miercuri, 29 octombrie 2014

Mitul lui Sisif (Albert Camus)

Sisif este eroul absurd. Acest om, condamnat să urce neîncetat o stâncă în vârful muntelui si apoi să îi aştepte coborârea, este întruchiparea eroului absurd, conform lui Camus. Repovestind mitul lui Sisif, Camus creează o imagine extrem de puternica cu o forţă imaginativă care însumează intr-un mod emoţionant conţinutul discuţiei intelectuale care o preceda în carte. Ni se spune ca Sisif este eroul absurdatât prin pasiunile sale cat şi prin torturile sale”. Dispreţul sau faţă de zei, ura sa faţă de moarte, şi pasiunea sa pentru viaţă i-au adus acea îngrozitoare pedeapsă în care întreaga sa fiinţă este muncită fără nici un rezultat” (p.89). Sisif este conştient de acest blestem, şi tocmai în aceasta constă tragedia sa. Nu e adevărat că, în timpul coborârii, el nutrea speranţa că va reuşi totuşi, că munca sa îl va elibera de chinuri. Însă Sisif este în mod evident conştient de dimensiunile propriei sale nefericiri. Tocmai această conştientizare lucidă a destinului său transformă chinul său într-o victorie. Aceasta
trebuie să fie o victorie deoarece însuşi Camus spune:
Îl părăsesc pe Sisif la baza muntelui. Întotdeauna cineva îşi poate găsi din nou povara. Însă Sisif ne învaţă ce înseamnă adevărata fidelitate care neaga zeii si înaltă stâncile. Şi el de asemenea trage concluzia că totul este bine. Universul de acum înainte fără stăpân nu îi mai pare nici steril, nici inutil. Fiecare atom al acelei stânci, fiecare colţ mineral al acelui munte întunecat constituie o lume în sine însuşi. Lupta însăşi înspre înălţimi este suficientă pentru a umple inima unui om. Trebuie să ni-l imaginăm pe Sisif fericit (p.91). Viaţa şi chinul lui Sisif sunt transformate într-o victorie, concentrându-se asupra libertăţii sale, asupra refuzului de a spera, şi asupra conştiinţei absurdului acestei situaţii. În acelaşi mod,  Dr. Rieux este un erou absurd în Ciuma, deoarece şi el este condamnat la moarte, şi el este prins într-un chin fără sfârşit şi, asemenea lui Sisif, el continuă să işi facă datoria indiferent cât nesemnificativă este acţiunea sa. În ambele cazuri contează puţin pentru ce motiv anume ei continuă să lupte atâta vreme cât aceasta stă mărturie pentru încrederea omului in om si nu în abstracţii şi absoluturi.
Ideile care stau la baza acestei evoluţii a eroului absurd sunt prezente în primele trei eseuri ale cărţii. În acestea, Camus tratează problema sinuciderii. In stilul sau tipic, şocant si viguros, el deschide discuţia cu afirmaţia îndrăzneaţă conform căreia:
Nu există decât o singură problemă filosofică cu adevărat serioasă şi aceasta este sinuciderea (p. 3).

El continuă prin a descoperi dacă sau nu sinuciderea este răspunsul legitim pentru situaţia funciar nefericită a omului. Sau, cu alte cuvinte: Merita viaţa să fie trăită acum când zeii au murit? Discuţia începe şi continuă nu ca una metafizică, ci ca o afirmaţie argumentată întemeiată pe o modalitate de cunoaştere despre care Camus afirma că este singura pe care o avem la dispoziţie din punct de vedere epistemologic. Ştim doar două lucruri:

Pot simţi inima aceasta dinăuntrul meu, şi pot raţiona că ea există. Lumea aceasta o pot atinge şi de asemenea pot conchide că există. Aici se sfârşeşte toata cunoaşterea mea, iar restul este deducţie. (p. 14)
Cu aceste certitudini de bază asupra condiţiei umane, Camus argumentează că viaţa nu are un sens. El nu este de acord cu numeroşii filosofi care “s-au jucat cu cuvintele şi au pretins a crede că din a refuza să îi acorzi vieţii vreun sens rezultă ideea că viaţa nu merită să fie trăită” (p.7). Viaţa nu are absolut nici un sens. În ciuda nostalgiei umane iraţionale pentru “unitate”, pentru absoluturi, pentru o ordine stabilită şi pentru înţelegerea universului “de dincolo de mine”, nu există nici un astfel de sens în universul indiferent şi tăcut. Între dorinţa de sens şi de adevăruri eterne şi adevărata condiţie a universului există o prăpastie care nu poate fi umplută. Confruntarea dintre inima umană, plină de dorinţe, şi indiferenţa universului conduce la conturarea noţiunii de absurd.
Absurdul se naşte din confruntarea dintre nevoia umana si muţenia iraţională a lumii. (p.21) si mai mult decât atât.
Absurdul nu este nici în om, nici în lume, ci în alăturarea lor … absurdul este singura legătura dintre ei. (p. 21)
Oamenii trebuie să realizeze ca sentimentul absurdului există si că îl pot trăi în orice moment. Omul absurd trebuie să ceara să trăiască doar cu ceea ce cunoaşte şi să nu includă în ecuaţie nimic din ceea este nesigur. Aceasta înseamnă că tot ceea ce ştiu este că eu exist, că lumea există, şi că sunt muritor.
Nu se reduce oare aceasta la un haos inutil care este viaţa? Nu ar fi oare sinuciderea o cale de ieşire legitimă dintr-o viata fără sens? “Nu”. “Nu”, răspunde Camus. Deşi absurdul anulează toate şansele unei libertăţi eterne, el măreşte libertatea de acţiune. Sinuciderea este “acceptarea la limita sa extremă”, este o modalitate de a mărturisi ca viaţa este prea mult pentru om. Aceasta este singura viaţă pe care o avem; si chiar dacă suntem conştienţi, de fapt, de acest lucru în măsura în care îi conştientizăm absurdul, putem găsi lucruri de valoare în această viaţă. Valoarea rezidă în libertatea noastră, în pasiunea şi in revolta noastră. Prima schimbare pe care trebuie să o facem pentru a trăi în această situaţie absurdă este de a realiza că gândirea, sau raţiunea, nu este legată de nici o minte eterna care poate unifica şi “face aparenţele familiare sub masca unui principiu măreţ”, însă ea constă în:
...a învăţa tot timpul să vedem, să fim atenţi, să ne focalizăm conştiinţa; a face din fiecare idee şi din fiecare imagine, în maniera proustiană, un moment privilegiat. (p. 20)
Experienţa mea, pasiunile mele, ideile mele, imaginile mele şi amintirile mele sunt tot ceea ce ştiu despre această lume – şi ele îmi sunt suficiente. Omul absurd poate spune în cele din urma că “totul este bine”.
Eu înţeleg atunci de ce doctrinele care îmi explică totul mă derutează in acelaşi timp. Ei mă uşurează de povara propriei mele vieţi, şi totuşi, eu trebuie să o suport singur. (p. 41)
Camus urmează apoi conceptele sale până la concluziile lor logice şi insistă ca oamenii trebuie să substituie cantităţii experienţei calitatea experienţei. Cea mai pura dintre bucurii este “sentimentul, şi sentimentul pe acest pământ”. Aceasta afirmaţie nu poate fi folosită pentru a se invoca hedonismul deoarece filosofia de bază a lui Camus trebuie să fie gândită în legătură cu noţiunea absurdului care a fost dezvoltată în partea de început a eseului. Omul este muritor. Lumea nu este. Demnitatea unei persoane se naşte tocmai din conştiinţa morţii, o conştiinţa că valorile şi ideile ideale nu există, şi un refuz de a ceda în faţa ideii de speranţă sau de a apela la ceva de care nu suntem siguri.
În eseurile următoare, Camus prezintă exemple de oameni absurzi. Ni se oferă Don Juan, actorul, si cuceritorul ca exemple de oameni care îşi multiplică vieţile în încercarea de a trăi din plin pe timpul vieţii lor muritoare. Însă mai important este Creatorul care este discutat în eseul “Creaţia absurdă”. “Bucuria absurda prin excelenţă este Creaţia”. Deoarece creând o opera de artă creatorul trăieşte dublu în măsura în care creaţia sa este o viata separată. “Artistul se încredinţează pe sine muncii şi devine totuna cu aceasta”. Opera de artă devine, atunci, singurul mijloc pentru un om de a suporta şi susţine o conştiinţă lucidă în faţa absurdităţii Universului.
Prezentul si succesiunea prezenturilor în faţa unei minţi veşnic conştiente, acesta este idealul omului absurd. (p. 81)
Arta este pentru Camus o activitate umană esenţială şi una dintre cele fundamentale. Ea exprimă aspiraţiile umane către libertate şi frumuseţe, aspiraţii care fac viaţa valoroasă pentru fiinţa umană trecătoare. Arta sfidează acea parte a conştiinţei în care fiecare individ nu este mai mult decat o unitate socială sau un pion neînsemnat in evoluţia istorică.
În Mitul lui Sisif găsim bazele filosofice ale străinului, doctorului, etc. Acesta constituie punctul de plecare pentru gândirea lui Camus. El este preocupat aici, ca si in alte opere ale sale, cu oamenii şi lumea lor, cu relaţiile dintre aceştia, si cu relaţiile dintre oameni şi istoria lor personala. In Mitul lui Sisif el se opune raţionalismului filosofiei clasice care caută adevărurile eterne şi universale sau o ierarhie de valori care este încoronată de Dumnezeu; el crede că adevărul se poate găsi printr-o intensitate subiectiva a pasiunii; el susţine ca individul este întotdeauna liber şi înconjurat de opţiuni; el recunoaşte că oamenii există în lume şi sunt legaţi în mod natural de aceasta; el este adânc preocupat de semnificaţia morţii, de caracterul sau inevitabil si de finalitatea sa. Absurdul este o revolta împotriva zilei de mâine şi astfel se împacă cu clipa prezenta. Sinuciderea consimte că absurdul este final şi fără limite în timp ce revolta este o luptă neîncetată cu absurdul şi aduce cu sine mântuirea omului.
Putem vedea acum de ce Sisif este eroul absurd. El este conştient de dificultatea situaţiei sale:
Dispreţul său fata de zei, ura sa faţa de moarte, şi pasiunea lui pentru viată i-au adus condamnarea de a rostogoli o stâncă în vârful muntelui pe vecie, şi el nu apelează nici la speranţa şi nici la vreun zeu nesigur. El este absurdul ultim, deoarece nu există moarte la capătul luptei. Totul nu este haos; experienţa absurdului este dovada unicităţii omului şi fundamentul demnităţii si libertăţii sale.

Tot ceea ce rămâne este soarta al cărei rezultat este fatal. În afara acestei singure fatalităţi a morţii, totul, fericire sau bucurie, este libertate. Rămâne o lume în care omul este singurul stăpân. Ceea ce îl legă era iluzia unei alte lumi. Rezultatul gândirii sale, încetând să fie fără speranţă, înfloreşte în imagini. Ea se bucura – în mituri, cu siguranţa, însă miturile cu nici o alta dimensiune decât suferinţa umană şi de aceea ea este inepuizabilă. Nu fabula divina care îi amuză pe cei orbi, în faţa şi gestul terestru, şi drama care însumează o înţelepciune dificilă şi o pasiune efemeră. (p. 87) Oamenii ar trebui cu siguranţă să reflecteze la miturile reconstruite în opera lui Camus. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu