Factorii
abiotici
Mediul este constituit din anumite
componente care actioneaza asupra organismelor,
influentându-le manifestarile
vitale.
Aceste componente reprezinta
factorii de mediu ca, de exemplu, factorii climatici.
Factorii climatici
a.) Temperatura - este unul
dintre factorii ecologici principali
cu rol limitativ pentru structura biocenozelor, în sensul ca, în
anumite conditii, launele organisme,
schimburile metabolice aproape
înceteaza, spre a fi reluate în conditii favorabile de temperatura
si umiditatate. Limitele de toleranta a organismelor vii, privind rezistenta la temperatura, este cuprins între -60
(-70°C), la unele specii de pasari si mamifere, pâna la 80-90°C, la unele bacterii.
Cresterea biomasei si cresterea numerica a speciei este posibila între anumite
valori-limita, adica între concentratiaminima si maxima a factorului
limitativ la care nu mai este posibila realizarea functiilor vitale. Aceste
valori limita sunt denumite valori pessimum. Intre ele se întinde domeniul de toleranta .De mentionat importanta sumei gradelor de temperatura efectiva
la insectele daunatoare.
In
functie de cantitatea de caldura ce ajunge pe Pamânt au fost delimitate 3
climate principale: cald, temperat si
rece, precum si o zonalitate latitudinala a vegetatiei;
- zona
padurilor ecuatoriale, a savanelor si a pustiurilor tropicale,
caracteristica zonei calde;
- zona padurilor cu frunze cazatoare, a padurilor de
conifere si a stepelor, raspândite în zona temperata;
- zona tundrei polare, specifica zonei
reci.
De asemenea, regimul termic diferit a mai determinat si o zonalitate altitudinala a vegetatiei, pe etaje. De exemplu, în tara noastra au fost delimitate urmatoarele etaje
de vegetatie: etajul
stejarului (gorunului), etajul fagului, etajul molidului, etajul jneapanului si ienuparului pitic
si etajul pajistilor alpine.
In functie de cerintele fata de
temperatura ale organismelor exista
urmatoarea clasificare:
- EURITERME = organisme ce suporta variatii foarte largi de temperatura. Ex. Passer domesticus (vrabia) care suporta temperaturi ce variaza intre -30 si +37 grade Celsius.
- STENOTERME = organisme ce suporta variatii foarte mici de temperatura. Ex. Larvele de Bombyx mori care se dezvolta între 20 si 23 grade Celsius.
- MEZOTERME = se dezvolta între limite medii de temperatura.
In raport cu reactiile de
modificare a temperaturii, animalele se grupeaza în doua mari categorii:
- POIKILOTERME = temperatura corpului se modifica odata cu variatiile termice ale mediului extern.
- HOMEOTERME = temperatura interna a corpului este constantaindifferent de modificarile mediului ambient (majoritatea pasarilor si mamiferelor)
b.) Lumina - actioneaza ca factor ecologic în ecosisteme, îndeplinind functii informationale si energetice.
Functia informationala se refera în special la regnul animal iar cea energetica este
folosita de catre plante, pentru desfasurarea fenomenului de fotosinteza.
In sens ecologic, radiatia solara
reprezinta intrarea de energie în fluxul energetic ce strabate ecosistemele.
Comparativ cu ceilalti factori
ecologici, lumina este distribuita pe glob mult mai egal.
In cursul evolutiei lor, plantele
s-au adaptat sa traiasca în diferite conditii de lumina. Din acest punct de
vedere exista 3 categorii de plante:
- heliofile, care necesita lumina multa cum ar fi:Agropyron sp., Festuca sp. etc.;
- sciofile, de umbra, care prefera lumina mai putin
intensa, cum sunt: Corydalis sp., Brachypodium
silvaticum etc;
- helio-sciofile, plante heliofile care pot suporta si un
oarecare grad de umbra: Cynodon dactylon, Dtgitaria sanguinalis, Galinsoga parviflora, etc.
In
functie de lungimea perioadei de vegetatie avem plante de zi lunga (ex. crinul)
si plante de zi scurta (ex. brandusa de toamna, crizantemele).
Efectul informational cel mai general al luminii, pentru
animale, consta în perceperea formelor, culorilor, miscarilor, distantelor,
obiectelor înconjuratoare. Pe aceasta baza devine posibila dezvoltarea unei
serii întregi de mijloace de aparare sau de atac la diferite animale.
Mimetismul consta în imitarea
coloritului, desenului si a formei generale a.corpului unor animale
ce poseda mijloace eficiente de aparare, ace cu venin, muscaturi veninoase,
gusturi sau mirosuri neplacute etc.) de catre alte animale care nu poseda
asernenea mijloace. De exemplu, o serie întreaga de diptere imita diferite
himenoptere. Dusmanii (mai ales pasarile), evitând consumul insectelor bine
aparate, evita si imitatorii lor.
Homocromia - consta in
asemanarea coloritului general al unui animal cu acela al substratului. Când sta in nemiscare, animalul poate scapa
neobservat de dusman sau invers, victima poate sa nu sesizeze prezenta
dusmanului.
Imitatia - se dezvolta pe
aceeasi baza, dar de data aceasta este imitat nu numai coloritul general, dar
si desenul si adesea forma unor parti ale substratului (frunze, ramuri uscate
etc.).
Alternanta
zi-noapte si mai ales variatia duratei relative a zilei si a noptii in cursul
anului determina reactii complexe atât la plante cât si la animale, reactii
care in ansamblu poarta numele de fotoperiodism.
La plante, durata perioadei luminoase a zilei
influenteaza numeroase pracese - ca înflorirea, caderea frunzelor, formarea
bulbilor, a tubercuiilor. In functie de durata zilei, unele plante sunt
"de zi lunga" altele "de zi scurta". Primele înfloresc
primavara si vara (zi lunga), ultimele - toamna.
c.) Apa
Pe Pamânt, existenta vietii este
indisolubil legata de apa care, datorita însusirilor sale fizice si chimice,
reprezinta un factor de prim ordin în desfasurarea multor procese biochimice,
fiziologice si ecologice esentiale. Aceste însusiri sunt:
Densitatea. Apa are însusirea
unica de a realiza densitatea maxima la +4 °C, în timp ce
gheata are densitatea cu 10% mai mica. Aceste însusiri au consecinte ecologice
extrem de importante: gheata pluteste pe apa. Daca ea s-ar lasa pe fundul apei,
aceasta ar duce la disparitia vietii bentonice si ar scoate din circuit uriase
cantitati de apa care s-ar acumula sub forma de gheata pe fundul bazinelor,
nereusind sa se dezghete de la an la an. Densitatea maxima la +4 °C face ca, pe fundul celor mai adânci
bazine, temperatura sa fie în jurul acestei valori, permitând existenta
vietii bentonice.
Caldura
specifica a
apei este mare: pentru încalzirea cu un grad a unui gram de apa este necesara o
calorie, ceea ce face ca apa sa se încalzeasca si sa se raceasca incet.
Consecintele ecologice ale acestei insusiri sunt foarte importante. Dat fiind
ca 2/3 din suprafata Pamântului sunt acoperite cu apa care are si o masa
uriasa, ea devine un factor moderator al climei globului, atenuând oscilatiile
de temperatura. Din aceeasi cauza în mediul acvatic temperatura are variatii
mai moderate decât pe uscat.
Continutul
mare în apa a1 organismelor,
care la unele specii ajunge la 98% din greutate si în rare cazuri scade sub
50%, atenueaza oscilatiile temperaturii corpului si usureaza procesele de
termoreglare.
Conductibilitatea
termica a apei este, de asemenea mare. Aceasta explica de ce speciile de
origine acvatica nu sunt homeoterme: pierderile de energie necesara mentinerii
temperaturii ar fi atât de mari încât completarea lor prin hrana abundenta ar
deveni nerentabila.
Puterea
de solvire.
Apa este un remarcabil solvent: dizolva cel mare mare numar de substante, din
toate lichidele cunoscute. De aceea reprezinta pe de o parte un mediu ideal
pentru desfasurarea proceselor metabolice.
Apa
ca factor ecologic, prezinta o distributie diferita în timp si spatiu ceea ce
determina adaptari ale plantelor si conditioneaza repartitia lor geografica.
Principalele surse de apa sunt: ploaia, zapada, roua, ceata si umiditatea relativa a aerului.
Ploaia - reprezinta cea
mai importanta sursa de apa si are o
mare influenta asupra ecosistemelor prin cantitate, repartitie, durata
si torentialitate.
In tara noastra, în care climatul
este în general continental, se înregistreaza un maxim
pluviometric la sfârsitul primaverii-începutul verii, când
vegetatia este exploziva, dupa care aceasta stagneaza,
eventual pâna toamna,când, în unele zone,
apare un al doilea maxim pluviometric.
Zapada, apara plantele si solul de temperaturile scazute din timpul iernii iar primavara prin topire îmbiba solul
cu apa mentinându-l rece, întârziind intrarea prea rapida a plantelor în vegetatie fapt ce le-ar expune pericolului
îngheturilor târzii.
Roua si ceata, pun la dispozitia plantelor
cantitati mici de apa si anume cca.10% din
precipitatiile anuale insa sunt importante
deoarece prezinta ritmicitate.
Umiditatea
Umiditatea aerului este determinata de cantitatea de vapori de
apa din atmosfera si reprezinta un factor de mare importanta ecologica. În mod
curent se iau în considerare trei cacteristici privind umiditatea atmosferica:
a. Umiditatea
absoluta - care reprezinta cantitatea de vapori, exprimata în unitati
de masa (de ex. grame) la unitate de volum de aer (de ex. m3) ;
b. Umiditatea
relativa, reprezinta raportul dintre cantitatea de vapori existenti la un
moment dat în atmosfera si cantitatea maxima de vapori ce ar putea fi continuti
în conditiile respective de temperatura si presiune. Cu alte cuvinte,
umiditatea relativa exprima gradul de saturatie a atmosferei cu vapori de apa si de aceea se exprima în procente
fata de saturatie;
c. Deficitul
de saturatie este diferenta dintre presiunea maxima a vaporilor în
conditiile date de temperatura si presiune si presiunea reala din acel moment.
Cu cât aceasta diferenta este mai mare, aerul este mai putin saturat (mai
uscat), ceea ce face ca evaporarea sau evapotranspiratia sa fie mai intense. Aceste procese au o
puternica influenta asupra productivitatii plantelor. O mare parte a apei
absorbita din sol este
pierduta prin transpiratie, proces care implica o
importanta cheltuiala de energie. La diferite plante s-a putut constata ca
pentru 1 000 g apa pierduta prin transpiratie se realizeaza 1,7-6,7 g productie
neta (eficienta transpiratiei). La majoritatea plantelor acest parametru are
valoarea <2, dar la unele plante bine adaptate la conditii de uscaciune,
aceasta valoare se poate ridica la 4 sau chiar mai mult.
Apa sub forma de vapori din
atmosfera este strâns legata de temperatura.
Astfel, în anii secetosi, efectele asupra culturilor agricole sunt
mai drastice în Câmpia Româna decât în Dobrogea, unde prezenta marii determina
o umiditate relativa sporita.
Apa din sol se poate afla în mai multe stari, care pot avea rol
diferit în viata plantelor sau a animalelor din sol.
a. Apa
higroscopica este apa absorbita din atmosfera de catre particule1e
solului. Ea este retinuta cu a mare putere astfel incât, in mod obisnuit, nu
poate fi utilizata de catre plante.
b. Apa
capilara este cea care umple spatiul porilor din sol si care se poate
deplasa datorita tensiunii superficiale sau a presiunii osmotice. Daca porii
sunt foarte mici, puterea de retinere a apei este prea mare spre a putea fi
absorbita de plante. Numai apa din spatii capilare mai rnari este utilizabila
pentru vegetatie.
c. Apa
gravitationala este provenita din precipitatii, umple interstitiile
mai rnari ale solului si se
scurge sau se infiltreaza datorita fortei de gravitatie.
Dupa exigentele fata de apa,
plantele se împart în patru grupe principale:
- hidrofite (acvatice),
caracterizate prin sistem radicular slab dezvoltat, cu toate organele verzi
capabile sa. valorifice pentru fotosinteza o cantitate mai redusa de lumina, cu
putine tesuturi mecanice: Oryza
sativa, Ranunculus aquatilis, Sagittaria sagitifoliaetc.
- higrofite (plante de
locuri umede), a caror caractere sunt apropiate
de hidrofite si mezofite: Juncus sp..
- mezofite (plante de locuri cu umiditate
moderata), caracterizate prin port erect, tesuturi mecanice si conducatoare
mai bine dezvoltate. Exemple: Festuca rubra, Phleum pratense,Briza
media.
- xerofite (plante de locuri uscate), se caracterizeaza prin: presiune osmotica mare, sistem radicular foarte bine
dezvoltat, la fel si tesuturile mecanice si conducatoare asadar
caractere opuse hidrofitelor, exemple: Festuca
valesiaca, Quercus pubescens etc.
Factorii geografici (orografici)
Acestia au o influenta indirecta asupra
ecosistemelor si sunt reprezentati prin:
- panta,
influenteaza vegetatia prin modificarea umiditatii, expunerea solului la
fenomenul de eroziune, etc. Panta determina modul de folosire a terenului si sistemul de cultura. Exemplu: terenul
arabil nu este indicat sa se afle pe pante prea înclinate unde indicate sunt
pajistile. Peste o anumita panta nu este
indicata nici pajistea ci padurea, care ocroteste cel mai bine solul la
eroziune. Pajistile de pe pantele prea mari nu sunt indicate sa fie
exploatate ca pasune, fiind mai expuse eroziunii. Pe pante mai mari de 20° sunt
indicate terase cu vita de vie si pomi
fructiferi.
- altitudinea, determina conditii climatice
foarte diferite contribuind din plin la diversificarea ecosistemelor. La nivelul marii este considerata zero si în functie de
aceasta se stabileste
altitudinea diferitelor puncte geografice. Exista o corelatie între
altitudine si temperatura în sensul ca pe masura
ce altitudinea creste, temperatura scade. In tara noastra, temperatura scade cu 0,5-0,6°C la fiecare 100 m
altitudine. Datorita
microclimatului se pot gasi la altitudini mari vegetatie termofila. datorita rocii care se încalzeste mai usor si influenteaza vegetatia.
- expozitia, determina valori foarte diferite ale regimului hidric, a expunerii fata de Soare, de vânturi, etc. De
exemplu, în zona dealurilor, pe versantii nordici creste o vegetatie mezofila
reprezentata prin paduri de stejar sau fag, în timp ce pe versantii sudici creste o vegetatie xerofila, specifica
câmpiei.
Factorii mecanici
- Miscarea atmosferei (vântul)
este determinata de încalzirea inegala a
maselor de aer care se deplaseaza din zonele cu presiune mai mare spre
cele cu presiune mai mica. Efectele ecologice ale miscarii maselor de aer sunt
însemnate, în sensul ca actioneaza asupra ecosistemelor atât direct cât si
indirect.
Astfel, ca influenta directa, vântul actioneaza asupra
temperaturii locale, ridicând-o sau coborând-o. În miscare aerul are o intensa activitate de transport. De
exemplu, nisipul, praful, cenusa vulcanica etc., pot fi
transportate la distante foarte mari si
depozitate, realizându-se în unele cazuri adevarate remodelari ale reliefului. Tot ca actiune directa o constituie
si capacitatea de eroziune a vântului.
Specii de plante si animale s-au
adaptat în cursul evolutiei lor la actiunea vântului. Astfel, un numar mare de
plante utilizeaza forta eoliana pentru reproducere si raspândire
în timp ce la unele, tesuturile
mecanice au o anumita configuratie ceea ce le confera o rezistenta mai mare iar
altele au tulpina libera la interior deci au elasticitate sporita,
caracter care, de asemenea, ofera protectia necesara. Plantele anemofile se
polenizeaza cu ajutorul vântului si prezinta adaptari care fac posibila
realizarea acestui proces: polen uscat, usor, în cantitati foarte mari.
Multe pasari utilizeaza curentii de aer pentru a plana
timp îndelungat, ceea ce le permite mari economii de energie si le usureaza
zborurile de migratie sau de cautare a hranei.
La multe specii de insecte pentru care antrenarea de
catre vânt ar reprezenta un pericol în viata speciei s-au dezvoltat adaptari
structurale si comportamentale ce permit evitarea unui asemenea pericol.
Astfel, unele insecte insulare, montane, din zonele de coasta, au aripi reduse
sau complet atrofiate, si deci nu se ridica de pe sol, astfel ele ar putea fi
antrenate de vânt si sortite pieirii.
- Miscarea apei. In
miscare, apa transporta substante dizolvate, diferite
corpuri în suspensie sau organisme vii. Cantitatea de aluviuni transportate de
ape este impresionanta.
Curentii descendenti, transporta oxigenul spre straturile profunde ale apelor statatoare
dând posibilitate si aici dezvoltarii
vietii, iar curentii ascendenti transporta nutrientii de pe fundul apelor spre
straturile superficiale, determinând productivitatea zonei respective.
Un alt fenomen de actiune a apei
asupra ecosistemelor îl constituie inundatiile care uneori
poate avea un caracter catastrofal conducând în final la perturbarea ecosistemelor.
Factorii edafici
Solul, ca mediu în care se acumuleaza apa si elementele nutritive necesare plantelor, are o importanta
hotarâtoare în complexul de factori ce definesc biotopul. Bogatia
solului în elemente nutritive
influenteaza în mod deosebit compozitia floristica a comunitatilor vegetale.
Fertilitatea unui sol nu depinde de
bogatia sa în elemente minerale disponibile, ci în mai mare masura, de
proportia între acestea. Numai astfel se justifica utilizarea îngrasamintelor care vin sa echilibreze proportia de
substante nutritive din sol.
Asa dupa cum este cunoscut,
absorbtia elementelor chimice de catre plante este selectiva. De exemplu,
planta de porumb extrage din sol cantitati mari
de azot în timp ce lucerna foloseste mult potasiu, si mai
putin azot pe care si-1 asigura din atmosfera prin fixare cu ajutorul bacteriilor de tip Rhyzobium.
Între concentratia elementelor din
sol si compozitia chimica a plantelor pot fi stabilite anumite relatii. In
felul acesta se poate calcula
"raportul de acumulare" (RA),
RA = continutul din
plante/continutul total din sol
Sau indicele puterii de acumulare
(IPA)
IPA = continutul în
plante/continutul dintr-un element asimilabil din mediu
In timp ce pe solurile bogate în
elemente nutritive vegeteaza specii eutrofe (folosesc pentru
crestere rapida si productie mare, o
cantitate importanta de substante minerale) pe cele sarace
vegeteaza specii putin pretentioase - oligotrofe (cu crestere
lenta si productie mica).
Factorii biotici
Sub denumirea de factori biotici sunt cuprinse interactiunile (relatiile) care se manifesta
între diverse organisme ce
populeaza un biotop si au implicatii profunde în constituirea si evolutia ecosistemelor.
Aceste relatii (coactii) sunt de
doua tipuri:
- homotipice (intraspecifice), care se realizeaza între
indivizi apartinând aceleiasi specii;
- heterotipice (interspecifice), care se produc între
indivizi din specii diferite.
Relatii homotipice. Se realizeaza în interiorul speciei. Principalele
tipuri de coactii homotipice se refera la efectul de
grup si efectul de masa.
Efectul de grup, semnifica necesitatea existentei unui numar minim
de indivizi pentru asigurarea mentinerii speciei în biocenoza. Acest efect
are consecinte pozitive asupra dezvoltarii
populatiilor si coasta în modificari ce apar atunci când mai multi indivizi duc
o viata comuna, permitând, de exemplu, persistenta unor colonii,
reproducerea sau apararea de atacul animalelor
salbatice, etc.
Efectul de masa, se refera la biomasa totala care
se realizeaza pe un anumit teritoriu.
Acesta se manifesta când mediul este suprapopulat si consta în
autolimitarea numerica, ca atare are efecte negative asupra populatiilor de
vietuitoare. Exemplu: când în faina în care traieste coleopterul Tribolium
confusum numarul de indivizi este prea mare, femelele îsi pierd
fecunditatea, o parte din larve sunt mâncate de parintii lor, iar indivizii
ramasi secreta diferite substante care inhiba procesul de reproducere.
Relatii heterotipice.
Acestea se realizeaza, dupa cum s-a aratat, între indivizii apartinând la specii diferite. Acest
tip de relatii formeaza una dintre cele mai importante caracteristici ale
biocenozei
Între
indivizii a doua specii diferite se stabilesc o serie de relatii interspecifice
sau coactii, care pot fi exprimate matematic astfel:
efect
neutru = 0
efect
pozitiv = +
efect
negativ = -
1. Independenta sau neutralismul (0 0) - este atunci când cele doua
specii vietuiesc independent; ele n-au nici o influenta una asupra celeilalte. Ex. : veverita - coleoptere
2. Competitia
interspecifica (- -), este un tip de coactie defavorabila ambelor specii. De regula, competitia
interspecifica apare si se manifesta ca urmare a utilizarii de catre
doua sau mai multe specii a acelorasi resurse ale biotopului. Cu cât speciile sunt mai apropiate în ce priveste
" cerintele" lor fata de factorii de mediu, cu atât competitia
interapecifica este mai pronuntata.
3. Mutualism (+ +). In acest caz ambele
populatii sunt influentate pozitiv, deci profita de pe urma convietuirii si
sunt obligatoriudependente una de alta. Mutualismul este foarte
raspândit în natura. Practic, se pare ca cele mai multe specii se afla in relatii
de mutualism cu câte una sau mai multe specii. Exemple: bacteriile fixatoare de
azot (Rhizobium) convietuiesc
obligatoriu cu plante leguminoase. Lichenii reprezinta rezultatul convietuirii
obligatorii dintre alge, ciuperci si (in unele cazuri) bacterii.
Convietuirea dintre ciuperci si arborii de
padure (micorize) este esentiala pentru dezvoltarea arborilor. In aceasta
convietuire structura radacinilor este modificata, iar complexul ,
radacina-ciuperca se arata a fi mai eficient în absorbtia sarurilor minerale
din sol. Ciuperca utilizeaza hidrati de carbon si substante de crestere
produse de arbori.
4.) Amensalism sau antibioza (- 0). Relatia nu este
obligatorie pentru nici unul din componenti. Dar când se produce
interactiunea, ea consta in faptul ca un component (amensalul) este inhibat in
cresterea sau dezvoltarea sa de catre unele produse elaborate de partener.
Multe substante eliminate de bacterii, de alge, de plante superioare sau chiar
de animale au efect inhibitor asupra dezvoltarii indivizilor apartinând altor
specii. Antibioticele produse de bacterii sau ciuperci au
aceste efecte.
Atunci când aceasta
coactie se manifesta între plante poarta denumirea de alelopatie. Alelopatia poate fi definita ca influenta
chimica reciproca dintre organisme în natura, ce se realizeaza datorita eliminarii în mediu de catre un organism donator
(emitator) a unor produse metabolice care se raspândesc apoi în spatiu si sunt
interceptate de catre organismele receptoare.
Fenomenul alelopatic
îsi are, prin urmare, originea în totalitatea proceselor
biochimice si fiziologice care au loc în ecosistem. Modalitatile precise de
desfasurare a proceselor alelopatice, în cea mai mare parte, nu sunt înca bine
cunoscute. Din aceasta cauza nu se cunosc
prea bine nici modalitatile prin
care s-ar putea influenta constituirea unui "mediu chimic"
specific, favorabil uneia sau alteia dintre fitocenoze. Se cunosc ceva mai bine
doar unele fenomene izolate, cum ar fi
fenomenul de "oboseala a solului", care apare în urma
monoculturii îndelungate a unor specii de leguminoase (fenomen care, cel putin
partial, este posibil de natura alelopatica).
5.) Parazitism (+ -) Relatia este obligatorie si
implica un efect pozitiv pentru parazit si un efect negativ, inhibitor, pentru
gazda.Parazitii traiesc la suprafata sau cel mai frecvent în
interiorul pradei unde consuma materie vie sau produse metabolice. In
raporturi de parazitism cu plantele autotrofe, pot intra animalele, plantele heterotrofe (Cuscuta, Orobanche) sau microorganismele.
6.) Pradatorism (+ -). Ca si în cazul parazitismului, relatia este obligatorie si
pozitiva pentru pradator si negativa, inhibitoare, pentru prada. Spre deosebire
de parazitism în care, în mod obisnuit, individul parazit nu-si omoara gazda,
deoarece ar duce la moartea parazitului, rapitorul de obicei isi omoara
prada.
Pentru
agricutura sunt foarte importanti parazitii si pradatorii naturali pentru
reducerea pagubelor produse de actiunea insectelor fitofage
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu