þ Agricultura,
cultivarea pământului pentru a creşte plante a
constituit
ramura principală de la începuturile civilizaţiei. Ea asigură cea mai mare
parte a alimentelor; materiale necesare pentru imbrăcăminte şi alte materii
prime pentru industrii.
þ În
urmă cu 10-12 milioane de ani a avut loc o mare revoluţie in
dezvoltarea
rasei umane. Aceasta a reprezentat-o descoperirea faptului că hrana se obţine
nu doar prin strângerea plantelor sălbatice şi vânarea animalelor ci şi prin
cultivarea plantelor din seminţe şi prin creşterea în captivitate a anumitor
animale.
þ AGRICULTURA ZILELOR NOASTRE.
Jumătate
din populaţia globului lucrează in agricultură. Există insă mari diferenţe
intre rolul jucat de agricultura in diferite zone ale planetei.
În tarile aflate in curs de dezvoltare, ca de exemplu
Nepalul, aproximativ 90% din populatie lucrează pământul. Spre deosebire de
acestea, doar aproximativ 2% din populaţia activă se ocupă cu agricultura, in
ţările industrializate ale Marii Britanii şi Statelor Unite. Cu toate acestea,
datorită înaltei eficienţe şi tehnicilor ştiinţifice utilizate, Statele Unite
reprezintă cel mai mare exportator de produse agricole.
În ţările în curs de dezvoltare un mare număr de
oameni lucrează în ferme – ei produc doar necesarul de hrană al familiilor lor,
cu un surplus foarte mic pentru vânzare. În ţările dezvoltate majoritatea
fermelor sunt de tip comercial, unde producţia este vândută pe bani.
Unii oameni din ţările în curs de dezvoltare cum sunt
pigmeii din Africa Centrală şi boşimaşii din deşertul Kalahari mai trăiesc şi
astăzi strângând plante şi vânzând animale sălbatice, cam la fel cum trăiau
strămoşii noştri înainte de apariţia agriculturii.
Unii practică forme simple de agricultură, pastorală,
ca de exemplu transhumanţa nomadă a animalelor, cum ar fi caprine, bovine şi
ovine. Alţii practică desţelenirile numite şi “taie şi arde”. Acest model de
practicare a agriculturii implică curăţarea unei zone de păduri sau păşuni şi
plantarea culturilor vreme de câţiva ani. Dupa “obosirea” solurilor,
cultivatorii trec la o nouă curăţire prin ardere.
Toate aceste metode simple de agricultura implică
deplasări ale populaţiei. Dar mulţi fermieri în ţările în curs de dezvoltare
care practică agricultura doar pentru subzistenţă, duc o viaţă ce implică doar
deplasarea pe suprafeţe mici. În vreme ce agricultura de subzistenţă reprezintă
o activitate importantă in ţările tropicale, agricultura pe plantaţii joacă un
rol vital în economie în mod deosebit în comerţul internaţional. Agricultura pe
plantaţii este o forma intensivă de agricultură comercială, însemnând
cultivarea unei singure culturi pe suprafeţe întinse. Bananele, cafeaua şi
ceaiurile sunt culturi tipice pentru plantaţii.
þ PRODUSE PROFITABILE.
Natura
culturii ce urmează a se planta pe o anumită locaţie depinde de un număr de
factori printre care clima, mediul înconjurător, şi de gradul de asigurare cu
apă al terenului. Factorii economici sunt şi ei importanţi deoarece este
important pentru fermieri să-şi utilizeze pământul într-un mod cât mai
profitabil.
Deciziile fermierilor privind alegerea culturii pe
care o vor produce sunt influenţate şi de preţurile pieţei şi de costurile de
producţie. Fermierii sunt influentaţi şi de politicile guvernamentale,
incluzând subvenţiile pentru producerea sau abandonarea anumitor culturi.
Terenul cultivabil – teren care este lucrat şi
utilizat pentru obţinerea recoltelor- acoperă aproximativ 1/10 din uscatul
planetei. Mai mult de 66% din acest teren este destinat cerealelor. În ordinea
importanţei, acestea sunt : grâul-22%, orezul-13%, porumbul-11% şi sorgul
(cereale tropicale)-10%. Alte cereale includ : orz, mei, ovăz şi secară.
þ PLANTE IMPORTANTE.
Plantele
oleaginoase cum ar fi boabele de soia şi cele de rapiţă, din care se produc
uleiuri vegetale, reprezintă ca importanţă următoarea grupă de plante. Ele se
cultivă pe o suprafaţă de 7% din terenul mondial cultivabil. Pentru recoltele
ce nu sunt destinate hranei sunt alocate 5%. Aceste culturi sunt cele de
bumbac, tutun şi cauciuc. O suprafaţă întinsă de teren este folosită pentru
păşunat. În mod obişnuit păşunile sunt
plasate pe terenuri neadecvate pentru culturile agricole. În total, acestea
ocupă o suprafaţă de 20% din suprafaţa uscatului.
Produsele agricole joacă un rol important
în comerţul mondial. Comerţul pe scară largă al hranei şi al altor produse
agricole datează din secolul al XIX-lea, odată cu dezvoltarea căilor ferate şi
a vapoarelor capabile să transporte incărcături voluminoase şi totodată cu
inventarea procesului de refrigerare. Aceste progrese au facut posibil ca
oamenii din regiunile industriale cu dezvoltare rapidă, cum ar fi oraşele din
vestul Europei să poată primi stocuri regulate de alimente relativ ieftine cum
ar fi carnea, fructele, cafeaua şi ceaiul.
þ COMERŢUL MONDIAL.
Agricultura reprezintă ramura principală de
activitate, şi care absoarbe forta de muncă în ţările în curs de dezvoltare.
Însă, în ultimii 30 de ani, multe din aceste ţări au fost obligate să-şi
limiteze exportul de alimente. Acest lucru s-a datorat, parţial, faptului că
populaţia ţărilor în curs de dezvoltare a crescut rapid, ceea ce a condus la o
creştere anuală mai mare a necesarului de alimentaţie.
Comerţul mondial al produselor agricole
este dominat de ţările dezvoltate. Ele realizează peste 70% din importurile
agricole mondiale şi aproape 60% din exporturi. Exportatorii cei mai mari sunt
Statele Unite ale Americii, Comunitatea Europeană, Astralia şi Canada.
Importatorii
cei mai mari sunt Comunitatea Europeană, Statele Unite şi Japonia. Principalul
produs comercializat sunt cerealele.
þ REVOLUŢIA VERDE.
În anii ‘60 printr-un efort colectiv
internaţional, cunoscut ca “Revoluţia Verde”, s-a lansat campania pentru
creşterea producţiei de alimente. În centrul campaniei a stat ideea de
producere a noi varietăţi de culturi care să fie adaptabile condiţiilor ţărilor
în curs de dezvoltare.
Crearea noilor soiuri de culturi a ridicat
insă anumite probleme. Noile plante necesitau mai multe fertilizări decât cele
vechi. Ele erau mai vulnerabile la boli şi la dăunatori. Drept urmare ele
trebuiau tratate cu cantităţi mai mari de pesticide, dăunatoare mediului.
Introducerea acestor noi soiuri de plante a
creat, în anumite zone, probleme sociale. Fermierii bogaţi care deţineau
suprafeţe întinse de teren au fost cei care au beneficiat în principal de
Revoluţia verde, în timp ce fermierii mai săraci, cu terenuri mici, nu-şi
puteau permite fertilizările şi pesticidele necesare unei recolte bogate.
þ PROBLEME DE MEDIU.
O altă dificultate căreia trebuie să-i
facă faţă agricultura este aceea că cea mai mare parte a terenurilor parţial
agricole era deja folosită.
Transformarea altor terenuri prin
defrişări sau prin cultivarea pantelor dealurilor, prezintă pericol pentru
mediu, incluzând eroziunea solurilor. De fapt o mare parte a terenurilor
arabile cultivate sau a păşunilor este in pericol.
La începutul anilor ’90 FAO (Food and
Agricultural Organization) a estimat că eroziunea solurilor, salinitatea mare
cauzată de o proastă gestionare a apei pe terenurile irigate şi lipsa umidităţii ar putea afecta
în următorii 35 de ani până la 2.450.000 Km pătraţi de terenuri cultivabile.
O gestionare corectă a terenurilor care
să includă conservarea acestora şi aplicarea ştiinţei şi a tehnologiilor
moderne în agricultură este absolut necesară pentru a face faţă provocărilor
secolului XXI.
BIBLIOGRAFIE :
þ Revista
de cultură generală “Arborele Lumii” – “Planeta Pământ” 63, nr. 75
þ “Terra Magazin” – noiembrie 2001, nr. III
þ Internet
: www.google.com
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu