În metabolismul glucidelor valorile
glicemiei reprezintă un parametru important. Aceste valori sunt, la oameni
normali, “a jeun”, de 60-100 mg/100 ml sânge (SI=3,33-5,55 mmol/l) (valorile
diferă după metoda folosită).
Homeostazia glicemică rezultă din efectele antagoniste a două grupe de
mecanisme, hiper- şi hipoglicemiante,
care funcţionează reflex. Mecanismele hipoglicemiante constau în secreţia de
insulină (cu efecte multiple) şi în eliminarea excesului de glucoză prin urină,
când glicemia depăşeşte 1,8 g % (SI= 9,99 mmol/l). Mecanismele hiperglicemiante
realizează creşterea glicogenezei şi glucogenezei prin influenţe
neuro-vegetative (simpatice) şi neuro-endocrine (adrenalină, glucagon,
corticosteroizi).
Patologia reglării glicemiei cuprinde sindroame hiper- şi hipoglicemice .
Dintre sindroamele hiperglicemice se remarcă diabetul, prin frecvenţă şi
evoluţie. El este datorit insuficienţei secreţiei insulinei de către pancreas,
datorită unor cauze complexe. Rezultă hiperglicemie, care determină o suită de
alte tulburări caracteristice.
Depăşirea pragului renal de reabsorbţie a glucozei (300-400 mg
glucoză/minut) duce la glicozurie. Prezenţa glucozei în urina tubulară
acţionează ca un diuretic osmotic, se produce poliurie, cu urină slab colorată
şi densitate peste 1020. Ca o consecinţă a acesteia apare polidipsia dar şi
tulburări electrolitice. Neutilizarea glucozei, creşterea gluconeogenezei din
preoteinele proprii şi deshidratarea determină scăderea ponderală mai mare în
diabetul juvenil. Denutriţia determină polifagia.
Tulburarea
metabolismului glucidic se repercutează asupra lipidelor care nu mai sunt
metabolizate până la CO2 şi apă. În sânge se acumulează corpii
cetonici (acid b-oxibutiric, acid acetilacetic, acetonă) ceea ce determină scăderea
rezervei alcaline (acidoză compensată) şi a pH-ului sanguin (acidoză
decompensată).
Diabetul zaharat
Etiologie: cauzele diabetului sunt mult discutate, o
serie de factori predispozanţi sau favorizanţi având rol important în apariţia
bolii.
- Etatea: diabetul poate apărea
la orice etapă din iaţa omului, începând cu copliăria şi terminând cu
bătrâneţea. Se va vorbi astfel de forma juvenilă (12-15 ani) sau de diabetul de
maturitate, cu frecvenţă mai mare între 50 şi 60 de ani.
- Mediul urban: prin
sedentarismul pe care îl implică se pare că este favorizant în apariţia bolii.
- Profesiunea: indică o frecvenţă
mai mare la intelectuali la cei care lucrează în mediul alimentar, ca şi la cei
care, în general sunt traumatizaţi psihic.
- Ereditatea: este factorul
predispozant cel mai important în diabetul zaharat. Este vorba de o
predispoziţie morbidă ereditară, întrucât în antecedentele eredocolaterale ale
bolnavilor se constată prezenţa diabetului într-o proporţie de aproape 45%.
Această predispoziţie ereditară poate imprima, mai rar, un caracter direct de
transmitere a bolii de la ascendenţi la descendenţi, dar de cele mai multe ori
această transmitere sare de la o generaţie la alta (bunic-nepot) sau ia un
caracter colateral (unchi-nepot).
- Consanguinitatea, deşi
controversată, a făcut să se observe că boala apare mai frecvent la rudele de
sânge ale diabeticilor. Ea măreşte deci şansele de punere în evidenţă a tarelor
ereditare.
Din cele de mai sus s-ar putea conchide că bolnavul s-ar naşte cu o predispoziţie
latentă, ereditară, caracterizată printr-o stare de “inferioritate”, prin
subfuncţionalitatea aparatului insular pancreatic. Astfel, bolnavul potenţial
poate deveni în anumite condiţii diabetic; de data aceasta cauze câştigate –
cum sunt supraalimentaţia şi deci obezitatea care îi urmează – vor face
manifestă această predispoziţie latentă, favorizând apariţia diabetului
zaharat.
Statisticile arată că majoritatea diabeticilor sunt hiperponderali, ceea ce
a făcut pe Marcel Labbé să afirme “diabetul benign, mai ales, este mai degrabă
un viciu de alimentaţie care duce la obezitate şi apoi la diabet”.
În sfârşit, o serie de afecţiuni pot avea un rol ocazional în apariţia
diabetului zaharat, cum sunt: pancreatitele, traumatismele craniene sau
abdominale, alcoolismul, discriniile (acromegalia, suprarenanismul),
ateroscleroza, luesul etc., care pot produce epuizarea pancreasului endocrin.
Anatomie patologică: pancreasul endocrin este format din
insulele Langerhans, insule care sunt alcătuite din trei feluri de celule:
- celule b - cu o poziţie centrală, care secretă insulina;
- celule a - periferice;
- celule D – diseminate neregulat, cu
rol necunoscut.
Patogenie
– Fiziopatologie: Din puinct de vedere patogenetic, diabetul
zaharat este o tulburare în metabolismul glucidelor, care duce la hiperglicemie
şi glicozurie. În metabolismul glucidelor, după absorbţia intestinală, au loc
două mari procese: glicogeneza şi glicogenoliza.
Glicogeneza
este depunerea la nivelul ficatului a glucozei, sub
formă de glicogen care este forma condensată, de depozit a glucozei la nivelul
ficatului.
Glicogenoliza
este transformarea glicogenului în glucoză prin
hidroliză şi mobilizarea lui în sânge, după necesităţile organismului.
Cele două procese glicogeneza şi
glicogenoliza - menţin glucoza la nivel
constant în sânge prin mecanismul de glicoreglare, care cuprinde două grupe de
factori: hiperglicemianţi şi hipoglicemianţi.
Dintre factorii hiperglicemianţi
menţionăm: hipofiza anterioară, suprarenală, tiroida.
Factorii hipoglicemianţi: dintre
aceştia cel mai important este insulina – hormon secretat de insulele
Langerhans din pancreas.
Glucoza, ajunsă în sânge şi de aici în
ţesuturi va fi arsă, trecând prin diferite stadii de de degradare până la CO2 + H2O în final. Cel mai important stadiu intermediar este acidul piruvic,
constituind un stadiu reversibil ce realizează legătura dintre metabolismul
glucidelor, lipidelor, protidelor.
Pentru a fi metabolizată, glucoza
trebuie mai întâi să se unească cu acidul fosforic pus la dispoziţie de către
acidul adenozintrifosforic. Procesul se numeşte fosforilare şi se face sub
acţiunea unui ferment numit hexokinază. Se formează fosfohexoza, produs care va
fi degradat anaerobic, eliberând acidul fosforic care se va transforma în acid
piruvic. Acesta este oxidat în toate ţesuturile (aerobic) şi transformat în CO2 şi H2O.
La nivelul muşchilor, acidul piruvic
în exces este transformat în acid lactic, din care 4/5 sunt transformate în
glicogen la nivelul ficatului iar 1/5 este transformată din nou în acid piruvic
care va fi oxidat, ducând la CO2 şi H2O. Aceste procese metabolice au
loc în prezenţa unor enzime celulare. Rolul insulinei este de a stimula, prin
prezenţa sa, acţiunea unei enzime care prezidează degradarea fosfohexozei şi
utilizarea fisulară a glucozei.
Pe altă parte, formonul contrainsular
al hipofizei anterioare inhibă hexochinaza, enzimă fosforilantă a glucozei,
fără de care nu se poate concepe metabolismul acesteia. Insulina anihililează
această acţiune inhibitorie a hormonului contrainsular. În acest mod
insuficienţa secretorie a insulinei, cât mai mică, favorizează sau determină
acumularea glucozei, care nu mai poate fi catabolizată, apărând astfel diabetul
zaharat.
Metabolismul viciat al glucidelor determină
tulburări metabolice al lipidelor şi proteinelor.
Lipidele sunt absorbite în sânge sub formă
de acizi graşi. Ele vor fi oxidate până la stadiul final de acid acetic, CO2 şi H2O. Această degradare a acizilor grşi se face
printr-o serie de stadii intermediare, la nivelul cărora cei mai importanţi
produşi sunt acidul b-oxibutilic şi acidul acetilacetic. Pentru ca această aredere să
aibă loc este nevoie de energie, care este furnizată din degradarea glucozei
până la CO2 şi H2O. Acizii b-oxibutilic şi acetilacetic nu mai pot fi degradaţi până la stadiul
de produs final (acid acetic, CO2 şi H2O, formându-se acetona –stadiu intermediar–, deci
corpi cetonici., care, din sânge se vor emlimina prin urină, dând cetonoria.
Prezenţa corpilor în sânge
determină acidoza.
Proteinele, în
catabolismul lor pot fi şi ele cetogene prin procesul de gluconeogeneză. În
degradarea lor din stadiul de acid piruvic vor putea fi transformate parţial în
glucoză, necesitate solicitată de ţesuturi (“foamea” tisulară de glucoză).
Aceasta va duce la denutriţie azotată (adică la pierderea de substanţe
proteice). Procesul de gluconeogeneză (sintetizarea glucozei din proteide sau
lipide), pe seama lipidelor, se face sub controlul lobului anterior al
hipofizei; acelaşi proces pe seama proteidelor se face sub controlul corticosuprarenalei,
prin hormoni glucocorticosteroizi. Toate aceste dereglări metabolice duc la
acumularea în sânge de produşi intermediari – acizi, care tind să modifice
echilibrul acido – bazic în sensul acidozei. pH-ul sanguin de 7,35 cât este
normal, tinde să scadă. Din această cauză vor intra în acţiune ceilalţi factori
de care dispune organismul, pentru a menţine pH-ul sanguin în limite normale.
Aceşti factori sunt sistemele – tampon, ce constituie rezerva alcalină a
sângelui. Dintre ei, cel mai important este dicarbonatul de sodiu. Normal,
rezerva alcalină se măsoară în volume de CO2 şi este de aproximatriv 65 volume CO2% plasmă. Când rezerva alcalină scade şi în corp
apar corpii cetonici, această stare se numeşte cetoacidoză.
Cetoacidoza poate fi
compensată când pH-ul sanguin este de 7,30 – 7,40 şi decompensată, când pH-ul
scade sub 7,20 (iar volumele de CO2 scad sub 20%).
În această situaţie corpii
cetonici vor fi eliminaţi prin urină – cetonurie – dar în combinaţie cu sodiul.
Sodiul nu poate fi eliminat decât printr-o cantitate corespunzătoare de apă,
ceea ce va conduce la deshidratare şi la hemoconcentrare. După Castaigne,
aceasta este cel mai tipic exemplu de deshidratare, hemoconcentrare şi
deperdiţie de sare pe care îl cunoaşte patologia.
În concluzie insulina – un
de complex de aminoacizi – ce conţine sulf (descoperită de Paulescu şi apoi de
Banting şi Best în 1921), este hormonul
cu cel mai important rol în diabetul zaharat. Acţiunea sa hipoglicemiantă se explică
prin: a) stimularea glicogenezei hepatice şi musculare (ea se opune acţiunii
decogenolitice a adrenalinei); b) inhalarea gliconeogenezei; c) favorizarea
lipidogenezei de glucide, sub formă de grăsime de depozit în ţesutul
subcutanat; d) acţiunea de protecţie faţă de enzimele celulare – hexokinaza şi
glucomutina – şi antagonică faţă de hormonul contrainsular al perhipofizei (la
nivelul ţesuturilor).
În final, putem
considera diabetul ca fiind datorat fie unui subconsum tisular de glucoză fie
unei supraproducţii hepatice de glucoză (gliconenoliza crescută). Ambele
situaţii duc la acelaşi rezultat – hiperglimie şi glucozurie. La aceste
fenomene participă şi ceilalţi factori neuro-endocrini (cortexul, hipofiza,
suprarenale etc.). Subconsumul tisular este legat de insuficienţa insulinică
(insuficienţa factorului hipoglicemiant), iar excesul de producţie hepatică de
glucoză este datorat celorlalţi factori cu acţiune hiperglicemiantă
(predominanţa grupului hiperglicemiant).
Simptome: simptomatologia în diabetul
zaharat poate fi tipică şi atipică.
Simptomatologia atipică: boala este descoperită întâmplător cu ocazia unui examen clinic sau a
unei analize. Alteori, bolnavul se adresează medicilor pentru diverse afecţiuni
sau tulburări (dermatite, furunculoze, nevralgii), care în acest caz sunt
complicaţii ale diabetului.
Simptomatologia tipică: această
manifestare este caracteristică bolii. Bolnavul prezintă triada clinică
specifică: polifagie (foame exagerată) – uneori adevărată bulimie –, polidipsie
(sete excesivă) şi poliurie (diureză mare). Polifagia apare deoarece ţesuturile
sunt într-o foame permanentă de glucoză, pentru că aceasta nu poate fi
consumată ca urmare a lipsei de insulină. Poliuria se datoreşte glucozei
crescute în sânge, care va trebui eliminată. Eliminarea glucozei prin urină se face
cu ajutorul apei care provine din ţesuturi. Aşa se explică poliuria (5-7 litri
/ 24 de ore) şi polidipsia (senzaţia de sete pe care o dă organismului
spolierea în apă.
Semne de laborator: în sânge glucoza
ajunge la 2-3-4 g‰ (0,70-1,20 g‰) normal. În urină apar 10-30 g‰. Lipidele, ca
şi colesterolul sunt frecvent crescute, iar denutriţia azotată apare ca o
consecinţă a pierderilor de azot. Rezerva alcalină a plasmei scade sub 60
volume CO2%
fără ca pH-ul sanguin să fie modificat deşi pot apărea corpi cetonici. Este
cetoacidoza compensată; dacă rezerva alcalină scade mai mult, ajungând la 20-30
de volume CO2%,
pH-ul sanguin va fi modificat în sensul acid, starea de cetoacidoză devenind
decompensată.
Diagnosticul pozitiv în formele tipice
se bazează pe triada clinică simptomatică: polifagie, polidipsie şi poliurie.
Glicemia crescută peste 1,25 g‰ şi glucozuria confirmă diagnosticul. În formele
cu simptomatologie, atipică, probele de laborator – glicemia şi glucozuria –
lămuresc problema. Diagnosticul diferenţial are în vedere deosebirea diabetului
zaharat de o serie de stări morbide asemănătoare şi anume:
Glucozuria renală, numită şi “diabetul
renal”: glicemia este normală, dar bolnavul are glucozurie, pentru că pragul
renal de eliminare al glucozei este scăzut.
Glucozuriile paradiabetice, numite şi
glucozurii alimentare, se observă, în supraalimentaţie, în obezitate, la
hipertensivi, în unele discrinii (hipofizare, tiroidiene, suprarenale, ovariene
etc.) sau, uneori, în insuficienţe hepatice (ciroze). Bolnavii nu prezintă
semnele clinice ale diabetului. Glucozuria nu depăşeşte 10 g‰, iar glicemia nu
trece de 1,25 g‰ dimineaţa. Aceste stări sunt numite de unii autori şi stări
“prediabetice”, urmând a sugera că ele pot evolua spre un diabet adevărat.
Alţii le numesc “diabete extrainsulare”, adică diabete prin tulburări în
mecanismul de glicoreglare.
Diabetul insipid este o afecţiune care
poate crea confuzie cu diabetul zaharat. Semnul caracteristic în diabetul
insipid este poliuria excesivă (10-15 l/24 de ore). Tulburarea este datorită
hormonului antidiuretic secretat de lobul posterior al hipofizei în cantităţi
reduse. Diferenţierea de diabetul zaharat se bazează pe absenţa hiperglicemiei
şi a glucozei în urină şi pe densitatea urinei, care este de 1001 – 1002. În
diabetul zaharat urina are o densitate mare (1025 – 1028), din cauza prezenţei
glucozei.
Lactozuria de sarcină sau în perioada de
alăptare este tranzitorie, fără importanţă.
Diagnosticul de
certitudine în cazurile de dubiu ni-l dă proba de laborator numită
hiperglicemia provocată (vezi “Tehnica îngrijirii bolnavului”).
Forme clinice: în funcţie de etate se
cunoaşte diabetul juvenil, cu evoluţie sevră; diabetul de maturitate, care este
forma obişnuită a diabetului zaharat, cu frecvenţa între 40 şi 60 de ani;
diabetul bătrânilor, cu evoluţie lungă, dar benignă. După criterii metabolice,
se deosebesc diabetul gras sau benign şi diabetul slab sau consumptiv, cu
evoluţie şi prognostiv severe.
Evoluţie – Prognostic – Complicaţii. Diabetul
zaharat este o boală cronică, nevindecabilă. Cu un tratament condus corect,
viaţa bolnavului este identică cu a
oamenilor normali. În asemenea situaţii, diabetul rămâne mai mult o
infiormitate decât o boală. Sunt cazuri în care prognosticul poate fi agravat
de apariţia unor complicaţii în evoluţia bolii. Acestea pot fi grave şi
secundare. Complicaţiile grave sunt: coma, arteroscleroza vasculară,
tuberculoza pulmonară.
Coma diabetică: Coma semnifică pierderea
cunoştinţei, a motilităţii şi a sensibilităţii, cu păstrarea respiraţiei şi a
circulaţiei. Coma este echivalentul clinic a stării ce cetoacidoză
decompensată. Înainte de vreme, când insulina nu era cunoscută, coma era
sfârşitul inexorabil al oricărui bolnav. Ea apărea ca o fatalitate în faţa
căreia nu se putea lupta. Astăzi coma este extrem de rară (2 – 3%), dar
instalarea ei are o gravitate deosebită. De aceea trebuie recunoscută, pentru a
putea fi prevenită şi combătută la timp. Avertismentul este dat de apariţia şi
instalarea anorexiei la un diabet care de obicei este polifag. Respiraţia
devine dispenică (Kussmaul), cu miros de acetonă sau mere putrede. Se mai pot
adăuga cefalee, ameţeli, colici, somnolenţe. Când coma este instalată, ceea ce
impresionează este lipsa de cunoştinţă a bolnavului. Examenul de laborator
arată glicemie peste 2-3‰, scăderea rezervei alcaline sub 25 volum CO2% plasmă, hemoconcentraţie prin deshidratare
(15-30000 leucocite), glicozurie mare.
Diagnosticul comei la un
diabetic cunoscut nu este greu pe baza semnelor de mai sus. Este mai dificil la
un diabetic necunoscut, când trebuie deosebită de alte come (hemoragică,
neoplazică, hepatică, uremică, alcoolică etc.). Tratamentul trebuie să fie
energic, instituirea lui având rezultate pozitive în peste 90% din cazuri.
Ateroscleroza vasculară
rămâne astăzi poate cea mai frecventă şi importantă complicaţie a diabetului,
dat fiind scăderea frecventă a comei diabetice. Dintre localizările
aterosclerozei, cele mai cunoscute sunt:
- Ateroscleroza cerebrală
care poate determina accidente cerebrale vasculare.
- Ateroscleroza
coronariană, care se manifestă prin bolile coronarelor – anghina pectorală şi
infarctul miocardic –, cauze redutabile
şi provocate frecvent de exitus la bolnavii diabetici.
- Ateroscleroza vasculară
periferică, care duce la arteriopatiile periferice diabetice. Una dintre cele
mai grave complicaţii din acest grup este gangrena diabetică – la început
uscată, ulterior prin suprainfectare, umedă.
Tuberculoză pulmonară: diabetul zaharat
este o boală care în general favorizează infecţiile. Tuberculoza pulmonară
capătă un aspect clinic cavitar.
Complicaţii secundare: O serie de
complicaţii mai puţin grave şi care constituie semne prin care boala îşi anunţă
prezenţa sunt:
- Complicaţii cutanate:
furunculoze, furuncul antracoid etc.
- Complicaţii digestive,
alveolită expulzivă, pioree dentară etc.
- Complicaţii renale:
scleroza renală etc.
- Complicaţii nervoase:
nevralgii, nevrite sciatice, polinevrite, nevrită acustică cu hipoacuzie,
apatie, capacitate de muncă redusă.
- Alte complicaţii: retina
diabetică, cataracta şi sterilitatea.
Tratamentul este curativ şi profilactic.
Tratamentul curativ este igienodietetic, medicamentos şi balneofizioterapeutic.
Tratamentul igienodietetic: activitatea
fizică, viaţa de mişcare, ca şi regimul alimentar sunt cei doi factori
obligatorii în tratamentul diabetic. În ce priveşte regimul alimentar, acesta
este obligatoriu, chiar înainte de a administra bolnavului insulina. În cazul
în care se pot menţine normoglicemia şu aglucozuria prin dieta respectivă, nu
se recurge la insulină. În practică se testează toleranţa organismului la
glucoză prin stabilirea în raţia alimentară a unei cantităţi limită de glucoză.
Numim acest regim de toleranţă, deoarece este suportat de bolnav fără să apară
glicozuria.
În raport cu această “toleranţă”,
diabetul poate fi benign, când bolnavul tolerează 150-200 g glucoză fără
insulină, moderat, dacă trebuie să adauge la acest regim 10 u insulină şi sever
când pentru acelaşi număr de calorii trebuie administrate 50 u insulină în 24
de ore.
Alimentaţia bolnavului va
fi adaptată greutăţii corporale şi muncii sale, deci cheltuielilor energetice
ale organismului său.
Se formează astfel raţia
alimentară a bolnavului, care trebuie să îndeplinească următoarele condiţii: să
fie suficientă, completă, echilibrată, variată şi saturată. Raţia trebuie să
totalizeze în media cca. 1800-2400 calorii în 24 de ore repartizate astfel pe
principiile alimentare: glucide: 150-250 g; proteine: 70-75 g; grăsimi (unt,
ulei): 90 g. Aceste cantităţi constituie în continuare şi punctul de plecare în
instruirea regimului de toleranţă. Dacă acest regim este bine tolerat de
bolnav, el poate fi mărit – până la limita glicozuriei; dacă nu este tolerat va
trebui recurs la ajutorul insulinei.
Insulina asigură
utilizarea a 1-2 g glucoză pentru fiecare unitate a sa. Efectul insulinei
obişnuite durează cca. 8 ore, ceea ce face ca ea să fie administrată de 2-3 ori
pe zi după caz. Se prezintă în fiole de 5 ml/200 u. În practică începe cu
cantităţi mici – 5-10 unităţi înaintea mesei. Creşterea dozei se va face după
necesităţi, dispariţia glucozei fiind testul care va indica limita dozei de
insulină. Sunt situaţii în care bonavii folosesc 2-3 injecţii de insulină pe
zi, putând ajunge chiar la 50 u. Pentru a înlătura inconvenientul unui număr
prea mare de injecţii în 24 de ore se foloseşte insulina retard, protamin-zinc,
insulină care se administrează o fiolă în 24 de ore.
La insulină se pot adăuga
vitaminele B1, PP,
vitamine cu rol în metabolismul glucidelor. Mai dificil de tratat sunt formele
de diabet insulinorezistente (în unele boli endocrine: acromegalie,
hipertiroidie etc.
Medicaţia hipoglicemiantă este medicaţia
care poate înlocui, la un moment dat, administrarea de insulină, acţiunea sa
exercitându-se îndeosebi asupra pancreasului endocrin, stimulat de secreţia sa
de insulină. Exemplu: Tolbutamida, care este o sulfamidă antidiabetică, se de
1-3 comprimate pe zi, în doză de întreţinere, la fel ca Cicloralul. O altă
medicaţie tot hipoglicemiantă este Meguanul care favorizează utilizarea periferică
a insulinei, împiedicând inactivitatea acesteia de către globulinele anormale,
prezente la diabetici.
Tratamentul balneofizioterapeutic cuprinde
termoterapia şi cura hidrominerală. Termoterapia se aplică în formele
compensate şi are rolul de a stimula procesele de ardere din organism, şi deci
consumul de glucoză sau al grăsimilor de depozit. Astfel se prescriu bolnavilo:
băi de lumină generale sau parţiale, băi de aburi, de aer cald, împachetări
uscate, umede, cu parafină, etc.
Cura hidrominerală: se folosesc apele
sufuroase (Olăneşti, Călimăneşti), ape sulfate sodice (Karolvy-Vary) şi ape
alcaline (Slănic-Moldova, etc.) ce combat tendinţa acidifiantă a bolii.
Tratamentul complicaţiilor: în coma
dibetică se instituie repaus la pat, sticle cu apă caldă la extremităţi,
rehidratarea bolnavului (set fiziologic etc. pentru a combate azotemia prin
cloropenie din cauza vomei); analeptice cardiovasculare (Pentazol, Efedrină),
insulină 50-100 u. i.v., continuându-se din jumătate în jumătate de oră cu câte
20 u până la apriţia cunoştinţei; apoi la o oră 20 u până la dispariţia
cetonuriei; apoi la 2-3 ore – şi mai rar – până la regimul normal de insulină.
Mai actual se adaugă insulinei injecţii intravenoase de Cocarboxilină (clorură
de tiamină fosforilată), adică vitamina B1 + acid pirofosforic şi riboflavină în injecţii
intramusculare scurtându-se durata comei.
Profilaxie: în primul rând se va acorda
atenţie familiilor de diabetici, cărora li se va recomanda o alimentaţie fără
excese de glucide şi lipide – deci o educaţie alimentară. Evitarea
sedentarismului, viaţa în mişcare, activitatea fizică permanentă au un rol
deosebit în profilaxia diabetului.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu