarea omenirii, argumentele in sprijinul existentei acestei divinitatii fiind vagi, teoretice, generale.
            In cazul aparitiei fiecarei religii ,un factor comun este existenta unui trimis , reprezentant al divinitatii (Mohamed,Isus,etc.), care avea misiunea sa raspandeasca credinta respectiva.
            Un non-sens evident este conceptul ce sustine ca daca fiecare popor ,inca din antichitate , credea intr-o fiinta divina , in consecinta , rezulta ca aceasta exista.
            Deasemenea conceperea lumii este atribuita unei divinitati ,pe baza rationamentului :" nu se stie exact cum s-a produs Big-bangul , in consecinta este obligatoriu ca o divinitate sa fi fost implicata ".
Momentul de dupa moarte este explicat, ca trecerea in rai sau iad, aceasta fiind un concept relatat in Biblie , concept ce nu se poate dovedi sau infirma , acesta fiind inca un exemplu de rationament speculativ.
            Un alt concept eronat este acela ce sustine ca fara existenta unei divinitati (ex.Dumnezeu) morala nu ar exista, iar omul s-ar comporta asemenea necuvantatoarelor (animalelor).Crestinismul neaga , capacitatea omului de a fi moral daca Dumnezeu nu ar exista , chiar daca in Biblie este precizat ca omul a fost creat cu propria judecata , si capacitate de decizie !
            Crestinii sustin inexistenta sufletului in cazul animalelor.Asemenea teoriei crestine omul are suflet , acest fapt fiind dovedit prin capacitatea de a iubi,dar ceea ce nu a fost luat in considerare este faptul ca omul spre deosebire de animal, are un coeficient de inteligenta mult superior, fiind capabil sa rationeze,iubeasca,sa decida.

24 ianuarie 1859-Unirea principatelor



     Oficial si in spiritul celor mai frumoase traditii istorice romanesti, prima Unire a Principatelor Moldovei si Munteniei a avut loc la 24 ianuarie 1859, actul solemn al acestui eveniment crucial fiind marcat la Bucuresti, odata cu sosirea domnitorului Alexandru Ioan Cuza in capitala Dimboviteana Daca, insa, ne amintim ca prima intregire a celor trei provincii istorice romanesti - Muntenia, Ardealul si Moldova - a faurit-o cu spada Voievodul Mihai Viteazul la 1600 si a fost sarbatorita cu mult alai la Alba-Iulia, rezulta ca la 24 ianuarie 1859 se realiza, de fapt, a doua Unire a romanilor, de data aceasta, insa, fara Transilvania si Basarabia, care aveau sa sufere in continuare jugul austro-ungar si tarist pina la 1 decembrie 1918, cind prin jertfa de singe a ostenilor romani, in timpul primului razboi mondial, se implinea visul milenar "De la Nistru pina la Tisa", dupa cum ne-a testat pentru eternitate Poetul...
     Analizind, retrospectiv, maretele clipe astrale, desfasurate acum 143 de ani, avind si experienta amara a "reintregirii", care nu se mai face in ultimii 10-12 ani, din cauza miopiei politicastrilor si renegatilor de la Chisinau si Bucuresti, putem afirma un lucru bine stiut de toata lumea: faptele mari le fac oamenii, intr-adevar, mari!
     Daca, insa, ne amintim ca prima intregire a celor trei provincii istorice romanesti - Muntenia, Ardealul si Moldova - a faurit-o cu spada Voievodul Mihai Viteazul la 1600 si a fost sarbatorita cu mult alai la Alba-Iulia, rezulta ca la 24 ianuarie 1859 se realiza, de fapt, a doua Unire a romanilor, de data aceasta, insa, fara Transilvania si Basarabia, care aveau sa sufere in continuare jugul austro-ungar si tarist pina la 1 decembrie 1918, cind prin jertfa de singe a ostenilor romani, in timpul primului razboi mondial, se implinea visul milenar "De la Nistru pina la Tisa", dupa cum ne-a testat pentru eternitate Poetul...
Analizind, retrospectiv, maretele clipe astrale, desfasurate acum 143 de ani, avind si experienta amara a "reintregirii", care nu se mai face in ultimii 10-12 ani, din cauza miopiei politicastrilor si renegatilor de la Chisinau si Bucuresti, putem afirma un lucru bine stiut de toata lumea: faptele mari le fac oamenii, intr-adevar, mari!

10 mai 1939 (9 MAI, 10 MAI...)

9 MAI, 10 MAI...

10 mai 1939. In Piata Palatului din Bucuresti, Carol II dezveleste statuia ecvestra a lui Carol I, unchiul si predecesorul sau pe tronul României. Statuia, maiestuoasa, superba, o armonie de forme robuste, era opera celebrului Mestrovici, sculptorul din Belgrad, care împodobise capitala României cu atâtea opere de arta.
Nu întâmplator regele Carol II voise sa dezveleasca statuia unchiului sau tocmai în ziua de 10 mai. Era zi de sarbatoare, era ziua nationala a României moderne de pâna la 1947. Asa fusese conceputa din primii ani de domnie a lui Carol I si asa intrase în traditie.

10 mai era ziua regelui si a familiei sale sau ziua tuturor românilor? Desigur, mai cu seama la început, ea avea mai accentuat prima acceptiune. Era ziua în care, în 1866, la Bucuresti, în fata Parlamentului, Carol I jura ca va fi credincios legilor tarii, ca va pazi religia românilor, integritatea teritoriului lor si ca va domni ca domn constitutional. Ziua în care îsi exprima devotamentul "fara margini catre noua mea patrie si acel neînvins respect pentru lege, pe care l-am cules în exemplul alor mei. Cetatean azi, mâine, de va fi nevoie, soldat, eu voi împartasi cu d-voastra soarta cea mai buna ca si cea mai rea". (vezisi nr. 1 1976 venirea lui în tara).

Decembrie 1918-proclamarea Marii Uniri Nationale




De la 1 decembrie 1918 – ziua în care s-a vestit lumii, prin hotărârea Adunării Naţionale de la Alba Iulia, Unirea tuturor românilor sub sceptrul Regelui dezrobitor Ferdinand I – şi până în timpul de faţă, fiecare cetăţean al României întrgite a avut prilej să asculte ori să citească diferite lămuriri cu privire la felul cum s-a înfăptuit Unirea aceasta şi la temeiurile care îi garantează trăinicia.
Nu erau însa şi nu sunt toate lămuririle izvorâte dintr-o cunoştinţă deplina a împrejurărilor, nici dintr-o neprihănită iubire a adevărului istoric. Unii din cei ce le dau, mai ales străinii care nu au văzut din capul locului cu ochi buni întregirea României, urmăresc scopul de a înfăţişa Unirea aceasta în aşa fel încât să trezească în sufletul celor slabi de înger îndoială, spunând că ea nu ar putea să fie trainică sau că nu ar fi izbânda neîndoielnică a vredniciei neamului românesc.
Se întâmplă să auzim câteodată astfel de păreri nu numai din partea străinilor, cu gânduri potrivnice, ci şi din partea unor români care – deşi socotiţi ca oameni de ispravă şi buni patrioţi – nu-şi vor fi luat osteneala să cugete mai îndelung şi mai pătrunzător, înainte de a fi rostit păreri puţin lămurite cu privire la temeiurile Unirii naţional-politice a tuturor românilor.

Prezentarea placii de baza Abit AT7MAX






             Fara indoiala Abit este un nume important pe piata placilor de baza. Spiritul inovator caracterizeaza compania Abit si sta la baza popularitatii de care se bucura produsele lor. Dupa parerea mea piata placilor de baza nu a inregistrat schimbari majore in ultimii ani. Au fost lansate chipset-uri noi care au aproape aceleasi caracteristici de baza, doar viteza a evoluat: UDMA 66 --> UDMA100 --> UDMA133. Din pacate UDMA este un standard vechi care impiedica imbunatatirea radicala a vitezei. In acest moment compatibilitatea joaca un rol extrem de important pe piata computerelor, dar in acelasi timp a crescut cererea de noi tehnologii indiferent de cauzele economice care stau la baza oricarui upgrade. Un numar limitat de companii pot impune standarde pe piata si acestea sunt in general extrem de atente; de exemplu Intel, unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata mondiala a PC-urilor, este foarte circumspect in privinta tehnologiilor venite din afara. Intel incearca in principal sa-si impuna propriile standarde. In cadrul acestui referat am testat o placa de baza mai speciala: Abit sustine ca aceasta placa pune bazele unei noi filozofii in industria calculatoarelor desktop. Abit AT7 face parte din seria de placi MAX care propun un nou design, orientat in principal spre viitor.

Continetu Africa


Continentul rasei negre

Continentul contrastelor


Africa este al –III‑lea continent ca mărime al Pământului având o suprafaţă de aproximativ 30 milioane km2 , traversat de Ecuator, cele 2 tropice (Racului – 23º 30' latitudine nordică şi Capriconului – 23º 30' latitudine sudică) şi de meridianul zero.
Limita faţă de Europa urmăreşte strâmtoarea Gibraltar (13 km) şi ţărmul sudic al Mării Mediterane, cu 2 golfuri importante: Sirta Mare şi Sirta Mică.
Limita faţă de Asia începe de la Canalul Suez, trece prin Marea Roşie, strâmtoarea Bab‑el‑Mandeb şi Golful Aden.
În est se află Oceanul Indian, cu un ţărm foarte regulat, lipsit aproape complet de golfuri şi insule. Singura peninsulă importantă este cea a Somaliei ce pătrunde adânc în ocean, limitând spre sud Golful Aden. Cea mai mare insulă, despărţită de continent prin strâmtoarea Mozambic (şi una din cele mai mari insule de pe glob, ocupând locul IV) este Madagascar, cu o suprafaţă de peste 580000 km2 .
În vest, ţărmurile Africii sunt scăldate de apele Oceanului Atlantic. Cel mai mare golf african, ce se deschide larg spre Atlantic este cel al Guianeei, separat de delta fluviului Niger în Golful Benin, situat în vest, şi Golful Biafra, în est. Aproape de ţărmul african se găsesc insulele Canare (Spania) şi ale Capului Verde.
Extremităţile continentului african sunt:
ü La Nord – Capul Blanc – 37º 21'
ü La Est – Capul Guardafului – 51º 23'
ü La Sud – Capul Acelor - 34º 51'
ü La Vest – Capul Verde - 17º 32'

Planeta Pamint (Terra)

A treia planeta de la soare este, in termeni stiintifici, foarte asemanatoare cu primele doua. De fapt, primele patru planete (mercur, venus, pamantul si marte) au toate in compozitie piatra si metal ca "ingrediente" principale. Fiecare dintre acestea sunt supranumite "terestre" au o suprafata solida, spre deosebire de celelalte planete gazoase.
        Structura si conditii fizice: Terra are o constitutie particulara in sistemul solar. Este formata din trei invelisuri specifice : atmosfera, hidrosfera si litosfera, fiecare avand o structura si o constitutie complexa.
        Atmosfera imbraca globul terestru cu un invelis gazos continuu de peste 3000 km, fiind formata din trei paturi. Stratul inferior - troposfera - se intinde pana la 11 km in medie si este constituit din azot (78,1 %), oxigen (20,9 %) si gaze rare, dioxid de carbon si vapori de apa (1 %). Aici se produc toate fenomenele meteorologice obisnuite. Al doilea strat - stratosfera (11-100 km) - este format din azot, hidrogen si oxigen, in proportii variate, in raport cu inaltimea, dar de la 80 km hidrogenul devine preponderent. In sfarsit, cel de-al treilea strat - ionosfera (100-3200 km) - este constituit din gaze foarte rarefiate si puternic electrizate.
        Presiunea atmosferica, inregistrata la nivelul marii, la latitudinea de 45o si temperatura de 15oC este de 760 mm/Hg. Presiunea atmosferica scade in raport cu altitudinea si cu temperatura.
       Temperaturile extreme la suprafata solului sunt cuprinse intre +80oC si -94,5oC. Temperatura medie anuala este de 14,80C.

Acceleratia gravitationala (Lucrare de laborator)


Acceleratia gravitationala

Lucrare de laborator



1.                          Scop: deducerea acceleraţiei gravitaţionale.
2.                          Consideraţii teoretice:
Acceleraţia gravitaţională (notată cu g) reprezintă acceleraţia impusă de Pământ asupra corpurilor situate în apropierea acestuia. Acceleraţia gravitaţională nu este o constantă, ci variază în latitudine şi altitudine. În această lucrare se va măsura valoarea acceleraţiei gravitaţionale la paralela de 45°.
Scoţând pendulul din echilibru şi punându-l în mişcare circulară (să oscileze), astfel ca amplitudinea unghiului de oscilaţie a sa să nu depăşească 5°, putem determina acceleraţia gravitaţională (g). Se va folosi un unghi mai mic de 5° deoarece cosinusul acestui unghi tinde spre 1.
g se va determina din:, unde T – perioada de oscilaţie (, unde t – timpul de oscilaţie şi n – numărul de oscilaţii), l – lungimea firului şi alfa unghiul de oscilaţie.

Afectivitatea


                                             Planul :
1)    Definirea si specificul proceselor afective
2)    Ptoprietatile proceselor afective
3)    Functiile afectivitatii
4)    Clasificarea trailor afective
5)    Afectivitatea individuala si afectivitatea in grup

                         

        Activitatea umana  , in afara axei motivatie – scop , esentiala pentru buna ei desfasurare  , trebuie sa dispuna si de un puternic support energetic . Cind ne intilnim cu o serie  de situatii noi  , neprevazute  , cind trebuie sa facem fata  actiunii unor factori pertubatori  , mijloacele pur intelectuale suntabsolut necesare , dar nu si suficiente . In asemenea imprejurari se impune cu stringenta reactivarea . Acest lucru este posibil  de realizat cu ajutorul unor noi procese psihice pe care le denumim procese afective . Omul nu se raporteaza indifferent la realitate , dinpotriva  obiectele , fenomenele , evenimentele care actioneaza asupra lui au unecou , o rezonanta in constiinta sa trezesc la viata anumite trebuinte , corespund sau nu nevoilor lui , ii satisfac sau nu interesele , aspiratiile idealurile . In cadrul proceselor affective pe prim plan se afla nu atit obiectul , cit valoarea si semnificatia pe care aceasta o are pentru subiect . Nu obiectul in sine este important ci relatia dintre  el si subiect , pentru ca numai intr-o asemenea  relatia  obiectul capata semnificatii in functie de gradul si durata satisfacerii trebuintelor . Desi strins legate si in interactiune cu toate celelalte fenomene psihice , procesile affective au propriul lor specific . Afectivitatea este o vibratie concomitent  organica , psihica si comportamentala , ea este tensiunea intregului oganism cu efecte de atractie a sau respingere , cautare sau evitare .
Procesele psihice care reflecta relatiile dintre subiect si obiect sub forma de trairi , uneori atitudinile , poarta denumirea de procese affective . Cu o formula mai generala am putea spune afectivitatea reprezinta rezonanta lumii in subiect si vibratia subiectului inlumea sa .