1)Tropicala
Când europenii au
descoperit ţinuturile îndepărtate, ei au găsit multe culturi exotice. Grabiti
sa le exploateze, ei au pus rapid la punct un sistem comercial care a
dezechilibrat drastic balanţa ecologica si economica a multor tari cu economie
agrara.
Inca de la începutul anilor 1500,
aventurierii portughezi si spanioli, urmaţi de britanici, olandezi, francezi si
germani, au început colonizarea suprafeţelor vaste situate la tropice. In
Europa a crescut mult cererea pentru produsele care proveneau doar din
regiunile tropicale sau sub-tropicale, printre care condimentele si băuturile.
Se cereau si materiale pentru industrie, cum ar fi bumbacul sau cauciucul.
Prelucrarea ulterioara si exportul unor mărfuri atât de valoroase au stimulat
mult dezvoltarea comerţului mondial, atât in domeniul alimentar, cat si al
materiilor prime. Cererea pentru produse ca bumbacul sau cauciucul a dus la
schimbarea caracterului agriculturii in tarile tropicale, mai ales atunci când
terenurile destinate agriculturii de subsistenta erau înlocuite cu cele
comerciale. In 1519, de exemplu, conchistadorul spaniol Hernan Cortes a gustat
o băutura numita xocolatl ( ciocolata) la curtea lui Montezuma, regele aztec al
Mexicului. Cortes a importat băutura in Europa unde a devenit foarte populara.
Arborele de cacao creste in stare sălbatica in regiunile tropicale ale Americii
de Sud. Conchistadorii au sutinut cultivarea acesteia in toata America Centrala
si de Sud si in Sud-estul Asiei. In urma cu aproximativ 100 de ani, cacaoa a
ajuns pana in Africa de Vest, care astăzi produce cam jumătate din recolta
mondiala. In Africa de Vest principalii producători de cacao sunt micii
plantatori. In anumite regiuni micii acţionari tarani au jucat un rol foarte
important in agricultura tropicala. Un alt eveniment de mare însemnătate a fost
evoluţia noilor sisteme de administrare introduse la tropice de europeni.
Printre cele mai importante dintre aceste scheme au fost plantaţiile, realizate
pentru a produce recolte vandabile, pentru comercializare sau pentru barter, si
nu doar pentru alimentarea familiei fermierului. Pe plantaţii lucrau fie
muncitori din zona, platiti cu salarii, fie sclavi. Aceste ferme erau
organizaţii destul de independente. Pe ele se planta hrana necesara pentru
muncitori, si importau personal, echipament si specialişti din tarile de
baştina. Plantaţiile sunt de obicei întinse, intre 100 si 20.000 de hectare.
După încetarea colonizării noile guverne au impartit vechile plantaţii in
unitati mai mici si au distribuit pamantul printre tarani care adesea au
continuat sa cultive recolte comerciale alături de cele destinate hranei de
subzistenta. In unele regiuni, proprietarii plantaţiilor si-au vândut
plantaţiile unor investitori străini sau unor companii multinaţionale care
adesea angajau administratori sau muncitori locali. Unele plantaţii au fost
practic închiriate de arendaşi.
Altele ca cele din Cuba, au devenit ferme de stat cu muncitori platiti
de guvern.
Recoltele pentru
comercializare includ recoltele anuale- bumbacul, iuta, orezul si tutunul, dar
si recoltele perene- bananele, trestia de zahar care cresc vreme de mai mulţi
ani. Arbuştii pereni sunt cei de cafea sau de ceai, iar arborii pereni sunt cei
de cacao si doua tipuri de arbori care produc uleiuri alimentare, cocotierul si
palmierul. La scara mondiala orezul este cultura predominant tropicala, deşi
aproape întreaga producţie de orez este destinata consumului domestic. Cea mai
mare parte a celorlalte culturi comerciale, cum ar fi cafeaua si trestia de
zahar, este destinata exportului. Trestia de zahar este o cultura perena care
se cultiva in regiunile tropicale si cele sub-tropicale nesupuse inghetului. Ea
se maturizează in 12-15 luni si este productiva, de obicei, vreme de 4-6 ani.
Zaharul a reprezentat unul dintre cele mai importate produse de export. In
secolele 16-18 a făcut parte din comerţul triunghiular prin care vasele
transportau sclavi din Africa in America, zahar din Americi către Europa si
bunuri manufacturate din Europa către Africa. Cafeaua provine din doua specii
principale Coffee Arabica si Coffee robusta. Cafeaua de cea mai buna calitate
arabica-uşoara, se cultiva in ţinuturile înalte din America Centrala, de
asemenea in Columbia, Kenya si Tanzania. Traiul producătorilor de cafea depinde
de comerţul mondial. Din totalul producţiei mondiale de cafea, aproximativ 75%
sunt destinate exportului. Administrarea unei plantaţii necesita investiţii
mari dar si forta de munca. Multe plantaţii sunt de monocultura, adică produc o
singura cultura. Monocultura unor recolte cum ar fi cele de cafea, zahar si
ceai duc la o scădere rapida a fertilitatii solului. Ca urmare, producţia de
acest gen necesita mari cantitati de fertilizatori
Recoltele de monoculturi trebuie tratate si cu fungicide, ierbicide si
pesticide, dar aceste substanţe pot cauza mari probleme ecologice si pot
provoca mari dezechilibre ale mediului natural. Multe guverne ale noilor tari
independente s-au opus agriculturii pe plantaţii pe care au asociat-o cu
dominaţia coloniala, cu opresiunea exploatării pamantului si oamenilor.
Pe de alta parte,
experţii subliniază avantajele economice ale plantaţiilor, in general foarte
eficiente. Administratorii plantaţiilor pot controla calitatea si cantitatea
mult mai bine decât grupurile de mici proprietari. Ei deţin controlul asupra
transporturilor, procesării si comercializării mărfurilor. Pe de alta parte,
multe recolte de pe plantaţii necesita un timp înainte de a deveni productive.
De exemplu, ceaiul necesita peste trei ani inainde de a ajunge la maturitate
iar cacaoa peste opt ani înainte de a aduce un profit. De obicei micii
acţionari nu-si pot permite asemenea investiţii pe termen lung. Nu toate marile
plantaţii sunt cultivate cu monoculturi. Unele plantaţii de zahar din Guyana
produc cel mai adesea si alte recolte, cum ar fi orezul sau nucile de cocos.
Alte plantaţii produc doua culturi principale, cum ar fi uleiul de palmier si
cauciucul. Agricultura comerciala a adus bunăstare multor regiuni, inaite
sărace. Dar trecerea de la agricultura de subzistenta la cea comerciala a
cauzat si probleme. Scăderea producţiei de hrana a făcut ca anumite tari
exportatoare de produse agricole din Africa, America si Asia sa importe
alimente, cum ar fi grâul din Europa sau orezul din SUA.
Mulţi economişti sunt
ingrijorati de problemele economice apărute din cauza schimbărilor in cererea
mondiala a anumitor culturi. Plantaţiile de monoculturi, îndeosebi cele care
produc culturi cu un ciclu de maturizare relativ lung, sunt vulnerabile la
fluctuaţiile preţului mondial si la restricţiile comerciale ale acestor
culturi. Din aceasta cauza numeroase tari in curs de dezvoltare, s-au îndatorat
creând probleme pe termen lung.
PRINCIPALII PRODUCATORI
DE
PRODUSE TROPICALE
Banane : Brazilia, India, China
Cacao : Ghana, Brazilia, Coasta
de Fildeş
Cafea :
Brazilia, Columbia, Indonezia
Ulei de palmier :
Indonezia, Malaezia, Nigeria
Orez :
China, India, Indonezia
Cauciuc: Malaezia, Indonezia, Thailanda
Ceai :
India, China, Sri Lanka
Trestie de zahar :
Brazilia, India, Cuba
Agricultura de subzistenta
Cea mai mare parte a
populaţiei sărace a lumii este constituita din fermieri care cultiva doar atât
cat sa-si satisfacă necesitatile. Este adevărat, aceasta forma de agricultura
este mai puţin dăunătoare pentru natura decât agricultura moderna, comerciala
Cele patru mari forme de
agricultura de subzistenta sunt: vanatoarea si culesul plantelor, păstoritul
nomad, cultivarea diferitelor loturi si agricultura stabila. Fiecare dintre
aceste forme reflecta un anumit stadiu de dezvoltare din istoria societatii
umane.
In urma cu aproximativ
12.000 de ani, cea mai mare parte a oamenilor, trăia din vanatoare, pescuit si
cules. Aceasta implica uciderea animalelor sălbatice pentru carne si culesul
plantelor si radacinilor comestibile printre care fragi, fructe si seminte
salbatice. Ca mod de viata, vanatoarea si culesul au avut un declin rapid dupa
dezvoltarea agriculturii in urma cu aproximativ 12.000-10.000 de ani. O data cu
descoperirea modului in care pot fi cultivate plantele si domesticit animalele,
majoritatea oamenilor au devenit agricultori. In regiunile cu ploi abundente si
regulate, ei cultivau diverse recolte. In regiunile mai uscate ei cresteau
animale. Grupurile tot mai mici de culegatori si vanatori au fost impinse catre
zone care nu erau propice nici unei forme de agicultura. Astazi societatile de
culegatori si vanatori sunt pe cale de disparitie, cu toate ca aceste ocupatii
inca mai reprezinta un mod de viata pentru cateva grupuri printre care cele de
aborigeni din Australia, bosimani din Sudul Africii, pigmei din Centrul Africii
si indieni sin padurile tropicale ale Americii se Sud. Vanatoarea si
culesulnecesita o buna cunoastere a modului de supravietuire in armonie cu
natura. Aceste cunostiinte le permit culegatorilor si vanatorilor sa
supravietuiasca chiar si in zonele extrem de inospitaliere. Uniioameni de
stiinta considera ca n-ar trebui pierdute cunostiintele despre natura a
vanatorilor si culegatorilor.
Pastoritul nomad
reprezinta un stadiu mai evoluat al vanatorii si unele forme de pastorit sunt
chiar foarte asemanatoare cu aceasta. De exemplu hoardele de caribu urmarite de
eschimosii din nordul Canadei, sau cele de reni vanate de laponii din nordul
Scandinaviei, sunt doar partial domesticite. In realitate aceste animale sunt
salbatice si migreaza an de an, fiind sau nu insotite de oameni. Cele mai multe
triburi nomade reusesc chiar sa domesticiasca animalele printre care si vite,
oi, capre alaturi de camile in Africa de Nord si Sud-vestul Asiei.
Pastorii nomazi isi duc
de obicei animalele pe terenuri improprii cultivarii plantelor. Ei au insa
nevoie de hrana si de alte bunuri produse de agricultorii stabili, pe care le
obtin prin troc. Drept urmare, in mod normal, comertul joaca un rol important
in modul de viata nomad.
Agricultura stabila,
chiar la nivel de subzistenta, necesita un grad mai mare de tehnologie decat
agricultura extensiva. Agricultorii trebuie sa-si pastreze terenurile curate
fara buruieni, si sa le mentina fertilitatea prin adaugarea de balegar,
sau prin practicarea culturilor alternative, adica alternarea culturilor de pe
un camp pe altul, in fiecare an. Adesea este necesara irigarea acestor
terenuri, pentru a preveni pierderea recoltei din cauza secetei.
Probabil ca cea mai mare
diferenta dintre cultivarea extensiva si cea alternativa este utilizarea
plugurilor. Deoarece plugul poate ara suprafete mult mai intinse de teren decat
uneltele manuale, nu este necesar ca tot terenul sa fie cultivat. Unele zone
pot fi lasate deoparte pentru a se odihni. Suprafetele intelenite sunt uneori
plantate cu iarba care mai tarziu va fi arata inapoi in sol, o tehnica ce
fretilizeaza solul. Cea mai mare parte a gondilor, un grup de oameni din
centrul Indiei, sunt agricultori de subzistenta. Ei ara toate campurile pe care
le detin, primavara devreme, inaite de sosirea ploilor musonice. Imediat ce
terenurile devin umede, agricultorii insamanteaza culturile de cereale, printre
care porumb, mei si sorg. Ei lasa insa zone extinse necultivate. Aceste terenuri
vor fi utlizate pentru culturile de iarna care vor cuprinde bumbac, mei,
pastaioase si grau. Populatia foloseste aproape intrega cantitate de cereale
pentru hrana zilnica. Omica parte a culturilor de bumbac sau de plante
oleaginoase este insa deseori vanduta pentru achizitionarea hainelor sau pentru
alte bunuri industriale. Aceste gen de agricultura este practicat in multe
parti ale lumii, incluzand platourile din America Centrala si de Sud, o buna
parte din Africa tropicala, India si regiunile calde si umede din estul si
sud-estul Asiei.
In multe parti dens
popolate din Asia tropicala, cum ar fi Bangladeshul, campii intinse sunt
acoperite de culturi de orez umed, care ofera doua recolte pe an. Aceasta forma
de agricultura intensiva, este posibila din cauza a trei factori
importanti:solul fertil din cauza depozitelor de aluviuni care se aglomereaza
intre doua inundatii, reteaua de canalizare si irigare si utilizarea
bălegarului. Agricultura intensiva de subzistenta este posibila si in regiunile
deluroase, insa doar cu mare efort. Pentru a cultiva terenurile in panta, fara
a cauza eroziunea solului, trebuie construita o serie de terase plane, sub
forma de scari. In tarile cu populatii mari, cum ar fi China, Filipine,
Japonia, metoda de terasare este esentiala. Nu se poate risipi nici un teren cu
potential cultivabil. Principalele produse ale agriculturii de subzistenta,
sunt recoltele destinate hranei, insa un regim format numai din cereale este
sarac. De aceea, multi agricultori, detin si cateva animale printre bovine,
porcine si pasari. Ei cultiva uneori si legume sau zarzavaturi.
Impactul economic al
agiculturii de subzistenta pe piata mondiala este mic. Recoltele sunt produse
pentru familia agricultorului, sau pentru oamenii din acea comunitate si cei
mai multi dintre acesti agricultori sunt saraci.
Cea mai mare parte a
muncii este executata de femei, capul gospodariilor, sotii fiind in cautare de
munca platita, in orase. In perioadele de munca intensa, toti membrii familiei participa
la muncile agricole. In Africa intre 60-80% din muncile agricole sunt efectuate
de femei. Aceste procente includ femeile care practica agricultura de
subzistenta dar si pe cele angajate in plantatii. Agricultura de subzistenta se
bazeaza pe munca umana si este extenuanta. Satele de agricultori sunt deseori
lipsite de serviciile elementare cum ar fi apa, curentul electric, educatia si
sistemul de canalizare. In ciuda acestora, agricultura de subzistenta ramane
importanta deoarece reprezinta ocupatia a aproape jumatate din populatia
Globului. Agricultura de subzistenta este adesea criticata ca ar fi ineficienta
din punct de vedere al productivitatii. Dar, pe de alta parte, productia
realizata pe o suprafata este adesea foarte buna. Ea este o forma de
agricultura adaptata mediului local decat alte forme de agricultura, cum ar fi
cele tehnologizate care utilizeaza masini si produse chimice. Pentru multi
agricultori este mare lucru daca isi pot hrani familiile si isi pot plati
impozitele. Multora le lipsesc banii pentru seminte pentru insamantarea
loturilor, deoarece acestea necesita tratarea cu fertilizatori si cu pesticide
foarte scumpe. Trecerea la agicultura pentru comercializare este si un risc
pentru obiectivul principal acela de hranire a propriei familii.
In unele foste colonii,
terenul detinut odinioara de europeni a fost realocat agricultorilor locali.
Cei mai multi dintre ei utilizeaza o parte a terenurilor pentru recoltele de
subzistenta dar o parte pentru recoltele destinate vanzarii, cum ar fi cafeaua
sau ceaiul. Adesea agricultorii, isi vand produsele unei cooperativa locale
care se ocupa cu comercializarea acestor bunuri. Aceasta combinatie intre
agricultura de subzistenta si cea comerciala, devenita obisnuita in Africa,
este o speranta pentru dezvoltare si cresterea nivelului de trai.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu