Printre adaptarile plantelor
determinate de modul de nutritie se numara si cel carnivor. Plantele carnivore
au devenit cunoscute inca din sec. al XVIII-lea prin lucrarile marelui naturist
Ch. Darwin.
Numarul specilor ce alcatuiesc acest grup de
plante se ridica la aproximativ 500. Ele sunt incadrate in clasa Magnoliatae
(dicotiledonate) ordinele Sarraceniales, Rosales si Solanales.
Toate plantele carnivore prezinta organe
necesare unei nutritii normale specifice plantelor verzi de tip obisnuit:au frunze verzi cu care pot
asimila CO2 din aer (si din apa). La unii reprezentanti frunzele sunt
transformate complet iar la altii partial in organe pt. captarea insectelor;
prezinta pete viu colorate substante aromate sau de alta natura secretate de
structuri speciale. Se considera ca substantele azotoase extrase de plante
insectivore din prada capturata intensifica considerabil fotosinteza.
In
functie de adaptarile pe care le-au elaborat in cursul evolutiei adaptari care
permit captarea prazii plantele carnivore se impart in trei grupe.
Din
prima grupa fac parte plantele care captureaza prada cu ajutorul frunzelor
lipicioase. Din cea de a doua grupa fac parte plantele ce prezinta capcane sub
forma de urne.
Plantele
grupei a treia prezinta capcane de alta forma ce executa miscari rapide si
active in timpul capturarii prazii. Dupa capturarea insectei, are loc
descompunerea hidrolitica a substantelor organice complexe continite in corpul
acesteia, in special a proteinelor, iar apoi absortia produse de glande
speciale si unelesubstante necesare digestiei (apa, acid formic ).
Absortia
substantelor nutritive se realizeaza cu ajutorul emergentelor glanduare.
Transportul apei spre emergente si al
substantelor nutritice absorbite, in sens invers, se face printr-o retea intima
de vase conducatoare.
Pinguicula
( Fam. Lentibulariaceae ), mult raspandita in regiunile muntoase, in special in
locurile umede, mlastinoase, este o planta relativ mica, cu sistem radicular
bine dezvoltat si o tulpina scurta, cu o rozeta de frunze intregi; florile sunt
bilabiate.
Frunzele
au marginilr indoite spre interior, formand un mic jgheab care retine insectele capturate. Indoirea acestor margini
accelereaza digerarea prazii, apara sucul digestiv si insecta de a fi spalate
de ploaie sau roua si contribuie la absorbtia mai rapida a produselor
hidrolizate.
Pe suprafata superioara a frunzei se gasesc
doua tipuri de peri glandulari: unii cu picioruse uni- sau bicelulare si cu
gamalii acoperite cu o secretie lipicioasa cu rol in capturarea insectelor;
ceilalti. Sesili secreta sucul digestiv.
Pe
masura apropierii de marginea frunzei, perii glandurari sunt din ce in ce mai
mici si devin celule epidermale, iar mai departe, intreaga epiderma are
caracterul unui tesut glandular (nuclee mari si o protoplasma vascoasa ).
Prada
o constituie insectele mici,care, odata capturate, se misca activ, incercand sa
se elibereze si determina excitarea mecanica a perilor glandulari cu care vin
in contact. Acesta are ca urmare secretia
mai intensa a licbidului vascos si scaderea turgescentei celulelor secretoare
apicale. Perii glandurari se indoaie, iar insecta, acoperita cu lichidul
lipicios, este coborata la nivelul perilor sensili care, la randul lor secreta
intens sucul digestiv.
SURSA: www.e-referate.ro
SURSA:
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu