vineri, 7 noiembrie 2014

Cancerul DE COLON



Capitolul   I

Noțiuni de anatomie descriptivă ȘI Topografica

         Intestinul gros se întinde de la tunica ileonului, marcat im valvula ileocecală, Pana la nivelul canalului anal, Dar this definitie a morfofuncțională TREBUIE SA includă apendicele ȘI valvula Bauhin.Această concepție Cauta SA respingă o Unitate funcțională integratoare, Dar individualitatea morfofuncțională ȘI patologica a diferitelor porțiuni colice impun studiul anatomic si patologic PE porțiuni separat.
         Lungimea intestinului gros variază Intre 100-150 cm, cu o Medie de 130 - 1350, Cresterea version Lungime se matrimoniale fața PE seama întregului colon Dar mai ALES PE seama unor segmente separat.
         Aceste oală alungiri fi congenitale Sau critica aspru dea LUNGUL ​​Vieții, ducând la dificultăți version investigația Radiologica Atat version plenitudine pisică SI în Dublu contrast astfel sigmoidul ȘI transversul au o Lungime În jur de 50 cm, ascendentul 12 - 17 cm IAR descendentul 14-20 cm. Calibrul intestinului gros prezintă o scădere progresivă începând de la CEC Spre sigmoid cu aproximativ 5 cm la CEC ȘI 2,5 cm la sigmoid Dar version mod obișnuit Sau conditii patologice, există modificari de calibru imp spasme Sau dilatări, creând astfel dificultăți version investigarea colonului ȘI Mai ALES version punerea diagnosticului.


1.1. Cecul
         Sunt forma de sac î nchis in interior, IAR superioară se Continua cu colonul ascendent, PE Peretele postero-intern la Unirea DINTRE CEC ȘI ascendent se Afla joncțiunea ileocecală prevăzută cu sfincter al ONU, numită valvula lui Bauhil. La aproximativ 2 cm sub this sine Afla inserția apendicelui vermicular.
         Cecul matrimoniale fi invelit version întregime de către peritoneu, situație intraperitoneală Sau matrimoniale fi Acoperit NUMAI PE Fața anterioara, situațiecând cecul Este situat retroperitoneal, cu Toate acestea cecul Este CONSIDERAȚII Una DINTRE Cele mai mobil parti ale colonului Alături de transvers ȘI sigmoid.
         Cecul Este situat de obicei version FOSA iliaca Dreapta Dar matrimoniale fi situat ȘI Înalt lombar, prerenal Sau Jos Micul bazin. Ca aspect exterior el prezintă Trei Benzi musculare înguste de îngrijire ISI au punctul de Plecare la nivelul inserției apendicelui ȘI însoțesc colonul PE Toata întinderea lui.
         Aceste Benzi musculare sunt servanda dispuse anterior IAR celelalte postero intern ȘI extern.Aceste Benzi Determina formarea de boreluri suprapuse Sau Trei Coloane de umflături.
         Din Punct de VEDERE radiologic cecul matrimoniale fi împărțit version Două:
-          cecale Fundul;
-          cecului Corpul.

        
1.2. Configurația INTERIOARA :
         În interior la nivelul cecului ȘI întregului colon se găsesc:
-          pliurile submucoase Sau falciforme crea de bandeletele longitudinale ȘI APAR circa Niste despărțituri dispuse transversal Față de axul intestinului ȘI constituie adevarate diafragme incomplete.
-          logile haustrale îngrijire sunt servanda corespunzătoare boselurilor de PE Suprafata organului.

2.1. Colonul ascendent
         Este situat Intre inserția valvulei ileocecale Si a unghiului hepatic. Este situat retroperitoneal ȘI imp intermediul fasciei lui Toldt de viță de vie în contact cu Patratul lombelor ȘI polul inferior inferior al rinichiului drept.În Afara, interior ȘI anterior, colonul ascendent de viță de vie de contact din ansele intestinale cu. Colonul ascendent Este Una DINTRE Cele mai fixe porțiuni ale colonului. Configurația exterioară Este asemănătoare cu o cecului, Cele Trei bandelete musculare formează boselurile IAR in interior ELE Determina formarea pliurilor falciforme Si a cavităților haustrale.

3.1. Unghiul hepatic al colonului
         Trecerea față Intre colonul transvers si ascendente, Este situat version hipocondrul Drept ȘI Lasa o amprenta Marcata PE Fața INTERIOARA un ficatului. Este semifix segment al ONU, IAR posterior se învecinează cu rinichiul ȘI porțiunea a Doua un duodenului IAR anterior de viță de vie în contact cu grijă ficatul il acoperă.

4.1. Colonul transvers
         Este: noutate, mai Mobilă un colonului, posedă ONU mezocolon cu Marginea anterioara inserată PE colon IAR CEA posterioară fixa, Este inserată de la Dreapta Stanga Spre PE porțiunea inferioară a rinichiului, de   Partea a Doua a duodenului, Corpul pancreasului ȘI Partea Superioară a rinichiului Stang .
         Acest mezocolon la extremitate da naștere la Două formațiuni peritoneale ȘI anume ligamentul frenocolic Drept ȘI ligamentul frenocolic Stang îngrijire fixează Cele Două unghiuri colice la peritoneul parietal. Ligamentul gastrocolic Il solidarizează de la stomac. Configurația INTERIOARA ȘI exterioară Este asemănătoare cu CEA de la CEC ȘI colon ascendent cu singura deosebire CA borelurile ȘI haustrele diminuă ca volum.

5.1. Unghiul splenic al colonului
         Este predominent Ascuțit, Este situat Aproape în planul anteroposterior AFLI așezat adânc version hipocondrul Stang, se învecinează cu splina deasupra, cu Marginea exterioară a rinichiului stang intern ȘI Inainte cu Marea Curbură.

6.1. Colonul descendent
         Este situat profunda retroperitoneal alipit de ansele intestinului subțire, se întinde de la Unghiul splenică Pana la o Limita de demarcație convențională corespunzătoare Crestei iliace stângi. Este segmentul cel mai Strâmb al colonului ȘI Respinge acțiunea ca inadmisibilă de o musculatură puternică.

7.1. Colonul sigmoid
         Alături de cec ȘI transvers Este Una DINTRE Cele mai mobil porțiuni a colonului IAR prima porțiune sunt o dispunere fixa circa o descendentului.
         Mezocolon ONU îngrijire sigmoidală Prezintă sunt o inserție Colica de Două Ori Dand inflecțiuni sigmoidului, asemeni literei S.
         Se găsește version FOSA iliaca Stângă IAR porțiunea pelvină viță de vie la Raport cu vezica ȘI rectul.
         La nivelul sigmoidului există NUMAI bandelete musculare longitudinale ȘI atunci el prezintă Două Serii de boseluri diminuează, ca volum version Raport cu restul segmentului colonului. La nivelul sigmoidului se REDUC ȘI de asemenea Numarul ȘI volumul haustrelor Interne.

8.1. Rectul anal Canalul ȘI
         Rectul se întinde de la locul de terminare a colonului sigmoid Pana la Linia anorectală de îngrijire Este Circulara ȘI desparte Zona mucoasă de Zona cutanată o rectului.
         Lungimea rectului Este 11-15 cm IAR diametrul transversal de 2,5 - 3 cm, în Timpul umplerii cu bariu se pot dubla diametrele ȘI apare fuziform dilatat version porțiunea Mijlocie ȘI îngustat la nivelul joncțiunii rectosigmoidiene ȘI la nivelul porțiunii perirenale.
         Sens în sagital rectul descrie o Curbură superioară cu concavitatea anterioara ȘI o Curbură inferioară cu concavitatea posterior IAR version Astept frontal o Curbură inferioară cu concavitatea Spre Dreaptă. Posterior de contact viță de vie la cu sacrul ȘI coccisul, Fețele LATERALE sunt servanda tapetate de peritoneu IAR anterior de viță de vie în contact cu organele genitale la FEMEIE, imp Fundul de sac al lui Douglas, IAR la Bărbat Este separet de vezica urinara tot imp Acelasi fond de sac.
         Porțiunea perineală viță de vie la Raport cu FOSA isteorectală ȘI uretra la Bărbat ȘI vaginul la femei. Rectul Nu mai prezintă bandeletele musculare lipsind astfel boselurile ȘI haustrele. Canalul anal sunt o  Lungime de aproximativ 3 cm, Este delimitat superioare de Linia anorectală ȘI inferior de Linia anoperineală .

9.1. Structura gros intestinului
         Intestinul gros prezintă aceleași straturi circa subțire ȘI intestinul, mucoasa, submucoasa ȘI musculoasa.

9.2. Mucoasa
         Este mai groasă, lipită de valvule conivente vilozități ȘI placi Pyer. Epiteliul format Este DIN celulele cilindrice, celulele calciforme, corionul Este țesut conjunctiv dens, se continua drumul Elemente limfoide ȘI glande Lieberkuhn.
         Musculatura mucoasei continua drumul Două straturi de fibre netede, UNUL interior circular ȘI al doilea la exterior longitudinal, IAR mucoasa canalului anal Este de Două Tipuri, sfat cilindric situat deasupra liniei anorectale ȘI agațe de malpighian situat sub Linia anorectală CE față Trecerea Intre mucoasa cilindrică ȘI PLANUL cutanat.

9.3. Submucoasa
         Este formată DIN țesut conjunctiv, prezintă plexuri vasculare, capilare, limfatice ȘI plexuri nervoase.

9.4. Musculoasa
         Prezintă ONU interior Strat de fibre circulare ȘI exterior al ONU Strat de fibre de îngrijire longitudinale sunt servanda se concentrează în bandelete circulare Sau Tenii Intre îngrijire se găsesc pliurile semilunare Sau falciforme (boselurile).
         Anal Canalul prezintă o musculatură DEOSEBITĂ ȘI anume prezintă sfincterul intern grijă Este DIN compus din fibre musculare striate CE prezintă onu profunda fascicol, gros ȘI Mult mai subcutanat superficial. Mai prezintă ȘI mușchiul ridicător anal îngrijire întărește sfincterul extern.

9.5. Vascularizația gros intestinului
         Partea Dreaptă a colonului Este vascularizată imp Ramuri ale arterei ileo-CECO-colice, artera Colica Dreapta ȘI CEA Mijlocie.
         Partea Stângă Este vascularizată imp artera mezenterică Superioară de îngrijire DA Ramuri, artera Colica Superioară Stângă ȘI artera inferioară Stângă CE da Ramuri sigmoidiene ȘI rectale Superioare.
         SISTEMUL venos al colonului Este asigurat de către venele mezenterice Superioare ȘI inferioare, de îngrijire urmează traiectul arterei mezenterice.
9,6. SISTEMUL limfatice
         ISI sunt Originea mucos version stratul submucos,, Zona intravasculară ȘI Rețeaua vasculară. Aceste Rețele se Aduna version ganglionii paracolici IAR vasele limfatice trunchiate se varsă version ganglionii mezenterici superiori ȘI inferiori.

9.7. Vascularizația rectului
         Este asigurată de arterele rectale Sau hemoroidale Superioare mijlocii ȘI inferioare IAR vascularizația venoasă o rectului ISI sunt Originea-INTR ONU venos complexe DIN submucos stratul de îngrijire VA da naștere venelor rectale Sau hemoroidale îngrijire se varsă Atat version interiorul venei porte CAT SI în interiorul venei cave inferioare .
         Vasele limfatice ISI au Originea version plexul mucos ȘI submucos formând pediculi îngrijire urmează traectul venelor.
         Inrvația colonului Este predominant vegetativă provenind DIN simpatic ȘI parasimpatic.
         Colonul Drept primește fibre simpatice DIN ganglionii colici ȘI mezenterici superiori ȘI fibre parasimpatice DIN nervii Vagi. Colonul Stang primește DIN fibre simpatice plexul mezenteric fibra ȘI superioara parasimpatice DIN nervii splahnici pelvini. În pereții intestinului gros se găsește plexul micuteris Auerbach ȘI plexul submucos Maissner. Inervația rectală Provine DIN ramurile colaterale ale plexului rușinos ȘI ALE plexului sacrococcigian.


CAPITOLUL II

Noțiuni de fiziologie rectocolică cu semnificație
DEOSEBITĂ din pretul investigația Radiologica

         Functia intestinului gros Este determinată de constituirea bolului fecal, stocarea acestuia SI în fine fecale evacuarea materiilor. În acest SCOP, colonul Drept îndeălinește rolul de constituire a bolului fecal, imp absorbție ȘI reduce o volumului, PE cand colonul Stang sunt lei de stocare ȘI evacuare.

2.1.Funcția   motorie   a   intestinului   gros

2.1.1. Motricitatea   intestinului   gros
         Este Functia Principală de îngrijire asigură constituirea, stocarea ȘI formarea bolului fecal.
2.1.2. Mișcările   de   segmentare
         APAR la distanțe reglementa, CA expresie a contracțiilor mușchiului circular ȘI sunt servanda staționare, realizând Doar de deplasări ale conținutului intestinal PE distanțe Mici, în ambele direcții, favorizând reabsorbția hidrosalină.
2.1.3. Mișcările   peristaltice
         Lente sunt servanda, mai putin frecvente ȘI mai atipice, realizând contracții version valuri ȘI favorizând transportul conținutului colică PE distanțe Mici.
2.1.4. Mișcările antiperistaltice
         Sunt servanda rare, predominând la nivelul cecului.
2.1.5. Mișcările version masa
         APAR de Două Pătru Ori PE zi, micul dejun Dupa Sau sub impulsul unor Emotii Sau stresuri, sunt servanda SPECIFICE colonului ȘI intereseaza contracția o pesta cm de colon 2.

2.2.Tipuri variata de Activitate motorie ale colonului
2.2.1. Cecul
         Prezintă o Activitate antiperistaltică version cicluri, imediata CE primește Continutul ileal. În conditii fiziologice, aceste mișcări Nu producție reflex version ileon ȘI au scopul de a favoriza brasajul reabsorbției hidrice soluție salină SI.
Proximal 2.2.2.Colonul
         Prezintă mișcări de segmentare, ritmice, asimetrice, staționare, mișcări de transportul de îngrijire sunt servanda rare. Se Inregistreaza ȘI funcții de stocare, metabolism, bacteriene ȘI absorbție.


Distal 2.2.3.Colonul
         Prezintă o Intensa Activitate motorie sub forma mișcărilor de segmentare, Nu Atat version scopul de reabsorbție, ci Cat Mai Mult de continență. Propulsia se confruntă cu datorită mișcărilor de transportul iniția, în colonul proximal.
2.2.4.Rectul
         Prezintă version porțiunea Superioară, au de îngrijire contracții circa SCOP SA întârzie Trecerea conținutului de colică la rect. În general, Functia colonului sigmoid Si a rectului Este de continență SI în Foarte Mică masura de reabsorbție. Timpul de tranzit al colonului Arata CA, IN Toate segmentele colonului, se producție Toate tipurile de Activitate motorie menționate. Factorii de îngrijire depinde Timpul de Tranzit sunt servanda:
alimentelor -ingestia,
-volumul ȘI constituția alimentelor,
-activitatea Fizică,
psihoemoționali -factorii.

2.3.Funcțiile de digestie ȘI absorbție a colonului

         Colonul Nu Este adapted din pretul procesare ONU importante de digestie Sau Activitate de absorbție. Sub Totuși Acțiunea enzimelor bacteriene Continua degradare a unor reziduuri, glucide neabsorbite version Insuficient pancreatice, deconjugarea sărurilor iliace neabsorbite version intestinul subțire, etc. Flora microbiană un colonuluiare TI O proprietate de Sinteza: permite absorbția unor substante medicamentoase.
         2.3.1.Funcția secretorie - un colonului se referă la îngrijirea mucus sunt mai multe roluri:
                        -adunarea particolelor Ti formarea bolului fecal;
                        -protecția mucoasei Față de Agenti chimici ȘI fizici;
                        -lubrefiant din pretul deplasarea conținutului colici.
         2.3.2.Funcția de absorbție
         Predominantă version colonul proximal se exercită ASUPRA Apei Si a electroliților (Na, K, CI, etc.), datorită acestei Proprietati, proximal colonul in sunt de loc o Intensa Activitate de absorbție hidrică ȘI salinică cu scopul de a modifi Progresiv consistența conținutului colică ȘI transformării acestuia version materii fecale.






Capitolul   III


3.1.Metode de investigație Radiologica ȘI aspectul
Radio-Morfo-funcțional al colonului version limitele normalului

         Comparativ cu intestinul subțire, colonul tăia mai Accesibil investigației radiologice, terminale segmentul tubului digestiv al rămâne grevat de o serie de dificultăți Tehnice ȘI Formulare de o diagnosticului. Complexitatea metodologiei de investigație a colonului, CA ȘI IMPORTANTA solicitare a bolnavului impun o Informare competentă ȘI Completa DIN Partea clinicianului, referitor la afecțiunea pretul de îngrijire CeRe colaborarea radiodiagnosticianului.
         Lungimea colonului ȘI complexitatea structurală a diferitelor segmente RECLAMĂ o conturare Cat mai precisa a sediului suferinței intestinului gros. Din păcate se mai găsesc indicații de control al tranzitului baritat al la 24 ore din pretul colite cronice, suspiciune de cancer al colonului Sau polipoza malignizată, cancer al rectului Fără verificare rectoscopică etc. Clinicianul Este obligat SA verifice foarte bine Cu argumentele clinice Inainte de a le Solicita. În perioada actuală, asistăm la o Explozie metodologică de investigare a intestinului gros ȘI Este anacronic ȘI condamnabil circa NUMAI pretul anumite suspiciuni SA se solicite examenul radiologic la 24 de ore (iradiație inutilã, Fără obținerea unor Informatii beton).

3.2.Aspectul radiologic al intestinului gros, în condiții normale Lumina
diferitelor metode de investigație

         3.2.1.Investigația Radiologica un colonului imp tranzit baritat
         Explorarea baritată per dos se confruntă cu im examinarea, la 6-8 minereu TI la 24 de ore, un opacifierii intestinului gros. Se admite clasic CA Pasajul baritat, permite cu precădere, aprecieri ASUPRA comportamentului funcțional, tranzitului durata, aspectele radiofuncționale spastice, hipotonii Sau atonii.   Datele experimentala DIN literatura de specialitate, lucrari de fiziologie ȘI fiziopatogenie o unor Autori ca SF Philip ȘI I. Miscwicz, precum ȘI observațiile noastre, Confirma Constatarea CA modificările radiologice de ordin funcțional sunt servanda Relativ inconstante, sunt servanda expuse la o serie de factori intercurenți ca: oboseala, consumul de alcool, excitante, droguri Sau se găsesc sub influenta unei suferințe digestive. Majoritatea autorilor moderni Si a radiologilor cu experienta susțin CA aprecierile radiologice de ordin morfologic, sunt servanda incorecte, incomplete, neconcludente ȘI lumea din care am PERICULOASE imp falsa securitate Diagnostica, CE FAPT un dus la abandonarea acestei metode de investigație.

         Radiologic 3.2.2Examenul al colonului imp clismă baritată
         Clisma baritată Sau irigoscopia, reprezintă metoda fundamentală ȘI de selectie pretul investigația afecțiunilor colonului
         Modalitati si conditii de Realizare a clismei baritate
         Pregătirea bolnavului   din pretul clisma baritată reprezintă condiția esențială din pretul o Realizare Optima un investigației irigografice. Curățirea colonului se confruntă cu imp Mai multe mijloace:   Administrarea de purgative mai beri la bolnavii ambulatorii, la CEI constipați Sau Dupa examinări baritate per os, substanța de contrast persistă TIMP îndelungat la nivelul colonului.
         Clismele evacuatorii - pot realiza o golire ideală   a intestinului gros version vederea irigografiei. Normale, irigoscopia Este precedată de o radiografie simplă îngrijire mod în constată Stadiul de pregătire a bolnavului. În cazul unei goliri Insuficient un colonului se mai execută o clismă evacuatorie lumea din care am În Serviciul de radiodiagnostic. Cu Toate aceste Masuri de Pregatire, DACA la introducerea substanței de contrast se constată INCA reziduuri, colice TREBUIE SA SE renunțe version mod categoric la investigație ȘI SA se reînceapă pregătirea corectă a bolnavului. Se conside CA ȘI Numarul Valoarea clismelor evacuatorii depinde de modalitatea de executare Lor: înalte, executate cu rabdare, Fără introduceri Brutale de LICHID.
         Regimul igienodietetic TREBUIE SA FIE Sarac version celuloza, grăsimi ȘI hidrați de carbon. Deosebit de valoros Este evitarea (1-2 Zile) Inainte utilizării alimentelor cu mare potențial facultativ ȘI producătoare de reziduuri. Controlul bun ONU, în vederea pregătirii bolnavului se confruntă cu NUMAI version conditii de spitalizare, Experienta demonstrând Ca La persoanele ambulatorii Nu se matrimoniale efectua o Pregatire corectă a bolnavului.
         Modul de executare a clismei baritate
         Printre primele Modalitati de Realizare a irigoscopiei amintim inocularea Continua, brutală ȘI invazivă un clismei baritate, radioscopic de control Fără, exceptând astfel durerile provocate de distensie Brusca un colonului, perforațiilor riscul, examinarea colon acestui "umflat cu Ba" Nu matrimoniale evidenția Decât stenoze accentuat Sau imagini lacunare provenite de la leziuni voluminoase vegetativ.
         O a Doua modalitate de efectuare a clismei baritate, la FEL de retrogradă, cu deosebirea CA inocularea clismei baritate se confruntă cu sub controlul ecranului, rezultatele constatărilor de diagnostic î-si Pastreaza ȘI aici caracterul grosolan ȘI superficial al descoperirii unor leziuni Avansate ale colonului.
         Aceste Două Modalitati de executare au dus la compromiterea metodei de investigare a colonului deoarece erau trecute cu vederea leziuni Mici polipoide, manifestări mucoasei Ale fine DIN   boala Croh, tuberculoza Sau rectocolita hemoragică.
         Apariția colonoscopiei un puroi version discuție Valoarea clismei baritate, în acest mod radiologii au căutat noi metode de executare a irigoscopiei din pretul unui stabilizarea Echilibrul Intre radiologie ȘI endoscopie.
         O a Treia modalitate de efectuare a irigoscopiei Este studiul radiologic al colonului în Stare de colaps, Dupa evacuarea unei importante cantități de bariu. Se realizează sub controlul radioscopic, replețiunea totală a colonului pretul verificarea leziunilor mari ale intestinului gros. Se evacuează ¾ DIN cantitatea de bariu introdusă, colonul ISI RelA funcționalitatera proprie ȘI prezintă zonă de plisaj grosolan. Executarea de rotații o bolnavului, imprimarea de oblice din pretul desfundarea anselor suprapuse ȘI aplicarea compresiunii dozate Ajuta la depistarea celor mai Mici Accidente ale mucoasei.

         3.2.3.Clisma baritată executată Morfo-funcțional
         Este cunoscut faptul CA irigoscopia reprezintă o traumă Mecanică din pretul de colon, de îngrijire atrage Dupa sine tulburarea tonusului Si a peristaltismului intestinal OData cu declanșarea senzației de defecare, provocată de distensia anselor. Pretul unui înlătura aceste inconveniente SI în scopul de a permite colonului SA-SI revină la tonus ONU, peristaltismul ȘI autoplastică, s-au folosit Două procedee de Administrare a clismei baritate:
- o intoducere moduată cu multa prudență un bariului PE segmente ȘI asteptarea apariției aspectelor radiologice funcțional motorii.
- o evacuare treptată ȘI parțială a bariului Dupa o umplere masivă cu substanță de contrast de. OData cu evacuarea treptată a bariului APAR ȘI Aspecte funcționale de tonus, peristaltismul ȘI autoplastică.
         Aceste Două Modalitati se pot combinații version Raport cu necesitățile diagnosticului, în general preferându-se prima varianta de îngrijire Nu Este ASA traumatizantă din pretul de colon.
         Im înregistrarea tonusului, în cadrul clismei baritate, înțelegem posibilitatea intestinului gros de a se mula PE Continut. Urmărirea Dinamica seriografică o instalării tonusului colică ne furnizează Informatii ASUPRA integrității Sau infiltrației peretelui intestinal.





4.2.Aspectul radiologic al reliefului colică

-În Evoluția clismei baritate standard (de holbeze de colaps Dupa evacuarea bariului)
        
         Grosolan colici 4.2.1.Relieful
         Este realizat de contracția bandeletelor longitudinale Si a fibrelor musculare circulare ȘI se observă, cu precădere, în stările de repliție un colonului. S-au individualizat diverse grosolan Aspecte ale reliefului:
inelară -plisare, plisare version acordeon asimetrică, alternare de plisare inelară ȘI semilunară in "spirală arc".
         Imaginile realizate de plisajul grosolan prezintă anumite particularități:
-variate Forme de plisaj grosolan se reusi unele Dupa Altele la întâmplare
-diferitele Elemente ale plisajulzui se pot deformare
-diversele segmente ale colonului prezintă anumite Caractere diferențiale.

         4.2.2.Relief mucos fin
         Reprezintă Jocul autoplasticii ȘI Este sub comanda musculaturii proprii a colonului version Asociatie cu musculatura mucoasei.
         Plisajul fin mucos prezintă anumite Caracteristici:
-fenomenul de sumație o plisajului fin mucos, radiologic aspectul complică
-formele plisajului fin mucos, sunt servanda Deosebit de Schimbator de la momentul ONU la Altul al examinării.

5.2.Clisma baritată version Dublu contrast

         Reprezintă o modalitate de executare Ultima o irigoscopiei. Irigoscopia prezintă modalitatea ideală de efectuare a clismei baritate. Dublul contrast al intestinului gros se matrimoniale realiza în conformitate unor variantei metodologice de îngrijire diferă version Raport cu ordinea introducerii substanțelor de contrast (bariu, aer, APA), calitatea ȘI cantitatea substanței baritate, etc. Aerul se introduce matrimoniale Dupa evacuarea unei clisme baritate executată standard efectuată cu ONU bariu Mai Mult Sau mai putin consistent. Majoritatea autorilor susțin Astazi CA this modalitate de efectuare a dublului contrast DA REZULTATE mediocre.
         Tehnica colici contrast dublului version Prima intenție recunoaște o de procedura Radiologica Specială:
-se introduce substanță de contrast Pana la nivelul unghiului splenic al colonului, Fără al depăși ȘI SA CONTINA Ingrediente Impotriva precipitării. Înaintarea substanței de contrast restul colonului se confruntă cu, PE de o Parte cu ajutorul rotațiilor bolnavului   version Astept orar, IAR PE de alta Parte imp insuflațiide sub controlul aer radioscopic, in finala executându-se o IMPORTANTA insuflație de aer, Dupa necesitățile diagnosticianului. Realizarea version Bune conditii de irigoscopiei, în general, Si a clismei baritate baritate version Dublu contrast necesită Aparatura Mai Mult Sau mai putin specializata, pe ORICE Caz simplă ȘI comodă, cu scopul de a introduce ȘI evacua cu ușurință diversele substante de contrast.
         Din pretul reușita unei irigografii version Dublu contrast de prima intenție se Recomanda respectarea unor conditii:
        -realizarea Uniforma un substanței de contrast la nivelul întregului colon;
         -constatarea de reziduuri (datorită unei pregatiri Insuficient) TREBUIE SA-l determinăm PE radiolog SA renunțe la examinare;
         -pelicula de substanță de contrast TREBUIE SA FIE de o duritate potrivită;
         -distensiile de aer ale colonului TREBUIE SA FIE progresive Pana version momentul CE substanța de contrast a ajuns la nivelul cecului. În fazele urmatoare, distensia colonului TREBUIE SA FIE Completa din pretul unui realiza ASA numita "Perete de sticla", un colonului;
         -degajarea diferitelor segmente ale colonului TREBUIE SA FIE corecta executată, cu ajutorul rotațiilor, decubitelor, oblicelor Sau Incidentelor LATERALE;
         -fiecare segment de important colonului TREBUIE SA apară version Dublu contrast al PE UNUL DINTRE cel putin clișee.
         Aspectul normal de al colonului version Dublu contrast depinde de gradul de umplere cu substanță baritată ȘI de cantitatea de aer insuflată version colon. Dublul contrast al colonului, executat corecta, realizează PE segmente ONU Perete destins ȘI mulat cu onu fin lizereu de substanță de contrast, Fără apariția plisajului grosolan Sau fin mucos. Realizarea "peretelui de sticla" permite studiul celor mai Mici imagini protruzive ȘI ulcera. Studiul pereților mulați cu Pelicula de bariu permite ȘI descoperirea accidentelor conturului extern al ansei colice. În Practică fiecare Atinge "idealul" grad variata version, în raport of cu posibilitățile ȘI condițiile Obiective PE pasă le oferă bolnavul. În acest sens dublul contrast TREBUIE realizat de ASA manieră Tehnică Incat SA permită studiul fiecărui centimetru de mucoasă Colica.
        Clisma baritată un colonului sub Toate variantele EI ȘI mai ALES sub forma dublului Nu contrast Este lipsită de Accidente ȘI anume: perforațiile. Autorii oală Nu preciza Cauze perforației ALE, version Afara de mânuirea brutală a canulei intrarectale, în unele Cazuri AFLI Vorba Despre granuloame vindecate Sau cicatrici minuscule. De FAPT majoritatea bolnavilor prezintă Fisuri rectale Sau Mici discontinuități mucoase (relevate la intervențiile chirurgicale). Unii Autori aprobă PE cand altii dezaprobă efectuarea unei clisme baritate version aceeași zi cu efectuarea unei endoscopii, în general Este contraindicat din pretul unui Evita perforațiile, CAT Si a repeta Nu irigoscopia version colon Deja tranzitat din pretul endoscopie. La batrani ȘI la bolnavii cu o stare precară GENERALĂ introducerea clismei baritate TREBUIE va putea sa faca cu Atentie, prudență ȘI blândețe.


6.2.Endoscopia

         Rectoscopia, rectosigmoidoscopia ȘI colonoscopia, reprezintă principalele examinări paraclinice de îngrijire completează, Confirma ȘI Verifica constatările radiologice.
         Rectoscopia ȘI rectosigmoidoscopia realizează de Regula investigația Radiologica un colonului, PE cand colonoscopia Este precedată de clisma baritată un intestinului gros.
         Colonoscopia da o valoare inestimabilă version leziunile morfologice ale colonului, marime grefată, comparativ cu clisma baritată, da o serie de incoveniente: refuzul bolnavilor, costul ridicat al examinării, imposibilitatea de a depăși anumite zone ale colonului, leziunile parțial stenozate, zonele spastice
         Atat version rectoscopie Cat ȘI colonoscopie Biopsia rămâne Virtutea Capitala a examenului endoscopic.
         În Concluzie relațiile DINTRE radiologie ȘI endoscopia rectocolonului rămâne valabil principiul colaborării, al completării reciproce a celor Două metode paraclinice version scopul acoperirii zonelor oarbe, SPECIFICE fiecărei Investigații


Capitolul IV.

4.1.CANCERELE   RECTOCOLONULUI

         Studiile epidemiologice au căutat SA stabilească Legaturi Intre Frecventa cancerului de colon ȘI factorul geografic, factor alimentari, relația cu polipii, caracterul familial al unor cancere colice, rectocolita hemoragică, etc. Radiologul trbuie SA cunoască ȘI SA recunoască concentrarea ACESTOR factori la Caz ONU dat, version vederea focalizării eforturilor diagnosrtice din pretul descoperirea celor mai Mici Accidente infiltrativ Sau protruzive ale mucoasei colice.
         Radiodiagnosticul, în cadrul eforturilor de vânzare de investigație, VA trebui SA TINA seama de Urmatoarele Puncte de VEDERE:
-examinarea Radiologica TREBUIE SA-SI îndrepte atenția Spre fazele de Inceput ale neoplaziilor Sau cel putin Spre "fazele utile" DIN Punct de VEDERE chirurgical;
-descoperirea la TIMP un leziunilor "protruziv-polipoide" ar coincide Cu depistarea neoplasmului de colică la Faza DE cancer intraepiteliale intramucos sauna;
-investigația Radiologica vo Cauta SA Puna version Evidenta Toate caracterele neoplasmelor colice-infiltrante, vegetante, ulcera, având version VEDERE faptul CA ELE se intrică.
-principiul conforme căreia Este mai USOR SA descoperim neoplasmul colică punând version Evidenta UNUL DINTRE Cele Trei Caractere macroscopice TREBUIE respectat;
-suprainfecția necroza ȘI ulcerațiile mucoasei version ulcerație complică destul de Repede tabloul radiologic al neoplaziei colice;
-radiologul Este astfel puroi version situația de a decodifica îmbinarea Greu descifrabilă Intre radiologic caracterul-inflamator reacțional al reliefului ȘI peretelui colică PE de o Parte, IAR PE de alta Parte radiosemiologia infiltrativ-neoplazică reflectată version autoplastica mucoasei, peristaltismul tonus SI;
-structura anatomo-histologic apare sub forma adenocarcinoamelor Sau o carcinomului coloid mucos Sau o carcinoamelor anaplazic
 -invazia Locală a neoplasmului rectocolic se fața circulară ducând Progresiv la stenoză;
-invazia version grosime a peretelui colică se confruntă cu Progresiv, de la Faza intramucoasă la seroasă ȘI propagarea la organele vecine;
-invazia ganglionară Este decisivă din pretul excreză ȘI cu Mult mai semnificativă Decât Invazia parietală;
-clarificarea TNM Sau clarificarea Dukes Raman orientativ pretul radiolog, deoarece ELE Nu se sprijină PE datele radiologice, PE de o Parte, IAR PE de alta Parte oferă în prezent continuă Fără a exista CONSENS ONU unanim;
-investigația Radiologica matrimoniale descoperi cancere colice version stadii mucoase Sau submucoase imp evidențierea celor mai Mici leziuni polipoide protruziv-intestinal ale lumenului;
-radiosemiologia cancerului rectocolonului depinde de segmentul rectocolonului investigat, de modalitățile investigației radiologice din pretul de îngrijire optează radiologul ȘI Faza de evolutivă în îngrijirea Este depistat Procesul tumoral.

4.2.Localizarea cecală un cancerului de colon

         Aspectele radiologice depind de Sediul localizării la nivelul cecului. Bas-fondului Localizările ȘI ALE cecului propriu Zis se caracterizează imp imagini lacunare mari, suprapuse PE Planuri diverse, policiclice, realizând amputarea polului inferior.
         Dificultățile de Interpretare Radiologica sunt servanda:
-relieful bogat al cecului;
-absența Sau raritatea elementelor peristaltice;
-opacifieri incomplete cu Ba, simulând amputerea;
-lipsa de rabdare o Medicului sa o bolnavului de un opacifia cecul;
-compresiuni de origine extrinsecă.
         Localizările cecale cu cointeresarea valvulei Bauhin Si a ileonului terminal de sine prezintă sub forma imaginilor lacunare Si a stenozelor.    Investigația Radiologica o cecului Spre deosebire de restul segmentelor cecului TREBUIE SA folosească Atat tranzitul baritat Cat ȘI irigoscopia sub diferitele EI Forme de îngrijire se completează reciproc. Tranzitul baritat evidențiază mai bine Cu comportamentul Morfo-funcțional al valvulei Bauhin ȘI al polului inferior al cecului. Imaginea lacunară ȘI stenoza sunt servanda principalele combinatii ale tabloului radiologic realizat de tunicile inflamatorii ale cecului, studiul polipoidal Morfo-funcțional ar putea aduce indicii din pretul benignitate. Eroarea de prejudiciază Nu diagnostic, în general, evoluția, deoarece ocluzia, invaginația ȘI tulburarea IMPORTANTA de tranzit obligații La intervenție chirurgicala.









4.3.Localizările tumorale ascendent ale colonului

         Se caracterizează radiologic imp strâmtare (stenoză), neregulat, anfractuoasă, imaginați-vă lacunară excentrică ȘI perivisceritică maligna. Caracteristic pretul aceste localizări sunt servanda tendințele de propagare Spre extremitatea Superioară, Spre Spațiul retroperitoneal, cu invadarea ureterului Si a duodenului, periviscerita maligna ȘI invadarea spațiului laterocolic Drept, provoacă STAZA ȘI dilatare IMPORTANTA amonte de leziune.

4.4.Localizările tumorilor la nivelul unghiului
hepatică ȘI splenic al colonului

         SUNT DE domină stenoze si infiltrații anfractuoase, cu INTENS ONU procesare de periviscerită maligna.
         Aceste Aspecte radiologice sunt servanda completate cu retracții ale topografiei unghiurilor colonului. Fazele infiltrative generează dificultăți de diagnostic DIN cauza suprapunerii ȘI angulării ansei uhghiurilor colonului.
         Dificultățile topografice sunt servanda:
-desfășurarea corectă a celor Două fluxuri colice Este dificilă ȘI reprezintă Cheia diagnosticului;
-proximitatea unghiului hepatic cu pedicul hepatic Creeaza dificultăți de diagnostic diferential version localizările tumorilor hepatice;
-relațiile mecanismului nu ale unghiului splenic cu cupola diafragmatică Stângă acuză o simptomatologie comuna regiunii toraco-abdominala.

4.5.Localizarea cancerului la nivelul transversului

         Apare sub forma radiologic lacunară predominant ȘI ulcerată, infiltrația reprezentând Mai Mult Fondul generale de evolutie al procesului malign.
         Aspectul vegetant ȘI ulcerant realizează Strâmtori cu perimiscență maligna, Dar lungimea excesivă, mobilitatea Relativ Mare și accentuată activ peristaltică o transversului Creeaza conditii favorabile invaginației la Cele Două extremități ale procesului tumoral, ralizând aspectul de imagina   in "Pantalon de golf".






4.6.Localizarea tumorală la nivelul colonului descendent

         Realizează radiologic aspect comun cu al colonului ascendent. Domina Insa stenoza anfractuos-neregulată, STAZA ȘI dilatarea, intens procesare de periviscență, tendința la ocluzie ȘI infecție.

4.7.Localizările tumorale sigmoid ale colonului

         Reprezintă Cele mai frecvente cancere ale colonului ȘI ocazionează Cele mai dificile Probleme de diagnostic diferential:
         a) cancerele localizate la nivelul joncțiunii DINTRE sigmoid ȘI descendent sunt servanda predominent stenozant - infiltrant - vegetante
         b)   cancerele sigmoidului mijlociu întâmpină dificultăți Tehnice desebite
         -     buclelor desfacerea ȘI etalarea
-          subțire obținerea Unui Strat
-          dificultățile compresiunii dozate ȘI ALE Unui Dublu efectuat de contrast
-          imprimarea corectă a oblicelor Si a decubitelor, reprezintă "Piatra de încercare" a radiologului
         c) cancerele regiunii rectosigmoidiene reprezintă Capcana Diagnostica DE prim rang a radiologului incepator ȘI dificultatea esențială din pretul radiodiagnosticianul experimentat
-          joncțiunea rectosigmoidiană necesită impunerea de oblice ȘI decubite din pretul Desfasurarea EI
-          Forme predominent vegetante intralumen, Dar Si excentrice, DIN mușcând Peretele colică
         -    formele incipiente ocazionează mozaic ONU de Semne radiologice: imagini polipoide izolate Sau aglomerate, pliuri cu DINAMICA modificată, diseminate microulcerații.
         d) Diagnosticul diferential al localizărilor sigmoidiene
         rectosigmoidiene -procese inflamatorii
        -procese de periviscerită Benigna ȘI maligna de origine extrinsecă.

4.8. Cancerele rectale

         Cancerele rectale întâmpină mari dificultăți de evidențiere Radiologica.
          Aceste dificultăți sunt servanda:
- Utilizarea CAT mai ingenioasă un Incidentelor ȘI decubitelor din pretul evitarea suprapunerilor ȘI etalarea Optima un pereților rectali
- Investigația Radiologica version replețiune cu Prioritate Față de endoscopie, cu sesizarea rigidităților parietale, o imaginilor lacunare extinse im mularea Fetei, nedepistabile din pretul examinarea rectoscopică
- Investigația Radiologica version Strat subțire sondează mai bine Cu perilizionalul morfofuncționale DIN vecinătatea regiunilor Mici protuzive
- Investigația version Dublu contrast probează elasticitatea pereților rectali, posibilitatea de distensie version totalitate un ampulei rectale, corespunzătoare morfologic o mucoasei version studiul celor mai Mici leziuni polipoide Si a microulcerațiilor
- Studiul rectosacrat spațiului sunt valoare de diagnostic diferential Intre procesele inflamatorii cronice ȘI expansiv tumorale
- Investigația Radiologica o rectului sunt valoare version stările de Tratament Dupa radioterapeutic, constată Diagnosticul tumorii vegetante, remanierile mucoasei ȘI gradul de retracție imp scleroză
- obligativitatea radiologului de o tușeul față irigoscopiei înaintea rectale
- Constată permiabilitatea canalului anal ȘI tonusul sfincterian
- Reperează Directia canalului anorectale ȘI Descopera formațiunile mari intralumen Sau compresiunile de origine extrinsecă
- Descopera materii fecale intrarectale ȘI Recomanda noi clisme evacuatorii

Explorările paraclinice

         Explorările endoscopice reprezintă Cele mai utile Investigații paraclinice din pretul dovedirea existenței cancerului rectal, impactul Lor crescând permanent PE seama progreselor tehnologice.
         A. Rectosigmoidoscopia - Este justificată Ca examenul de la prima relay deoarece 50-60% DIN CRC SUNT localizate PE Ultimele 60 cm ale intestinuli gros. Există Două Modalitati Tehnice de efectuare a acestei explorări:
- rectosigmoidoscopia rigida permite explorarea ultimilor 20-30 cm ai, colonului ȘI asigură: - APRECIEREA distanței de la orificiul anal Pana la tumoră
                                     - DESCRIEREA poziției PE Peretele acesteia Si a gradului de extensie circumferențială;
                                     -   precizarea aspectului macroscopic;
                                     - Prelevarea de endobiopsii dirijate multiple ȘI plasarea unei sonde de endografie endorectală
-rectosigmoidoscopia flexibilă - reprezintă o metodă CE înlocuiește treptat rectosigmoidoscopia rigida Ca urmare a posibilităților Superioare de explorare a vizualizării mai Clare un mucoasei Si a discomfortului mai REDUS. Ca urmare a ACESTOR Avantaje rectosigmoidoscopia flexibilă tinde SA înlocuiască cu Totul rectosigmoidoscopia rigida.

         B. Colonoscopia - reprezintă CEA mai valabilă metodă de diagnosticare a CRC, randamentul EI variind version funcție de indicații.    Aspectele colonoscopice ale CRC sunt servanda diverse:
- MASA vegetantă cu Sau Fără ulceratii;
- MASA polipoidă senilă Sau pediculată;
- Zona de stenoză inelară circumferențială Sau Zona cu stricturi neregulate;
- Lumen tubular Nu CE se destinde la insuflația de aer CA urmare a infiltrării neoplazice.

Explorări imagistice


         Explorarea Radiologica
         Irigografia (clisma baritată) - se realizează cu bariu fluid Sau cu alte produse hidrosolubile de contrast imp examinarea version umplere Dupa evacuarea parțială Sau totală cu insuflație.
         Imaginile radiologice diferă version funcție de aspectul macroscopic al tumorii:
-formele vegetative dau o imagine de Lacuna;
-cele ulcerovegetative dau o imagine de Nisa version Lacuna;
-cele infiltrante dau o imagine de stenoză.
         La nivelul rectului Imaginea relevantă Este "de rect amputat"; Pe colonul descendent sigmoid ȘI aspectul radiologic Este de lacună Sau de stenoză:
-imaginile lacunare sunt bine circumscrise;
-stenoza matrimoniale fi parțială Sau Completa ȘI se întinde version Astept Dand longitudinal asăect Rânduiala Tipicului de "cotor de mar".
         Cancerele localizate PE colonul transvers APAR radiologic sub forma de stenoză: imagine version Pantalon bufant.
         Cancerele de cec au Imaginea Radiologica lacunară localizată la nivelul Unui Perete Sau pe circumferință.
         Examenul PE gol version ortostatism - Este folosit Doar version Urgenta, pretul Diagnosticul complicațiilor cancerului rectocolonului (ocluzii, perforații).
         Radiografia toracică - matrimoniale evidenția metastaze pulmonare.
         Radiografia Sau scintigrafia osoasă - folosită din pretul depistarea metastazelor osoase.

         Ecografia

         Ecografia abdominală - Este Utila pretul identification maselor parietale digestive, Dar mai Ales din pretul APRECIEREA stadiului tumoral.
         Ecografia endorectală - asigură explorarea peretelui rectal ȘI al spațiului perirectal ȘI se realizează uf cu Sonda rigida uf cu endoscop ONU.
         TMC - permite analizeaz Completa un cadrului colici, Nu Este ONU examenul de la prima intenție din pretul de diagnostic. TC Este mai viabilă Decât ecografia, Dar Nu matrimoniale identifica Extensia pericolică la debut. Este Utila pretul depistarea metastazelor viscerale.



Capitolul V

Clinica cancerului de colon (CRC)

         Clinică Tablou
         În evaluarea CLINICA un pacienților cu cancer de colon de Este Necesar Sa se tina seama de Două Aspecte esențiale:
1.Existența Unui Chapter interval asimptomatic datorat creșterii clinica tumorale lente;
2.Caracterul nespecific al simptomatologiei, acesta apărând circa urmare a modificărilor de la nivelul tumorii ȘI tendinței de Dezvoltare intralumenare Sau intraparietale.
         Tabloul clinic al cacerului de colon matrimoniale fi sistematizat version SCOP didactic Dupa cum urmează:
1.      îngrijire simptome ȘI Semne sugerează o suferință Cronica
-tulburări de tranzit Sau modificarea tranzitului obișnuită: Diaree îngrijire apare Fără cauză aparentă; constipație îngrijire se accentuează Progresiv, alternanța de perioade de constipație ȘI Diaree.
         Un aspect particular Este reprezentat de falsa Diaree , caracterizată imp diurii de materii fecale semiconsistente Sau lichidiene REDUSE cantitativ la pacienții cu neoplasme stenozante colonice. Tulburările de tranzit se pot însoții Sau Nu de tenesme rectale .
-dureri abdominala localizate deobicei PE traiectul colonului la nivelul tumorii. În neoplasmele penetrante durerea Devina Continua ȘI iradiază posterior. Tumorile de cec perforat mimează simptomatologia unei apendicite acute. În cancerele obstructive durerea Este localizată inițial PE traiectul colonului Pana la nivelul tumorii ȘI se percepe sub forma de crampe intermitent însoțite de balonare la Acelasi Nivel. Uneori ea Creste version intensitate, Devine colicativă ȘI se asociază cu zgomote hidroaerice Produse la propulsia conținutului fecal imp Zona stenozantă. Durerea dispare Temporar Dupa emisia de privirea ȘI evacuarea materiilor fecale.

2.      Semne ȘI simptome   SPECIFICE din pretul o suferință Cronica
         Hemoragiile digestive Superioare -. pot fi acute Sau mai frecvent cronice Sângerările acute se manifesta DIFERIT version funcție de localizarea tumorii ingrijire sa ulcerat. În cazul neoplasmelor de colon distal ȘI de rect, hemoragia se Manifesta ca rectoragie -  Sange Roșu amestecat cu materii fecale Sau Izolat la începutul scaunului, FIE CA hematochezie - emisia de Sange parțial digerat de aspect Roșu-cărămiziu. În tumorile stenozante de CEC ȘI ascendent, CA urmare a stagnării intralumenare un sângelui, hemoragia se matrimoniale exterioriza ȘI sub forma de melena . Sângerările cronice sunt servanda mai rar macroscopice, cel mai adesea având onu caracter ocult ȘI Determina apariția anemiei hipocrome microcitare .
         Ocluzia intestinală incompletă - constituie Una DIN complicațiile Majore ale cancerului de colon. Se Manifesta sub forma de dureri intense însoțite de balonari ale segmentului supraiacent leziunii, zgomote hidroaerice ȘI eventual peristaltismului accentuarea.
         Masa tumorală palpabilă Este identificată Relativ Târziu version situația Dezvoltarii predominent intraparietale ȘI extracolonice. Este Dura, neregulată, Mata,   onu caracter distinctiv IL reprezintă neoplasmul de colon transvers de la îngrijire masa palpabilă matrimoniale fi Mobila.

3. Semnele ȘI simptomele nespecifice Generale - APAR deobicei tardiv version evoluția cancerului de colon. Starea Generală a pacientului Este Mult TIMP nealterată, astenie ȘI anorexia caracterizând stadiile Avansate. Scăderea version Greutate, Desi prezentă la 2/3 DIN pacienți Este din nesemnificativă general. Febra apare version cancerele cu necroză întinsă ȘI Cele cu obstrucșii traducând incomplete infecția supraadăugată. Paloarea cutaneomucoasă Este întâlnită la pacienții cu sângerări oculte Sau microscopice.

4. Semnele ȘI simptomele datorate complicațiilor - APAR version stadiile tardive, limitează posibilitățile de interventie chirurgicala ȘI agravează prognosticul. Complicațiile cancerului de colon sunt servanda variata. Au Fost descrise complicații datorate invaziei tumorale către lumenul digestiv, ocluzia intestinală joasă către mucoasă, perforația version vasele sanguine intratumorale, sângerarea digestivă inferioară Sau version organele vecine, fistule vezicale vaginale , etc. Metastazarea se exprimă clinic cel mai frecvent im hepatomegalie tumorală ȘI icter Sau ascită.
         De o IMPORTANTA Particulară Este depistarea sindroamelor paraneoplazice ȘI matrimoniale fi unica expresie clinica manifestată lumea din care am version stadii timpurii evolutiv. Se pot identifica tulburări endocrine, cardiovasculare, nevralgice Sau cutanate.
         Tușeul rectal Este o manevră Clinica obligatorie la ORICE suspiciune de cancer de colon de, DIN Doar 5-10% DIN Tumori sunt servanda accesibile la aceste explorări. Pe Langa evidențierea tumorilor ampulelor rectale, permite APRECIEREA prezenței invaziei perirectale. IMPORTANTA tușeului rectal încercare ca de screening-o Fost infirmată PE Studii statistice.



Capitolul VI

Pozitiv diagnostic

         Există 3 Moduri de diagnosticare a pacienților:
         1.Depistarea cazurilor izolate datorită adresabilității pacienților la medic FIE pretul o simptomatologie sugestivă FIE circa urmare a examinări clinice din pretul acuze împuternicit de dosarului Alte organe. Anamneza ȘI examenul clinic ridică suspiciunea de cancer de colon de, explorările endoscopice Si / Sau imagistice detectează tumora, IAR histopatologia Confirma natura maligna a acestuia.
         Populațiilor 2.Screeningul cu RISC Mediu Sau crescut de cancer de colon de. Se realizează version cadrul profilaxiei secundare ȘI identifică indivizii cu CEA mai mare probabilitate de a Avea cancer de colon de polipi colonici Sau DIN Grupul celor Fără Semne Sau simptome de boală.
         3.Supravegherea, adică monitorizarea indivizilor cu antecedente de boală rectocolonică predispozantă la cancer de colon de.

Diagnosticul diferential al cancerului colorectal

Nr.
Boala
Criteriile de Diagnostic diferential
1
Rectocolita ulcerohemoragică ȘI boala Crohin colonică
-aspecte caracteristice imagistice
-histologie denumirii
2
Diverticuloza colonică
-aspecte radiologice ȘI imagistice caracteristice
3
Angiodisplazie
-imagine arteriografică sugestivă
4
Diaree HIV
-teste urologice pozitiva
-manifestări clinice sugestive
-Data epidemiologice
5
Colita pseudomembranoasă
-după Administrarea de Antibiotice
-identificarea toxinei clostridium version Scaun
-endoscopie sugestivă
6
Colita ischemie
-bătrâni
clinice -manifestări: rectoragie, durere
-rect indemn endoscopic
-imagine arteriografică sugestivă
7
Tuberculoza colonică
-asociere cu tuberculoza pulmonara (deseori)
-identificare BK version Scaun
-aspecte caracteristice imagistice
-histologie denumirii
8
Colon iritabil
-excluderea TUTUROR cauzelor organice



Forme clinice SPECIFICE ale CRC

         Divizarea traditionala a CDC în cancerele colonice ȘI Cancerul rectal Nu mai Este actuală deoarece Nu UA în VEDERE Bazele etiopatogenice. Studiul sistematic al celulelor genetice a persoanelor identifică Două Forme de CRC.
1.Cancer LOH colorectal +
LER colorectal 2.Cancerul +

         LOH colorectal 1.Cancerul +   reprezintă Grupul cel mai   Numeros de CRC (70%) caracterizat molecular imp pierderea heterozigozității la o mie de loc., cu implicita Reducere la hemizigozitatea Sau homozigozitate. LOH + se dezvoltă la nivelul polipilor preexistenți ȘI sunt servanda localizați PE colonul stang (80% DIN TOT)
         Caracterele etiopatogenice Principale sunt servanda:
-instabilitate cromozomială manifestată imp anomalii cromozomiale
-mutațiile genetice APC ȘI pierderile oblice ale genelor P53, DCC ȘI DPC4.
         Particularitățile clinice - circa urmare a caracterului circumferențial al tumorilor Si a dimensiunilor mai REDUSE o lumenului colonului Stang CEA mai Frecventa manifestare clinica AFLI tulburarea tranzitului intestinal. Sângerarea se exprimă mai beri imp hematochezie.
         Diagnosticul endoscopic Este cu ATAT mai USOR de Realizat cu pisica localizarea neoplasmului Este mai aproape de orificiul anal.
         2.Tumorile RER + sunt servanda situa Aproape Exclusiv PE colonul distal (Dreapta) ȘI reprezintă 15-20% DIN Cancerul de colon ȘI Peste 95% DIN cancerele HNPCC. Elementele etiopatogenice - distincte Față de Cele ale CRC LOH + sunt servanda: instabilitatea microsateliților, datorată diferențelor de reparare a împerecherilor apărute la Baze azotate. Clinica cel mai frecvent sunt servanda prezente simptoamele Generale (astenie, inapetență). Mai rar se producție sângerări macroscopice. Masa abdominală palpabilă apare tardiv.

PROFILAXIA CRC

         PROFILAXIA primara
         Obiectivul profilaxiei Primare Este evitarea inițierii procesului patogene imp identification ȘI eradicarea factorilor etiologici ai CRC. Se folosesc Două Căi pretul atingerea acestui SCOP:
         1.Chemoterapia - sunt la Baza Constatarea Inca nefundamentată patogene .Studiile statistice ȘI analistice efectuate ulterior au dovedit CA Aspirina administrată TIMP de maximum 1 decadă version dozele indice în PROFILAXIA bolilor cardiovasculare diminuează substanțial riscul de aparitie al CRC, similacul utilizat Regulat TIMP de cel putin 4 Luni scade semnificativ Numarul ȘI Dimensiunea polipilor adenomatoși la pacienții cu PAP, efectul AINS ASUPRA polipilor colonici sporadici Nu Este IMPORTANTA.
         2.Dieta protectivă sunt recomandările:
-diminuarea consumului de lipide ALIMENTARE (animale ȘI vegetale) la NUMAI 20% caloric DIN totalul;
-creșterea cantității de fibre ingerate cel putin 25 g / zi;
-consumul Zilnic de fructe ȘI leguminoase;
-evitarea consumului caloric excesiv Si a excesului ponderal.

         PROFILAXIA secundară
         Obiectivul profilaxiei secundare Este Diagnosticul precoce al CRC, Inainte ca trauma SA depășească mucoasa ȘI SA metastazeze, pretul ca intervenția terapeutică SA AIBA eficacitate maxima.

Tratamentul CRC

         Tratamentul chirurgical

         Indicații - teoretic cancer ORICE pacient cu de fi matrimoniale colon supus tratamentului chirurgical:
-pentru CRC localizat la Peretele intestinal (Stadiul 1 TNM), intervenția este curativ SCOP;
-pentru Extensia la CRC regional ȘI la distanta (2-3 Stadiul TNM), chirurgul asigură excezia tumorii prorative ȘI Incearca îndepărtarea Cat mai Completa o tumorilor invadate Si a metastazelor;
-pentru CRC complicat (obstrucție, hemoragie) Si / Sau cu metastaze la distanta (Stadiul 4 TNM), tratamentul chirurgical inițial, sunt, în general, paleativ lei ONU;
-ulterior se matrimoniale Completa cu o interventie curativă.
         Contraindicații - în unele situații particulare tratamentul chirurgical Nu se matrimoniale efectua CA CRC cu practica metode diseminate Sau cu metastaze version Organe diferite (Ficat ȘI plămân), SAU version conditii patologice asociate îngrijire contraindică intervenția chirurgicala.
         Principii Generale
         1. Extensia rezecției - scopul principal al chirurgului version CRC Este rezecția tumorii Completa o. Tratamentul chirurgical consta DIN excizia segment Unui de intestin cu Lungime adecvată distal ȘI proximal al tumorii.
         2. Disecția ganglionilor limfatici - intervenția chirurgicala curativă necesită obligatoriu evitarea Largă o ganglionilor DIN teritoriul de drenaj limfatice corespunzător. Vizual se îndepărtează ganglionii paracolici ȘI CEI enterocolici; din pretul distrugerea celor Centrali se IAU version considerație Varsta pacientului condițiile medicale   asociate precum ȘI particularitățile depistate intraoperator.
         Tipul de interventie chirurgicala curativă
         Factorul decisiv version alegerea tipului de interventie curativă Este localizarea tumorii. În cazul cancerului de colon localizat PE colonul descendent se Practică hemicolectemie Stângă .   În cazul cancerului de colon localizat version Partea Dreaptă a cadrului colică se Practică hemicolectomie Dreapta Extensia AFLI version funcție de localizarea exacta a CRC.
-Cancerul De colon sigmoidiană Este extirpat imp sigmoidectomie.
-Exereza Curativă a CRC rectal depinde de distanta Față de orificiul anal: 12-18 cm rezecție rectală PE Cale abdominală; sub 6 cm rectală amputatie; 6-12 cm DECIZIA Este hotărâtă intraoperator.
-Exereza PE Cale endoanală Este rezolvată Doar CDC în Stadiul T1 Sau T2.
         Tratamentul CRC ccomplicat - tradițional ocluzia PE colonul Stang se rezolvă version Trei Timpi:
         1.Cecostomă Sau colostomă PE travers la 10 - 14 Zile.
         2.Rezecția tumorii.
         3.Indicarea colostomei version repunerea aflați în tranzit un colonului.
         Perforația acuta version cavitatea peritoneală conducă în peritonită generalizată la Sau la abcese de îngrijire impune PE LANGA cura chirurgicala ȘI lavajul periboseal.
         Situații particulare - tratamentul cancerului version polip variază version funcție de Extensia terenului malign. DACA acesta Nu depășește "musculara mucoasei" se matrimoniale Practica FIE polipectomia endoscopică FIE CEA chirurgicala. DACA tumora invadează Membrana se indica Cura chirurgicala.
        
Tratamente nonchirurgicale

         Radioterapia
         Rațiunea efectuării - constituie o Componenta IMPORTANTA version tratamentul cancerului de rect: Pozitia Topografica a rectului version micul bazin de contact de viță de vie la cu mucoasele organelor vecine, Determina de Cele Mai multe Ori o exereză chirurgicala nesatisfăcătoare oncologice. Radioterapia sunt Efect ONU de "regresie a stadiului tumoral" caracterizat imp diminuarea dimensiunilor tumorii Si a numărului de ganglioni diseminați, crescând șansele de radicalitate al intervenției chirurgicale.
         Modalitati de efectuare - iradierea abdominală totală Nu sunt Raport ONU eficiență / efecte Toxice dovedite. Cea mai utilizată Este radioterapia Locală realizată PE Cale externă Sau interna.
         Radioterapia adjuvantă - se efectuiază version completarea intervenției chirurgicale la pacienții version stadiile 2 si 3 TNM ȘI AU circa obiectivitate Principală Cresterea duratei de supravețuire a pacienților ȘI scăderea riscului de recidiva Locală.
         Radioterapia Grinzi - Atat postoperatorie Cat ȘI preoperatorie Determina diminuarea semnificativă a recidivelor locale, cu onu Avantaj pretul CEA DIN URMA de îngrijire datorită version unele Studii rezultata semnificative version CEEA CE privește Prelungirea supravețuirii Fără o fi   confirmate si altele. Rezultatul maxim Este obținut la pacienții cu tumoră de îngrijire a invadat țesuturile vecine. Asocierea postoperatorie a radioterapiei cu chimioterapia a condus la creșteri semnificative Atat pretul intervalul Fără recidiva Cat ȘI pretul supravețuirea globală a pacienților.
         Asocierea postoperatorie a chimioterapiei cu radioterapia Determina o Crestere a efectelor Toxice comparativ cu radioterapia, Fără o fi INSA Marita ȘI incidența efectelor de Lungă durată. În Cancerul de Colon beneficiul radioterapiei Nu o Fost dovedit.
         Radioterapia cu SCOP paleativ - se adresează recidivelor locale, tumorilor inoperabile ȘI metastazelor ganglionilor Sau viscerelor. Efectele sunt servanda REDUSE ȘI NUMAI număr Intr-ONU Relativ mic de Cazuri regiunea tumorală permite exereza chirurgicala.
         Radioterapia version Cancerul precoce rectal - se realizează endorectal ȘI necesită o relatie Foarte atentă a pacienților. Se utilizează circa Unica metodă Doar pentru platile tumorile uc Dimensiuni sub 3 cm, Bine diferențiate, complet mobil ȘI Fără invazie ganglionară laterală la tușeul rectal Sau la endoscopie.

         Chimioterapia
         Rațiunea efectuării - SE apreciază ca 80% DIN CRC SUNT parțial curabile chirurgical version momentul diagnosticului. Eșecurile se datorează țesuturilor canceroase reziduale macroscopic ȘI micrometastazelor, obiectivul chimioterapiei AFLI îndepărtarea celulelor Maligne cu scăderea ratei de recidiva de Locală ȘI îmbunătățirea supravețuirii.






Principalele chimioterapice schemei în Cancerul de colon

Chimioterapie adjuvantă
(DIN ZIUA 28 postoperator )
Dukes B  cu
RISC crescut
Dukes C
5-Fluorouracil  450 mh / m2 IV bolus 5 zile
saptamanal 48 S + Levamisol 50 mg Ori de 3 po, la 2 S TIMP de 12 Luni.
5-Fluorouracil 425 mg / m2 / zi iv Zi-5 + Leucovorin  20 mg / m2 / zi iv Zi-5, la 4/5 S TIMP de 6 Luni.
Chimioterapie
Paleativă
Dukes D
5-Fluorouracil  425 mg / m2 / zi iv Zi-5 + Leucovorin 20 mg / m2 / zi iv Zi-5, repetat La 4 S, primele 2 leac, apoi la 5 S Pana cand boala progresează Sau apare intoleranța
Oxalipatină 100 mg / m2 iv Zi + Farmorubicină 500 mg / m2 PEV de 2 minereu urmat de PEV Continua cu 5-Fluorouracil 1,5-2 g / m2 Z 1,2, repetat la 2S


         Modalitati de efectuare
         a) Tratamentul adjuvant al cancerului de colon de - se efectuiază version continuarea intervenției chirurgicale curative. Efectele aganților chimioterapeutici folosiți version tratamentul CRC sunt servanda contradictorii, Dar NUMAI PE Baza de 5-Fluorouracil Sau dovedit eficienți version clinici controlate. Chimioterapia ppoate fi efectuată PE Cale Sistemica Sau portală.
         b) Tratamentul adjuvant al cancerului rectal - sunt servanda folosite aceleași combinatii chimioterapice, Dar există o serie de diferențe version eficacitatea diferențelor: - Administrarea de 5-FU Grinzi Sau version Asociere cu metil-CCNU Determina Cresterea supravețuirii Dar Nu scade rata recurenților de loca.
                       - Asocierea a 5-FU cu radioterapia Este BENEFICA din pretul reducerea recidivelor localizări în stadiile 2 si 3 TNM.

Recomandările de Tratament adjuvant intervenției
Chirurgicale version CRC

Cancer   de   colon
Tratamentul recomandat adjuvant *
Stadiile 1 ȘI 2 TNM

Stadiul 3 TNM
Stabilit
Alternativă

Stadiul 4 TNM

Fără


5-FU + Levamisol
5-FU + Leucovorin

? (Fără / 5-FU + Leucovorin)
Cancer de rect
Tratamentul recomandat adjuvant *
Stadiul 1 TNM

Stadiile 2 si 3 TNM
Stabilit
Alternativă

Stadiul 4 TNM 
Fără


5-FU (bolus) + iradiere pelvină
5-FU (perfuzie Continua) + iradiere pelvină

? (Fără / 5-FU + Leucovorin)


         * Aceste RECOMANDĂRI sunt servanda supuse schimbărilor datorită acumulărilor de noi dovezi survenite cu mare repeziciune version acest Domeniu; de aceea, ELE TREBUIE adaptate permanent.

         c) Chimioterapia CRC Avansat - se efectuiază version Stadiul Dukes (4 TNM) cu scopul îmbunătățirii supravețuirii. Datele pot fi sintetizate astfel actuale:
-   Administrarea Grinzi un pirimidelor fluorurarea Nu Este Utila
         -   Inundarea Biochimica un 5-FU Determina Prelungirea semnificativă a ratei de regresie tumorală, o intervalului DINTRE Tratament ȘI progresia Bolii Si a Calității Vieții version comparație cu utilizarea Grinzi de 5-FU. De aceea Administrarea de 5-FU cu acid folic version doză Mici matrimoniale fi CONSIDERAȚII tratamentul standard, al CRC cu metastaze.
         Reacții Toxice version Rezistenta dobândită la chimioterapie - sunt servanda observate version cursul administrării regiunii de Baza de 5 - FU sunt servanda datorate in mare masura efectuării acestuia ASUPRA țesutului cu proliferare Intensa.
         Au Fost descrise:
-leucopenie, stomatite, Diaree, grețuri SI / Sau vărsături, dermatite rare. Rezistenta dobândită la chimioterapia CRC au caracter multifuncțional. Un rezistenței specific Mecanism la 5-FU Este amplificarea sintezei (TS)                          
de îngrijire codifică enzima   tinta incubată de this chimioterapie. Există ȘI mecanisme Generale implica version dobândirea unei rezistențe multiple de către celulele adenocanceromatoase colorectale:
-inhibarea apeptazei celulelor Maligne cu leziuni ADN loialitate version chimioterapie.

         Terapia endoscopică - palativ tratamentul cu laser,
         Se folosește circa terapie paleativă version cancerele rectale obstructive, la vederea ameliorării temporare a simptomatologiei la pacienții cu operatorul RISC inacceptabil Sau la îngrijire tumora Este incurabilă version momentul diagnosticului.

         Terapia Genica - dovedirea Naturii genice un Bolii canceroase impune circa modalitate rațională de Tratament inhibarea fenotipului malign imp introducerea version celulele canceroase de material de îngrijire extrinseci genice SA compenseze diluția Unui antiocogene de îngrijire SA blocheze efectele oncogenice.
         Una DINTRE metode Este transferul genic - adică introducerea version neoplazice celulelor genomul, cu ajutorul Unui vector un Copiilor Normale alterate de gene ale unei.
         O alta modalitate Mult mai putin complicată ȘI mai USOR de controlat Este folosirea version scopul corectării definiției genice de medicamente "genetice", adică de acizi nucleici corespunzători nevoilor alterate.
         Se conside CA ciuda dificultăților Tehnice Terapia Genica VA deveni Viitor Intr-ONU apropiat Componenta esențială a tratamentului Bolii canceroase.

Prognosticul CRC

         Supraviețuirea la 5 ani de la diagnostic a pacienților cu CRC a cunoscut version ultimii 30 ani o îmbunătățire Evidenta circa urmare a diagnosticării version stadii mai precoce Si a îmbunătățirii mijloacelor de Tratament. Cu Toate acestea Aproape la nivel mondial 50% DIN pacienți decedează version Primii 5 ani.
         Există o serie de Indicatori de apreciere a prognosticului.
. 1      histologici Indicatorii - cel mai folosit Este Stadiul tumoral:
-supraviețuirea la 5 ANI Stadiu A Este de 9-10%
                                                    B1            75-90%
                                                    B2            65-80%
                                                    C1            40-65%
                                                    C2            9-50%
                                                    D              1-30%
         Negativ Histoprognosticul cuprinde următorii parametrii: - Invazia tumorală intramurală profunda, metastazarea version Mai Mult de 4 ganglioni, coloid microscopic aspectul, prezența invaziei limfatice, venoase Sau perianale.

         2. Indicatorii clinici - puține data clinice sunt servanda relevate din pretul APRECIEREA prognosticului. O evolutie nefavorabilă matrimoniale fi suspicionată din pretul pacienții sub 30 de ani, din pretul ICE cu obstrucții,   perforații Sau la ICE cu metastaze la distanta. Sa constatat CA sângerarea rectală la debut se asociază cu onu bun mai prognostic.

         3. Indicatorii biologici - cel mai utilizat Este nivelul seripen   ȘI operator de după al ACE. Corelarea cu prognosticul infrastructural Este nivelul crescut preoperator ȘI persistența postoperatorie la concentrații identice Sau lumea din care am mai mari Decât Cele Initiale.

         4. Indicatorii genici . O serie de parametrii impus moleculari s-UA cca factori de prognostic independent tumoral de gradul. O evolutie nefavorabilă o au CRC vicioase cu amplificări cancerigeni    c - myc Sau pacienți cu mutații K - ras   version ganglionii limfatici. Prognosticul Este de asemenea, corelat negativ cu elecțiile genelor p 53 Sau nm 23. Pacienții cu HNPCC ȘI mutații ale genelor MLHI au prognostic semnificativ mai bun Față de CEI cu CRC sporadic.




Capitolul VII

Filmul radiografic

         Este constituit suport îngrijire transparent Dintr-un de obicei Este ONU celuloid ȘI PE ambele Suprafete se APLICA Trei straturi succesive:
a) o substanță adezivă;
b) straturi de material de radiosensibil cu bromură de Ag
c) straturi de protectie
         Filmul radiologic grijă cu lucrăm version LABORATORUL de radiologie Este Fabricat în România la firma Azomureș Dupa licenta Fuji, IAR substanțele de developare sunt servanda aduse de la aceeași firma. Filmele sunt servanda aduse version cutii de carton învelite version Hârtie neagră ȘI separat Intre ELE imp coli de Hârtie de marime corespunzătoare filmelor, pretul unei Nu se lipi Intre ELE. Filmele trebuiesc păstrate la loc uscat, cutiile TREBUIE SA FIE Închise etanș din pretul unui Lumina pătrunde Nu. Ele trebuiesc manipula NUMAI version Camera Obscura. Sensibilitatea filmelor Față de radiațiile X depinde de Marimea granulelor de Ag ȘI anume cu pisica granulul Este mai mare, cu Atat filmul Este mai sensibil la Mișcarea razelor X. Din acest Punct de VEDERE filmele se comunica version Trei Categorii:
         a) filme cu granulație mare, Foarte sensibile la radiațiile X Dar Imaginea obținută Este de Calitate slabă;
         b) filme cu granulație fina de îngrijire sunt servanda mai putin de îngrijire sensibile dau o imagina cu o Foarte Bună definitie;
         c) de obicei se folosesc filme cu granulație intermediară de ingrijire dau o imagina convenabilă.
         Filmele radiologice se pot folosi ca atare Dar noi deobicei lucrăm cu Ecrane întăritoare, de îngrijire sunt servanda construite DIN substante luminoscente circa radioscopic ȘI ecranul. Ecranele întăritoare au rolul de a mari efectul radiațiilor, deoarece apariția de Lumina version zonele de PE ecranul întăritor de îngrijire coincid cu zonele în îngrijirea radiațiile X ajung PE de film Il impresionează, în acest FEL se matrimoniale scădea tensiunea ȘI intensitatea curentului, CE FAPT Duce la scăderea iradierii persoanei ȘI eliminarea uzurii aparaturii. Ecranele întăritoare au subsanța fluorescentă sub forma de granule SI în funcție de Dimensiunea granulelor ecranele întăritoare soare de Mai multe Tipuri:   -ecrane cu granulație Foarte Fina pasă dau imagini cu Claritate Mare și detalii bogate Dar necesită TIMP de expunere mai mare;
            -ecrane cu granulație mare permis de îngrijire TIMP de expunere Scurt Dar dau imagini de o definitie a slabă;
            -ecrane întăritoare cu granulație diferită PE aceeași Suprafata de îngrijire a permis radiografierea îngrijire Organe unor diferită au IMPORTANTA de absorbție PE Acelasi film.
         Noi version LABORATORUL de radiologie folosim Ecrane standard de compudse DIN substante luminoscente ale căror cristale au Dimensiuni mijlocii Dar se mai folosesc ȘI Ecrane cu folie Rapida, cu granulație Foarte FINA.
         Dupa expunerea filmului radiologic lăsăm bolnavul SA Stea PE MASA, Code: Camera Obscura, scoatem filmul DIN Casetă la Lumina roșie ȘI Începem Prelucrarea filmului. La executarea radiografiei se folosesc Litere circa Semn de Dreapta Si cu inițialele bolnavului din pretul unui scurta Manoperele, pretul unui umbla pisica mai putin cu filmul, SI în cazul în îngrijire Nu o ieșit corespunzător se repetă radiografia corectând deficiențele de la prima radiografie, IAR cand radiografia Este interpretabilă eliberăm bolnavul.Filmele radiologice din pretul unui putea fi folosite version vederea efectuării de radiografii trebuiesc INTRODUSE version casete radiografice.
         Casetele - sunt servanda construite DIN metal, se deschid PE o singură Parte ȘI permis pătrunderea razelor Nu de Lumina version interiorul Lor. În Casetă se Afla întotdeauna Ecrane întăritoare ȘI închiderea corectă a casetei asigură de contact ONU de film Intre perfecta ȘI ecranele întăritoare, CEI doi pereti ai casetei sunt servanda construiți DIN METALE diferite, Peretele imp de îngrijire pătrund radiațiile Este din aluminiu, IAR cel DIN Partea opusă Este dintr- ONU mai de metal Greu Sau lumea din care am DIN folie de plumb.



Camera Obscura

         1. Particularitățile camerei obscure
         Camera foto din Obscura Imaginea latentă de folie se Transforma version imagina vizibilă imp intermediul unor procedee chimice Pentru. O developare efectuată version conditii Optime ȘI totdeauna aceeași matrimoniale decela erorile de expunere ȘI corectarea Lor PE cand o developare cu erori Sau defectuoasă, neglijența Duce la anihilarea efectelor unor Tehnici radiologice perfecte. În Camera Obscura procedeele reprezintă 50% DIN calitatea unei radiografii. O Camera Obscura TREBUIE SA AIBA Dimensiuni Suficient pretul o Bună manipulare a filmelor ȘI SA asigure o ventilatie lipsită de Praf. Pereții TREBUIE SA FIE vopsiți version Ulei mat de Culoare Galbenă. Pardoseala TREBUIE SA FIE DIN ciment Sau mozaic, cu scurgere Centrala, iluminarea TREBUIE SA FIE cu filtru inactiniu Roșu-rubiniu, Roșu-cărămiziu, verde inactinic Sau Lampa cu vapori de natriu ȘI filtru Adecvat. Camera de developare TREBUIE SA AIBA O MASA de Lucru, Dulap ONU CONSIDERAȚII locul uscat, Bazinul cu Apa curgătoare ȘI tancurile de developat numite locul Umed. Camera Obscura TREBUIE SA FIE prevăzută cu mai multer de câștiguri electrice din pretul aparatura Anexa ȘI anume:
-dulapul uscator de filme;
Praf de -aspiratorul;
inactinică -lumina.
         2. Lucrarea filmului radiologic
         2.1. Revelatorul - matrimoniale fi Gata pregă de către firma producătoare Sau pregătit version LABORATORUL fotografic, SOLUTIA Gata Preparata sunt avantajul obținerii unei granulații Foarte bine folie PE Dar deobicei revelatorul se PREPARA imp dizolvarea APA un Unui AMESTEC de 4 feluri de substanță:
-reductoare
-conservatoare
-alcaline
-atenuatoare
         Substanțele reductoare sunt servanda metilul ȘI hidrochinonași REDUC bromura de argint version argint metalic, în Acelasi TIMP oxidându-se ISI completează reciproc efectul oxidant având o mare Putere de înegrire imp Mișcarea oxigenului DIN aer ȘI Apa, de aceea trerbuie Adaugat sulfit de Na ai cărui ioni de sulfit dau cu oxigenul Ioni DE Sulfat blocând oxigenul în exces. Sulfitul de Na fata Parte DIN substanțele conservatoare. Substanțele alcaline asigură întotdeauna un pH mai mare de onu 7 ȘI FAC circa revelatorul SA AIBA o actiune dura Rapida granulație ȘI contrast mare. Aceste substante alcaline sunt servanda:
-hidroxidul de Na
-hidroxidul de K
-amoniacul
-carbonatul de Na
         Există ȘI substante alcaline lespede Cum ar fi boraxul îngrijire Duce la o revelație Lenta ȘI o granulație FINA.
         Substanțele atenuatoare sunt servanda: bromura de îngrijire K împiedică reducerea bromurei de Ag neexpuse ȘI logat Clara porțiunea neexpusă împiedicând voalarea filmelor. În Caz de filme supraexpuse se folosesc revelatoare cu mai multa bromură.
         Revelatorul TREBUIE SA AIBA o anumită temperatură ȘI anume de 18 * C, temperatura mai mare având Efect asemănător cu supraexpunerea, IAR temperatura mai joasă sunt Acelasi Efect cu subexpunerea.
         De obicei noi folosim revelator normală cu ONU TIMP de developare de 3-4 min. un cărui Compozitie la litru de Apa este:
-methol 3,5 g
-sulfit de Na 60 g
-hidrochinonă 9 g
-carbonat de Na 40 g
-bromură de K 3,5 g
         Dupa Office am expus filmul cu Constante electrice Bine alese version funcție de regiunea de examinat Code: cu box în Camera obscură la locul uscat Sau la masa de Lucru Tier Cu mîinile curate ȘI la Lumina inactinică scoatem filmul DIN Casetă, il prindem version clame ȘI Il introducem version revelator. Developarea se Terminale de OData cu apariția Completa a imaginii radiografice.
         Baia intermediară
         Urmează apoi introducerea filmului in Baia intermediară de îngrijire sunt pH-ul ONU USOR de acid cu lei de un îndepărta resturile de revelator de PE de film. Se folosește o solutie lespede acidă cu onu volum de acid acetic la 10 volume de Apa Tier filmul Este agitat de 2-3 Ori introducându-l apoi la Baia intermediară de Apa simplă, curgătoare Tier IL ținem 5-10 secunde din pretul unui îndepărta treptat revelatorul . Apoi se introduce filmul version fixator.
         Fixatorul
         Sunt rolul de afixa filmul imp eliminarea bromurii neexpuse pasă Este din Cantitate de 70-75%. Bromura de Ag TREBUIE dizolvată imp Transformare version Combinatii solubile APA. Tiosulfitul de Na neexpus cu bromura de Ag   dau tiosulfatul de Ag ȘI bromura de Na. Im continuarea fixării se obține ditisulfatul argintal de Na îngrijire se dizolvă USOR APA ȘI astfel Procesul de fixare Este desăvârșit ȘI durează version totalitate de cca 10 min.
         Îngrijire Fixatorul se continua drumul NUMAI tiosulfat de sodiu Sau hiposulfat de Na se descompune Repede ȘI degajă sulf formând astfel hidrogenul sulfurat. Pretul unui înlătura acest neajuns se Add metabisulfit de K. Un fixator obișnuit TREBUIE SA CONTINA 250 g / 1 l Apă de tiosulfat de sodiu si 25 g de metabisulfit de K la 1 l de APP. Dupa fixare se Trece la Cealalta oparețiune ȘI anume spălarea Finala ȘI uscarea. DACA Nu peliculă onu Este spalat cum TREBUIE substanțele chimice Pentru DIN Procesul de developare ȘI fixare Raman version gelatina de folie ȘI producție îngălbenirea filmului, patarea lui ȘI lumea din care am degradarea imaginii radiologice.
         Spălarea Finala
         Se Face in bazine de Apa curgătoare cu invers circuitului de Jos sus ȘI o spalare Bună durează, aprăximativ 15 min.După procesare acest lăsăm filmele PE Rame à la scurs, IAR DUPA CE SA scurs apa de PE ELE SE introdu version dulapurile de uscare. Dupa uscare se scot DIN clame de PE Rame, se îndepărtează colțurile ȘI SE TREC folie PE datele bolnavului ȘI EXECUTĂRII de date, apoi se Introduc version Coperti PE îngrijire sunt servanda înregistrate tipul aparatului cu grijă sa lucrat, constantele electrice ȘI datele CNP, acest Lucru AFLI Necesar din pretul ca eventual control al onu la SA folosim aceleași Constante electrice ȘI SA putem comparabilitatea imaginile.
         În unele Laboratoare de radiologie se folosesc diferite metode pretul unui grăbi Procesul de uscare al filmelor (ștergerea filmelor cu bureți de vascoza din pretul unui înlătura surplusul de Apa Sau tamponarea cu Hârtie poroasă Dupa spălarea version alcool de 90 * de îngrijire se vaporizator rapid ȘI acționează ȘI apa OData cu el). Oală metode Aceste Duce la degradarea filmelor. În LABORATORUL de radiologie un Spitalului Județean Suceava se folosește uscarea lenta a filmelor imp curenti de aer cald version dulapuri uscătoare, se folosesc masini de developat îngrijire folosesc Soluții Gata preparatul. Pretul unui obține o imagina Radiologica Cat mai Bună la mașinile de developat TREBUIE SA avem noțiuni SOLIDE de expunere a filmului, sa alegem Constante electrice Cat mai Bune version funcție de organele de examinat ȘI PE regiunea de îngrijire o examinăm.










Defecte de film de

         Se comunica în 3 Categorii:
1.Păstrarea filmelor la umezeală SI în apropierea razelor X ȘI de Lumina
-casete cu defecte
-folii cu defecte (îndoituri, rosături, pete, Praf, bucati de Hârtie, etc)
2.Manipularea defectuoasă a filmului, zgârieturi, voalare, filme mai mari Decât Folia, etc.
3. Greșelile în Timpul developării   sunt servanda data Pete de gurile de    aer de film PE, pete opace, Dungi opace, șiroiri, Dungi Negre, precipitarea argintului de îngrijire da Linii metalice PE de film, voal GRI, voal de oxidare, inversiunea imaginii, developare Prea îndelungată Pete DIN de Cristal revelator, zgârieturi, pete DIN Timpul fixatului, Pete Negre la Lumina, voal gălbui Sau roscat, pete gălbui, neregulate Suprafete circa pielea Aspra cu bulbucături. Bule de aer negru, Dungi ȘI pete galbene Sau imaginați-vă nefixată, Mata ȘI înnegrită. Greșelile în Timpul spălatului ȘI uscării, Depozite albicioase Dupa o spalare insuficientă, topirea emulsiei la uscare.
         DINTRE aceste de manipulare ȘI developare, de păstrare a filmelor se pot corecta defectele NUMAI de film de atunci cand filmul a Fost subexpus Sau supraexpus Sau ținut version revelator ȘI fixator Prea Putin / Prea Mult TIMP.
         Corectarea negativului.
         În cazul de mai sus / sub expunere ȘI NUMAI atunci cand EL clișeu mai APAR imagini vizibile se matrimoniale corecta Imaginea expusă greșit. Acolo Tier Nu se VAD detalii PE filmul radiologic operațiile de corectare sunt servanda inutilă deoarece Urmele hiposulfitului de Na pătează Imaginea în Timpul corectării.
         Operațiile de slabire Sau întărire se fac, în general, la Lumina bre se urmăresc vizual FAPT CE ușurează Mult corecției obținerea. Slăbirea imaginii Este procedeu onu îngrijire im se dizolvă APA o Parte DIN argintul oxidant. Din pretul this se folosește o formulă din pretul slăbirea imaginii CE CONSTA De: -15 g tiosulfat de Na / 100g Apă
                                   -2g Fericianură de potasiu / 100 ml Apă.
         Inainte de utilizare se amestecă Cele Două Soluții version Parti Egale ȘI se introduce filmul version this solutie la Lumina atata TIMP CAT Este nevoie. Dupa slabire filmul se Spala ȘI SE TINE TIMP de 10 minute în fixator de îngrijire Dupa i se confruntă cu spălarea Finala ȘI apoi uscarea
         Întărirea imaginii
         Im acest procedeu se Creste densitatea imaginii imp depunerea unor substante insolubile APA Peste argintul emulsie. Se pot corecta îngrijire negativele imp subexpunere au densitate redusă Dar prezintă detalii. Din pretul this se folosește onu AMESTEC DIN Două Soluții:
1.Soluție CE CONSTA din 3 g de hidrochinonă, 3 g sare de lămâie / 100 g Apă
2.Soluție CE CONSTA din 5 g hidrat de Ag dizolvat în 10 g Apă
         Cu putin TIMP Inainte de utilizare se amestecă soluțiile, se introduce filmul, se Urmareste la Lumina Dupa pasă de sine Spala APA curgătoare, se introducerea în fixator 10 minute apoi se confruntă cu baia Finala ȘI se usucă.



Capitolul VIII

Cazuri   PRACTICA

 Cazul   nr. 1.        
  

         Bolnava TD version Varsta de 46 de ani prezintă de aproximativ 5 Luni tulburări de tranzit, Diaree alternând cu episoade de constipație, dureri abdominala, scădere ponderală, amețeli, lipsa poftei de mancare.
         Intervențiile clinice ȘI paraclinice joc de cuvinte version Evidenta la palpare o formațiune de aproxamativ de 6 cm în flancul Drept, Mobila, VSH crescut, combaterea sindromului anemic.
         Clisma baritată Pune version Evidenta o formațiune tumorală PE ascendent sub hepatică Unghiul.


Cazul nr. 2.


         Bolnava CG version Varsta de 23 de ani făcând ONU examen de rutina (hemoleucograma, apoi), se constată VSH crescut (45 mm / h), ușoară anemie (Hb = 8 g / mm3). AFLI întrebată DACA Nu o supără nimic ea afirmă Ca de aproximativ 5-6 Luni prezintă Jena hipocondrul Drept, tulburări de tranzit ȘI scădere ponderală, scaune cu stiuri sanguinolente.
         Examenul baritat Pune Diagnosticul de neo de CEC ȘI ascendent.


Cazul nr. 3.
        

         Bolnavul DC, în Varsta de 65 de ani se internează din pretul dureri abdominala difuze, astenie, amețeli, scădere ponderală, tulburări de tranzit intestinal, sanguinolente Scaune.
         Investigațiile clinice ȘI paraclinice joc de cuvinte Diagnosticul de cancer de colon transvers DE hepatică unghi.


Cazul nr. 4.


         Bolnavul VD version Varsta de 56 de ani version plina holbeze aparentă de SĂNĂTATE se internează din pretul dureri abdominala Dupa o Lungă perioadă de constipație.
         Tranzitul baritat retrogradă Pune Diagnosticul de cancer de colon descendent de.
         Se intervine chirurgical stabilindu-se Diagnosticul de cancer de colon de. Se externează cu recomandarea de un Urma Tratament cu citostatice ȘI VA fi dispensarizat imp sectia de oncologie.




Cazul nr. 5


         Bolnavul GS version Varsta de 63 de ani se internează din pretul rectoragii ȘI Scaune cu Sange, tulburări de tranzit, dureri abdominala, scădere ponderală.
         Investigațiile clinice ȘI paraclinice joc de cuvinte Diagnosticul de cancer de sigmoid.
         Se intervine chirurgical ȘI se confruntă cu anastomoză terminohernială, se Recomanda SA FIE dispensarizat imp sectia de oncologie.




Cazul nr. 6


         Bolnavul HV version Varsta de 75 de ani se internează din pretul scădere ponderală, lipsa apetitului, dureri abdominala, episoade diareice, scaune cu Sange.
         Investigațiile clinice ȘI paraclinice stabilesc Diagnosticul de cancer la nivelul cecului ȘI transversului (unghiului hepatic). Se recomandându-se intervine chirurgical dispensarizare imp sectia de oncologie.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu