Anemia poate fi definitã ca o
scãdere a capacitãţii sângelui de a transporta oxigen, cauzatã de o
concentraţie micã a hemoglobinei. Celulele din corpul uman au nevoie de oxigen
pentru a utiliza in totalitate combustibilii.
Oxigenul este
transportat de la plãmâni la ţesuturi prin organism cu ajutorul celulelor
rosii. Oxigenul se fixeaza pe hemoglobina, o molecula caracteristica oricarei
celule rosii. Daca cantitatea de hemoglobina functionala este redusa atunci ce
poate spune ca apare anemia. Anemia care rezulta poate lua multe forme printre
care: cea cauzata de o deficienta de fier, de vitamine (anemie megaloblastica),
a tiroidei, distrugerea prematura a celulelor rosii (anemie hemolitica),
inlocuirea celulelor normale din maduva spinarii cu celule canceroase sau
leucemia (anemie myelophthisica), ranirea maduvei spinarii (anemie aplastica),
defecte structurale inascute ale celulelor rosii, inhibarea productiei de erythropoietin de
catre sistemul imun (anemie cronica) si o incapacitarte de a produce hemoglobina
sau de a se folosi de fier (anemie sideroblastica).
Toate aceste
tipuri diferite de anemie pot fi grupate in categorii in functie de cauze si
tratamente. In totalitate au fost identificate peste 400 de tipuri de anemie,
multe dintre ele clasificate drept rare. O persoana anemica poate apãrea adesea
palidã si slabitã, poate simti ca nu mai poate respira sau cã leşin, o
resimtire a batailor inimii in tot organismul.
Perturbarea poate fi datorata mai multor
conditii, unele ereditare dar majoritatea rezultatul unei alimentatii
necorespunzatoare. Cu toate ca unele forme de anemie au nevoie de supravegherea
medicului acelea cauzate de alimentatie pot fi tratate acasa dupa darea
diagnosticului. Este important sa ne ocupam de anemia datorata alimentatiei
pentru ca este foarte raspindita si totodata simplu de tratat. Cele mai comune
forme de anemie nutritionala sunt cea datorata lipsei de fier, de acid folic si
de vitamina B12. Anemia insãşi nu este o
boala ci mai degraba un set de simptome ce tin de patologic.
Deoarece de cele
mai multe ori anemia afecteaza transportul de oxigen este influentata si
utilizarea combustibililor. Deoarece anemia este o problema hematologica se
impune testarea elementara a sangelui. Acest test poate furniza multe dintre
informatiile necesare: determinarea procentajului de celule albe (importante in
lupta impotriva infectiilor), a hematocritelor (câtul impãrţirii volumului de
celule rosii la volumul total de sange. Testul consta in observarea la
microscop a unei probe de sange pentru a localiza anormalitati in structura
celulei. Pentru ca boala sa fie diagnosticata drept anemie numarul celulelor
rosii trebuie sa fie sub 4.5 milioane/microlitru la barbati si 4.8 milioane/microlitru
la femei (fata de cantitatile normale de
5.4 miloane/microlitru la barbati si 4.8 milioane/microlitru la femei).
Este destul de
usor sa iti dai seama daca un pacient este anemic. In general mult mai dificil
si mai costisitor este sa constati cu exactitate cauza dereglarii. Progresele
tehnologice actuale permit formularea unei teze despre cauza bolii prin cateva
teste simple ale sangelui. Anemia poate exista in trei feluri diferite:
productie scazuta de celle rosii, distrugere crescuta a acestora sau pierderea
sangelui prin hemoragie. Cele trei forme de anemie nutritionala din acest
studiu sunt datorate productiei scazute
de celule rosii. Cea mai comuna este anemia asociata lipsei de fier.
Anemia datorata
deficientei de fier
Deficienta de
fier este cea mai raspandita deficienta din intreaga lume. Ea influenteaza
vietile a milioane de femei si copii si contribuie la o dezvoltare cognitiva
scazuta, mortalitate infantila si capacitate de munca mica. Insa, cu masuri de sanatate publica corespunzatoare
acesta forma de lipsa a micro-nutrientilor poate fi tinuta sub control.
Cu toate ca acest
tip de deficienta poate fi stopata prin tratament, stricaciunile mentale si
psihomotorii nu sunt in totalitate
intelese. Cu toate ca anemia nutritionala a scazut in tarile industrializate,
inca mai sunt afectate intre 500 si 600 milioane de oaneni (o sesime din
populatia lumii). Chir si in Statele Unite deficienta de fier este cea mai
dominanta malnutritie. Acest tip de anemie este cel mai prezenta la copii mici
6-24 de luni si la femeile apte de reproducere, nelipsind insa si la
adolescenti, adulti si batrani.
Deficienta de
fier se dezvolta incet si nu este vizibila decat dupa ce anemia e majora si
exista consecinte. Principalele cauze sunt consumul insuficient de mancaruri ce
contin fier, absortia slaba a acestuia in organism si pierderea de sange.
Saracia, abuzurile si traiul intr-o casa cu conditii de comfort proaste
plaseaza copii in aria maxima de risc pentru anemie.
Dupa ce
rezultatele de laborator sunt gata este verificat nivelul fierului. Daca este
mic se verifica si nivelul de feritina, o proteina ce fixeaza fierul. Daca
nivelul de feritina este scazut este confirmat diagnosticul de anemie.
Tratament:
Exista o
varietate de masuri pentru a preveni si combate anemia datorata deficientei de
fier. Acestea includ imbunatatirea
alimentatiei, consumul de
mancaruri bogate in fier, suplimente de vitamine s.a.
Numeroase studii
au aratat ca fregventa suplimentelor de fier poate fi redusa de la zinlnic la
saptamanal fara a compromite eficienta tratamentului. Totusi la copii mici si
la femeile gravide se pastreaza recomandarea de a lua suplimente zilnic.
Sunt multe
strategii pentru fortifierea cu fier la nivel national. Una dintre ele ar fi
suplimentarea unei mancari de baza, consumata in cantitati mari de catre toata
populatia. In Caraibe, America de Sud si de Nord si in Marea Britanie aceasta
abordare a avut succes prin folosirea fainii de grau. O a doua abordare de
succes a fost folosirea condimentelor,uleiului de peste si a zaharului.
Mancaruri bogate
in fier care sunt rapid absorbite in organism includ carnea (in special
ficatul), peste, carnea de pasare, ouale, moluste, fasolea si mazarea, fructe
uscate, faina de soia s.a. Aceste mancarui impreuna cu cele bogate in vitamina
C sustin absortia de fier. Totodata exista mancaruri care reduc abilitatea
corpului de a absorbi fier prin blocarea intrarii lui in sistemul digestiv:
painea graham, claciul, ceaiul, zincul in cantitati excesive s.a.
Barbatii au nevoie
de aproximativ 1 gram de fier in fiecare zi. Femeile care alpteaza sau sunt
insarcinate si copii in crestere aprozimativ 1.5 pana la 2 grame zilnic. Cu
toate acestea doar 10% din fierul pe care il mancam este absorbit in organism
asa ca, un barbat normal ar trebui sa consume 10 grame pe zi.
Anemia datorata
deficientei acidului folic
Acidul folic este
un membru al grupului de vitamine B. Lipsa lui duce la o anemie caracterizata
de un numar mic de celule rosii foarte mari in dimensiuni. Deficienta se produce
daca alimentatia este saraca in acid folic sau daca intestinele nu o pot
absorbi. Asocierea unei alimentatii necorespunzatoare cu alcolismul este cauza
cea mai comuna a deficientei acidului folic. Abuzul de alcool nu numai ca
contribuie la malnutritie ci si produce unele schimbari chimice care duc la
scaderea nivelului de acid. Deficientele pot fi datorate si unei cereri
ridicata de acid folic ca in cazul cancerului, sarcinii, hipertiroidismului,
anemiei hemolitice sau de unele medicamente ce faciliteaza absortia. Acidul
folic este indispensabil in metabolismul amino-acizilor si in formarea de
celule rosii sanatoasee. Acesta este o substanta solubila in apa si de aceea nu
poate fi stocata in mari cantitati in corp. De aceea trebuie realimentat printr-o
alimentatie sanatoasa. Organele animale ca ficatul si rinichii contin cea mai
mare cantitate de acid folic. Alte mancaruri bogate in acest acid: legume
verzi(spanac,asparagus,broccoli), suc de portocale, banane, fasole si mazare.
La fel ca si cu fierul, cantitatea de acid folic absorbita depinde de sursa
lui. Doar intre 25% si 50% din acidul folic consumat este absorbit. Motivele
pentru absortia redusa a acestuia pot fi: prajirea excesiva a alimentelor,
lasarea legumelor crude la temperatura camerei timp de mai multe zile si
consumul de antiacizi.
Tratament
Majoritatea
oamenilor pot preveni aparitia deficientei acidului folic prin pastrarea unei
alimentatii echilibrate, prin limitarea consumului de alcool sau prin luarea de
suplimente in timpul sarcinii. Totodata e recomandata oprirea din fumat care
creste necesitatea de vitamine.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu