Enterobacteriile sunt bacterii ubiquitare, se
gasesc pretutindeni: in sol, pe pamant sau in apa,
fac parte din microbiota intestinala a tubului digestiv la om si/sau animal
sau sunt patogeni intestinali (provoaca boli intestinale) care se
gasesc pe mucoasa bucala si genitala. Cele mai cunoscuteenterobacterii sunt Salmonella,
E. Coli, Shigella, Yersinia.
Salmoneloza este otoxiinfectie alimentaradeterminata
de infectia cu Salmonella. Apare in urma ingestiei de alimentecontaminate cu
aceasta bacterie si se manifesta princrampe abdominale, febra,diaree apoasa
si poate fi tratata cu antibiotice.
|
Enterocolita cu Salmonella survine dupa ingestia
de carne de vita, oua, lapte nepasteurizat, produse proaspete (rosii, pepene
verde).
Simptomele
enterocolitei cu Salmonella
Semnele si simptomele salmonelozei apar
dupa 1-2 zile de la momentul in care s-a servit masa cu alimentele infectate si
includ:
- febra;
- crampe abdominale;
- diaree apoasa;
- greturi;
- inapetenta sau scaderea poftei de
mancare;
- varsaturi.
La nou-nascuti, sugari sau cei cu imunitatea scazuta,
bacteriemia (prezenta bacteriilor in sange) cu Salmonella poate
fi urmata de localizarea infectiei in diferite organe si poate sa determine:
- meningita (inflamatia meningelui) care se
manifesta prin cefalee,varsaturi, intepenirea cefei(redoarea
cefei), febra;
- abcese hepatice sau splenice cu
durere abdominala drapta sau stanga;
- osteomielita (inflamatia simultana a
oaselor si a maduvei osoase) si artrita ;
- afectare pleuro-pulmonara;
- endocardita (inflamatia
endocardului) si pericardita (inflamatia pericardului);
- infectii urinare si genitale.
Diagnosticul
de salmoneloza
Semnele si simptomele (febra, dureri abdominale
colicative,diaree apoasa) aparute in urma ingestiei de carne de
vita, legume nespalate, lapte nepasteurizat, orienteaza diagnosticul detoxiinfectie alimentara.
Pentru confirmarea diagnosticului de salmoneloza sunt
necesare oserie de examene de laborator:
- examenul microscopic al
materiilor fecale pentru stabilirea diagnosticului de diaree inflamatorie;
- testarea lactoferinei in materiile fecale
(marker al inflamatiei);
- examene coproparazitologice pentru
excluderea parazitozelor intestinale (Giardia);
- analize de sange si teste
biochimice ale serului;
- teste serologice utile pentru
diagnosticul de certitudine alenterocolitei cu Salmonella;
- hemocultura pentru detectarea
bacterieimiei si izolarea germenului patogen;
- ecografie si radiografie abdominala.
Tratamentul
enterocolitei cu Salmonella
Toxiinfectiile alimentare necesita
diagnostic si tratament de urgenta intrucat pot avea caracter epidemic. Pentru
aceasta se impune realizarea unei anchete alimentare care
sa permita precizarea sursei germenilor patogeni. Tratamentul enterocolitei
cu Salmonellainclude:
- terapia cu antibiotice, care cuprinde
Ciprofloxacina sau Norfloxacina;
- regim alimentar constituit
din supe sarate, banana, orez, mere rase, paine prajita; trebuie evitate preparatele
din lapte;
- pentru tratarea diareei se administreaza Loperamid.
Subsalicilatul de bismut reduce si durata greturilor, varsaturilor si a
durerilor abdominale;
- cel mai important aspect in tratamentul salmonelozei este
reprezentat de rehidratare. Administrarea lichidelor se realizeaza
in functie de cantitatea pierderilor datorate diareei.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu