luni, 10 noiembrie 2014

Referat la tema: orasul Mexic

         
Mexic porvine  dintr-o avansata civilizatie ameridiana, Mexic a fost sub stapanirea Spaniei timp de 3 sec. inainte de a-si obtine independenta la inceputul secolului al 19-lea. Devalorizarea monedei nationale la sfarsitul anului 1994 a provocat cea mai grava recesiune economica din istoria Mexicului.

Numele oficial: Estados Unidos Mexicanos (Statele Unite Mexicane).

Situarea: In America de Nord, cu larga ieşire la Oc. Pacific si Oc. Atlantic.

Suprafaţa: 1.972.547 km2

Populaţia: 87.987.051 locuitori

Densitatea: 41 locuitori / km2

Capitala si cel mai mare oras: Mexico, 9.191.295 locuitori.

Limba oficiala: Spaniola



Produse importate: Produse din industria masinilor, cereale, lapte praf, piese de autoturisme si autocamioane.

          Produse exportate: Titei, bumbac, produse din industria de maşini, zahar, roşii, cafea, creveti.

          Moneda oficiala: Peso  1 peso = 100 centavos.

          Forma de stat: Republica federativa.

          Puncte extreme:Cel mai adanc punct: Laguna Salada -10 m
                                    Cel mai inalt punct: Volcan Pico de Orizaba 5 700 m

         Capitala: Ciudad de Mexico, una din marile metropole ale lumii, situat in extremitatea sudica a Podişului Mexican, la 2.250 m; zona depresionara din platoul Anahuac, in care se gaseste oraşul, este presărata cu lacuri (Texcoco, Xochimilco, Chalco s.a.) si dominata de conuri vulcanice intre  care  Popocatepetl  si  Iztaccihuatl. Suprafaţa de 385 km2; Pe actualul teritoriu al oraşului, aztecii întemeiază, in 1.176 Tenochtitlan, capitala din 1.321 a strălucitului Imperiu Aztec. Cucerit de H. Cortes in 1.519, el este distrus de acelaşi conquistador spaniol doi ani mai tarziu. Noul oraş inaltat de spanioli devine, in 1535, capitala Viceregatului Noii Spanii, iar in 1824 a republicii mexicane independente, martor al tuturor momentelor însemnate din istoria atât de tumuloasa a tarii.
     



          Caracteristici geografice: Un platou înalt ocupa aproape doua treimi din suprafaţa tarii, cu câmpii de coasta joase de-a lungul celor doua laturi. Doua lanţuri muntoase, Sierra Nevada la vest si Munţii Stancosi la est, continua din S.U.A. in Mexic. Acestea se numesc Sierra Madre de Vest si Sierra Madre de est, ambele de peste 3000m, cu unele vârfuri de peste 5000m. Platoul este impartit de bazine, vai si blocuri  muntoase intr-o serie de regiuni mai mici. Cutremurele si erupţiile vulcanice sunt frecvente. Câmpii mlastinoase acoperă marea parte a depresiunilor de pe coasta de est, in special in sudul Mexicului.


          Condiţii naturale:


                   Relief – este variat, cuprinzând lungi lanţuri muntoase,întinse podişuri, câmpii, depresiuni etc. Pe teritoriul mexican se desfasoara, pe direcţia V – SE doua mari lanţuri muntoase. Podişul Mexican este închis spre S de un lanţ muntos, Sierra Volcanica Transversal, care atinge cele mai mari altitudini de pe teritoriul mexican.


                   Clima – Mexicul are mari variaţii de clima.Variaza de la tropicala la desertica.  La Acapulco temperatura medie este de 26oC in ianuarie si de 29oC in iulie, cantitatea de precipitaţii fiind de numai 7cm pe an. Temperatura medie la Mexico este de 12oC, respectiv 18oC, cantitatea de precipitaţii fiind de 55cm, iar in oraşul Merida din sud cifrele sunt de 23oC, respectiv 28oC si 90cm de precipitaţii.

          Agricultura – Cea mai mare parte a Mexicului e mult prea secetoasa pentru agricultura si multe regiuni au soluri de proasta calitate
Turismul
Industria turismului s-a dezvoltat rapid,cu peste 5 mil de vizitatori pe an.Ruinele aztece din zona orasului Mexico sunt deosebit de populare,la fel si statiunile de pe coasta dintre care cea mai vestita este Acapulco.Ruinele Maiase precum si clima si vegetatia tropicala atrag vizitatorii in Yucan.
Tarile din America de Nord si Centrala
TARA
SUPRAFATA
(KM2 )
POPULATIA
(MIL LOC.)
CAPITALA

America de nord

Mexic
1972547
92,00
Ciudad de Mexico
Canada
9958319
29,60
Ottawa
S.U.A.
9553306
266,00
Washington

America Centrala

Atigua si Barbuda
442
0,07
Saint Johns
Bahamas
13939
0,27
Nassau
Barbados
431
0,26
Bridgetown
Belize
22965
0,21
Belmopan
Costa Rica
51100
3,30
San Jose
Cuba
110992
11,00
Havana
Dominica
751
0,07
Roseau
Republica Dominicana
48442
7,25
Santo Domingo
El Salvador
21041
5,35
San Salvador
Jamaica
10991
2,50
Kingston
Grenada
344
0,10
Saint Georges
Guatemala
108889
10,32
Guatemala
Haiti
27400
7,04
Port-au-Prince
Honduras
112088
5,03
Tegucigalpa
Nicaragua
130682
4,40
Managua
Panama
75517
2,58
Panama
Sf. Cristofor si Nevis
269
0,04
Basseterre
Sf. Lucia
616
0,14
Castries
Sf. Vicentiu
389
0,11
Kingstown
Prin turism se întelege ansamblul relatiilor si fenomenelor care rezulta din deplasarea si sejurul temporar al persoanelor care calatoresc cu scopul bine definit de a se destinde si a se recrea.
Fluxurile turistice presupun în primul rând o deplasare temporara a populatiei în functie de potentialul turistic, de distanta la care se gaseste, de accesibilitatea si de prestigiul pe care îl detine regiunea de primire. Ele reprezinta expresia cea mai concreta a activitatii turistice.
Activitatea turistica a luat o amploare deosebita în ultima jumatate a secolului XX, cuprinzând dupa estimarile Organizatiei Mondiale a Turismului (OMT) aproximativ 4 miliarde de oameni de pe glob care realizeaza calatorii în afara localitatii de resedinta. Cea mai mare parte din activitatea turistica a lumii revine turismului intern- a carui dezvoltare difera de la o tara la alta în functie de nivelul de dezvoltare economica, de standardul de viata, de potentialul turistic, de structurile de primire, de traditii etc.
Turismul intern are vechi traditii în tarile din Europa Centrala (Elvetia, Austria, Germania etc.), în Europa Meridionala (Italia, Spania), Europa Occidentala (Franta, Marea Britanie), cât si în Japonia, SUA etc. Ca urmare a dezvoltarii economice din ultimile decenii, alte state au înregistrat în acest sens cresteri însemnate în domeniul turismului intern (Thailanda, Mexic, Portugalia, Grecia, Bulgaria, Rusia etc.).
Turismul international, deplasarea si calatoria unor persoane în afara granitelor pentru recreere, destindere si cunoastere, s-a amplificat considerabil pe seama dezvoltarii social-economice generale, a democratizarii relatiilor dintre state, a ridicarii nivelului de civilizatie si a diversificarii si modernizarii transporturilor si cailor de comunicatie. Ca urmare a acestui fapt, turismul international se apreciaza ca astazi cuprinde aproape o jumatate de milion de persoane, revenind aproape 83 de turisti la mia de locuitori.
Functionarea turismului international a început înca din perioada interbelica, prin realizarea în cadrul Societatii Natiunilor a unui organism specializat în acest domeniu – Uniunea Internationala a Organismelor Oficiale de Turism (UIOOT) – din 1925, care a avut sediul la Geneva, schimbata în 1975 în Organizatia Internationala a Turismului (OMT), cu sediul la Madrid.
Acest organism international care integreaza organizatii nationale si regionale, companii, societati, asociatii turistice din toata lumea, a consimtit crearea a sase comisii regionale reprezentând Africa (cu 36 de state membre), Europa (cu 24 de state membre), America (cu 19 state membre), Asia de Est si Pacific (10 state membre), Orientul Mijlociu (12 state membre), Asia de Sud (8 state membre).
In vederea stimularii si dezvoltarii activitatilor turistice sunt organizate saloane internationale de specialitate si Bursa Internationala a Turismului ce ofera servicii pentru diferite tari ale lumii.
Turismul international este specific mai ales tarilor dezvoltate ale lumii. Amploarea cea mai mare a turismului international se desfasoara între tarile Europei, între Europa si America de Nord si între America de Nord si Centrala.
Activitatea turistica internationala se analizeaza pe baza unor indicatori care exprima cel mai fidel intensitatea, cantitatea si calitatea turismului. Cei mai frecventi indicatori sunt: numarul turistilor straini care viziteaza anual o tara (se calculeaza dupa numarul vizelor la frontiera si dupa numarul sejururilor) si veniturile anuale obtinute din activitatea turistica internationala (exprimat în dolari SUA).
Cele mai ridicate fluxuri internationale (peste 80% din sosiri) au fost înregistrate de tarile dezvoltate ale Europei de Vest, Americii de Nord, si de catre noile tari industrializate ale Asiei. Cererea turistica internationala se caracterizeaza prin mari inegalitati si printr-o orientare preponderenta catre tarile dezvoltate. Cu toate ca tarile în curs de dezvoltare sunt într-un real progres, ele nu reprezinta decât o treime din sosirile internationale de turisti din lume.
Resursele naturale si economia
Mexicul este bogat in minerale si surse de energie se gasesc din belsug.Se extrag peste 150 mil t de petrol, 37160 de mil de metri8 cubi de gaze naturale si 9 mil t de carbuni.Exista si rezerve de gips,argint, fluorit,fier,zinc si cupru.De curand a avut loc o industralizare rapida.Au inflorit prelucrarea produselor agricole, siderurgia si produsele petro-chimice.Se fabrica produse textile si se produce otel in zona industriala din nord.50% din industrii sunt situate in zona orasului mexico.Industria mexicana se inscrie intre cele mai dezvoltate si diversificate de pe continentul american.Mexicul este principalul producator mondial de argint si un important producator de petrol(locul 5).Multa vreme concentrata in capitala industria prelucratoare a cunoscut in ultimele decenii un proces de descentralizare,noile intreprinderi fiind amplasate cu precadere in orase ca Monterrey,Veracruz,Guadalajara,Leon. Industriilor traditionale - textila pe baza de bumbac,pielarie,a zaharului-li s-au adaugat siderurgia(mai ales otel),metalurgia neferoasa(plumb,zinc, cupru), constructiile de masini(material feroviar-unul dintre primele locuri pe glob-masini textile,montaj de autovehicule),prelucrarea petrolului si industria chimica.

                                                                                  Alte informatii

Structura pe varsta:
Intre 0-14 ani: 32.3% (barbati 17 298 964; femei 16 617 728)
Intre 15-64 ani: 63.1% (barbati 32 217 513; femei 33 932 603)
Peste 65 ani: 4.6% (barbati 2 145 252; femei 2 695 931) (estimare din anul 2003)

Rata de crestere a populatiei:
1.43% (estimare din 2003)

Grupuri etnice:
Metisi 75%, albi 10-15%, amerindieni 9%, alte etnii.

Religii:
Catolici 93%, protestanti 3%, alte religii 4%.

Ziua independentei:
16 Septembrie (aniversarea proclamarii independentei - 1810)

Cresterea economica:
1% (estimare din 2002)

Datoria externa
$158.4 miliarde (estimare din 2002)

Moneda
Peso mexican (MXN)

Rata de schimb
Dollar american / Peso mexican - 9.656 (2002), 9.3423 (2001), 9.4556 (2000), 9.5604 (1999), 9.136 (1998)

Mijloace de comunicatie
Telefoane: 12.332 milioane (2000)
Mobile: 2.02 milioane (1998)
Posturi de televiziune: 236
Codul tari pentru internet: .mx
Utilizatori de internet: 3.5 milioane (estimare din 2002)

Aeroporturi: 1823 (estimare din 2002)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu