duminică, 9 noiembrie 2014

Cascada Angel


Salto Angel sau cascada ingerului se găsește în sud-estul Venezuelei,continetului America de Sud fiind  cea mai înaltă cascadă din lume. Băștinașii au numit-o Kerekupai-Merú ce înseamnă Săritura cea mai adânca.Ea a uimit si umeste multi turistii.
Datele geografice
Cascada aparține de Gran Sabana ce este o parte din Parcul Național Canaima. Cursul cascadei este un afluent al râului Rio Carrao, Salto Angel cade de pe Auyan-Tepui un platou muntos . Pe timpul căderii apei,  mai ales în anotimpul secetos, apa este pulverizată, picăturile de apă se preling pe pereții stâncoși fiind colectate intr-o vale adâncă intr-un râu torențial, după un traseu scurt, urmează încă o cădere de apă de 200 m adâncime. Alimentarea cascadei cu apă, este realizată prin furtuni cu ploi torențiale, fiind colectate pe suprafața platoului, la marginea acestui platou găsindu-se cascada.

Datele Istorice

Cu toate că venezuelanul Ernesto Sánchez la Cruz a descoperit cascada deja în 1910, numele cascadei poartă numele pilotului american Jimmie Angel care a redescoperit cascada în 1933. Redescoperirea cascadei de către pilotului american se datorează întâmplării, acesta primind o ofertă de 5000 de dollari pentru înconjorul muntelui venezuelan. El reușește să aterizeze pe platoul unui munte. Pilotul și însoțitorul lui au reușit în câteva zile să separe prin spălare o cantitate apreciabilă de aur din albia râului. Numai de la marginea platoului prin cădere  poate să părăsească cu avionul platoul muntos, zburând mai departe în căutare de aur, la data de 16 noiembrie 1933 deasupra canionului râului Rio Churun, descoperă cascada impunătoare care îi poartă numele. Doi ani mai târziu însoțit de soția lui incercarea de a ateriza pe platou eșuează, avionul lui este azi expus în Ciudad Bolivar.
În 1949, o expediție condusă de fosta corespondentă de război, americanca Ruth Robertson, a străbătut canionul Churun în ambarcațiuni cu motor.
  Aceasta cascada este considerata un mare miracol al naturii ,evolutiiei planetei noastre care nea uimit cu asa locuri uimitoare!!!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu