luni, 3 noiembrie 2014

Arta de a vinde



         În opinia lui Zig Ziglar “TOATĂ LUMEA LUCREAZĂ ÎN VÂNZĂRI; TOŢI LUCRĂM ÎN DOMENIUL VÂNZĂRILOR; trebuie să înţelegem că toţi, indiferent de profesie suntem agenţi de vânzări.” Deoarece în final ne vindem forţa de muncă şi suntem direct interesaţi să o vindem cât mai convenabil atât pentru noi cât şi pentru cumpărător.
         În limba norvegiană verbul “a vinde” este derivat din selje, care înseamnă “a sluji”. Pentru a vă slujii clienţii, trebuie în primul rând să le înţelegeţi foarte clar nevoile. Oamenii cumpără pentru că AU NEVOIE de ceva sau DORESC acel lucru. Dacă îi putem oferii cuiva motivele pentru a cumpăra şi scuzele necesare pentru a face acest gest, atunci sunt toate şansele ca vânzarea să aibă loc. Agentul de vânzări de succes este CONDUS DE DORINŢELE CLIENTULUI ŞI ORIENTAT SPRE NEVOILE ACESTUIA! Nu faceţi greşeala de a considera lipsite de importanţă dorinţele clienţilor deoarece aceştia  (clienţii ) sunt impulsionaţi atât de ceea  ce doresc cât şi de nevoile pe care le au.
Consumatorul este suveran; în virtutea acestui principiu, consumatorul nu este un “pion negânditor” care să fie manipulat pentru a cumpăra orice îi oferă comerciantul convingator. De regulă, comportamentul consumatorului este hotărât şi este orientat spre un scop. Produsele sau serviciile sunt acceptate sau respinse pe baza extinderii la care ele sunt percepute ca fiind relevante pentru nevoile şi stilul de viaţă propriu. Altfel spus, este posibil ca individul să ignore şi să zădărnicească toate eforturile de promovare făcute de marketig.
Oamenii cumpără întodeauna ceea ce vor, chiar mai mult decât ceea ce le trebuie. Oamenii cumpără ceea ce doresc atunci când doresc acel lucru mai mult decât banii pe care trebuie să-i dea pe produs. De câte ori nu am văzut familii extrem de sărace, în care toţi membrii fumau, beau sucuri şi se uitau la televizor. În literatura de specialitate această atitudine a consumatorului este numită – CONSUM OSTENTATIV – care este o formă exceptională a consumului în competiţie, în care consumatorul îsi afişează vizibil un statut social mai sus decât îl are în realitate.
In acest caz agentul de vânzări trebuie să ţină cont de etică şi de moralitatea vânzării deoarece când vindeţi ceva, şi o faceţi aşa cum trebuie, nu aveţi cum să ştiţi ce rezultate directe şi indirecte va avea acea vânzare. Profesionişti interesaţi de cariera lor se străduiesc întotdeauna să acţioneze cât mai corect în orice situaţie. Construind-uşi cariera pe o fundaţie morală, care include cinstea, caracterul, integritatea, încrederea, dragostea, loialitatea. În discuţiile purtate între agenţii de vânzări angajaţi la diverse firme de distribuţie se spune adesea “UN AGENT DE VÂNZĂRI BUN ESTE ACELA CARE POATE VINDE FRIGIDERE ESCHIMOŞILOR.” Afirmaţie ce conduce la o idee greşită – totul trebuie vâdut cu orice preţ. Vânzarea fiind un proces pe care îl desfăsuraţi pentru sau cu clientul, şi nu un proces pe care îl impuneţi clientului.
În acest sens, poate cu excepţia medicului şi a preotului, nimeni nu e mai potrivit să rezolve problemele aşa cum sunteţi voi “ CONVINGĂTORII DE PROFESIE “. Deoarece trebuie să-l  puteţi convinge pe un alt om să devină mai eficient şi să aibă mai mult succes datorită produselor, bunurilor sau serviciilor pe care i le puteţi oferii.
Profesionistul din vânzări are de înfruntat probleme referitoare la călătorii, relaţii de familie, sănătate, toate fiind din ce în ce mai acute. Agenţii de vânzări de succes din secolul în care tocmai am intrat sunt foarte buni manageri. Ei trebuie să se organizeze ţinând cont de timp, zonă, obiceiuri personale şi viaţa, în general. Cu cât îşi organizează mai bine viaţa, cu atât vor conduce mai bine o afacere.
Profesionistul de azi înţelege clar că poţi termina şcoala, dar educaţia nu o termini niciodată. Poate că ai terminat şcoala destul de uşor, dar nu este la fel de uşor să-ţi continui educaţia. Educaţia este o experienţă care durează o viaţă. Accesul rapid la informaţie, internetul fiind o astfel de cale, este o necesitate în vânzări, astefel în prezent datorită tehnologiei comenzile se pot face direct la producători, economisind timp ceea ce duce la o crestere a profitului.
Niciodată în urma unei cercetări nu se va putea face o predicţie perfectă a comportamentului consumatorului, dar o proiectare corectă şi eforturile de cercetare bine orientate pot dezvălui, în mod semnificativ, greşeli de marketing şi pot orienta această activitate pentru viitor.
Găsirea clienţilor este cea mai importantă cheie către succesul în vânzări. Aşa cum o călătorie de o mie de kilometri începe cu un singur pas, tot aşa până nu ai un client nu ai şanse să faci o vânzare. Centrul de influenţă este sursa principală de clienţi. Agenţii de vânzări trebuie să identifice persoane cu influenţă într-o anumită comunitate, cartier, piaţă, organizaţie şi stabilesc o relaţie cu acesta. Încurajând aceste persoane ca, mai departe, să vă prezinte prietenilor şi cunoştinţelor, puteţi câştiga un număr foarte mare de clienţi foarte buni.
Unul din primele lucruri pe care un agent de vânzări îl vinde este imaginea proprie, astfel zâmbetul, tonul pe care îl foloseşte pentru a aborda un client şi hainele pe care le poartă influenţează decisiv hotărârea clientului. Hainele trebuie să fie potrivite pentru meseria ta. Indiferent de domeniu, hainele trebuie să fie curate, asortate, de calitate, de bun gust. Hainele trebuie să se potrivească cu clientela, este evident că un agent de vânzări care lucrează în domeniul îngrăşămintelor agricole şi vizitează fermele se va îmbrăca pentru acest mediu, astfel încât clienţii lui să se simtă în largul lor. Cei care lucrează în domeniul aparaturii de birou sau consilierii financiari vor purta cu totul alte haine. Clientul vă citeşte imediat după trei elemente de bază:      1. Zâmbetul,
2. Cămaşa şi cravata sau bluza,
3. Pantofii.
Procesul de vânzare  include o formulă în patru paşi pe care o prezentăm mai jos:            * Primul pas este Analiza Nevoii,
* Al doilea este Conştientizarea Nevoii,
* Al treilea Soluţionarea Nevoii,
* Ultimul este Satisfacerea Nevoii.
În marea majoritate vânzările se încheie în urma unei discuţii purtate între agent şi client iar una din regulile meseriei de agent de vânzări este nu monopolizaţi discuţia, întodeauna limitaţi dezvăluirile personale la 25% din conversaţie; lasă clientul să povestească pentru ai determina nevoile. Când vorbeşti spui o poveste, dar când asculţi aduci o mângâiere; cel mai important lucru: NU ÎNTRERUPE, NU ÎINCHEIA NICIODATĂ O PROPOZIŢIE SAU UN GÂND început de client atunci când acesta se opreşte din vorbit. Când “ascultăm” atent clienţi povestind despre interesele, dorinţele, pasiunile lor, îi facem să se simtă datori faţă de noi. Au sentimentul că ne “datorează” ceva şi prin urmare sunt mai dispuşi să “asculte” povestea noastră, având în vedere că şi noi am ascultat-o pe a lor.
Oamenii cumpără ceea ce doresc atunci când doresc acel lucru mai mult decât banii pe care trebuie să-i dea pe produs. Nu produsul este cel care ne ghidează, ci nevoia; nu cumpărăm ceea ce este produsul, cumpărăm ceea ce produsul FACE PENTRU NOI.
Bani înseamnă opţiuni. Cu cât ai mai mulţi bani, cu atât ai mai multe opţiuni. Cu cât ai mai puţini bani, cu atât scade numarul opţiunilor.
Libertatea de alegere a consumatorului este manifestată atunci când nimic nu induce  consumatorul să acţioneze în direcţii ce ar fi regretate şi chiar dezavuate după o reflecţie mai atentă. Influenţarea improprie dă naştere la serioase încălcări etice, necesitând o legislaţie şi alte forme de activităţi protectoare.
Pentru a fi câştigător, trebuie să-ţi PLANIFICI să câştigi, trebuie să TE PREGĂTEŞTI să câştigi, şi apoi vei avea tot dreptul să TE AŞTEPŢI să câştigi. Astfel unul din logo-urile ce îşi găsesc aplicabilitatea în activitatea de zi cu zi a unui agent de vânzări este următorul “ARĂŢI BINE – TE SIMŢI BINE – ACŢIONEZI BINE!”





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu