duminică, 26 octombrie 2014

COPORTAMENTUL SI ADAPTĂRILE ANIMALELOR ÎN MEDIUL LOR DE VIAŢĂ


Întotdeauna oamenii au observat modul in care se manifesti animalele. Oamenii primitivi depindeau de animalele salbatice pentru hrani si aveau nevoie sa le cunoasca miicarile si comportamentul pentru a le vina cu succes.. intelegerea comportamentului animalelor consuma mult timp, rabdare si cercetari minutIoase. Studiul stiintific al coportamentului animalelor este denumit etologie
A.   Migratia

Migratia animalelor face parte din comportamentul acestora. Ele migreaza sau calatoresc de la un habitat la altul, pentru a beneficia de resurse diferite sau superioare, cum ar fi hrana mai multi sau locuri mai calde si mai sigure pentru reproducere. Cele mai multe migratii au loc o dati pe an intr-un anumit anotimp, dar altele apar mai mult sau mai putin frecvent. Cu toate ci migratiile sunt necesare, acestea consumi foarte mult din energia si timpul animalului, expunind-ul la pericole, cum ar fi lipsa mincarii sau epuizarea.

1. Migratia in mediul terestru in mediul terestru, in regiuni precum savanele aficane si tundra arctici, mincarea si apa sunt rare mai tot timpul. Turmele de animale cilitoresc in functie de sezon pentru a folosi cit mai bine resursele existente. De exemplu, in Canada, caribuul petrece iarna in pidurile de conifere. in aprilie, el migreazi in nord spre tundri(regiunea Arctici firi copaci) pentru reproducere, unde se hrineste cu licheni si ierburi. El se intoarce in pidure de indati ce iarna arctici reincepe si pimintul este acoperit de o crusti groasi de gheati. in timpul migratiei acestora, ei sunt urmati de lupi. Lupii vineazi animalele tinere sau bolnave care nu pot tine pasul cu restul grupului.
2. Migratia pasarilor. Multe pisiri migreazi sezonier. Primivara, ele zboari din zonele cu ierni mai calde si cu cantititi mari de hrani inspre zonele mai reci unde-si depun ouile si-si cresc puii. Aceste regiuni mai reci au hrani indestulitoare numai primivara si vara. Unele specii migreazi oricum in zone cu mai putini hrani, dar care oferi mai multi protectie in perioada reproducerii si cressterii puilor. Pisirile se intorc in fiecare an in aceste locuri de reproducere.
Cea mai lungi distanti este parcursi de chira polari. Ea zboara din locul in care depune ouile, din zona arctici pini in Anctartica si inapoi, in fiecare an – o cilitorie dus – intors de aproximativ 36000 km. Un alt exemplu sunt pinguinii Adelle care cilitoresc peste 300 km pe gheta duri a mirii pentru a ajunge la locurile unde se reproduc, pe continentul Antarctic. Aceeasi pereche de pinguini va reveni la acelasi cuib in fiecare an.
3 Migratia in mediul acvatic. si in mediul acvatic existi multe vietuitoare care migreazi. Astfel balenele cilitoresc din teritoriile de hrinire spre cele unde se reproduc si inapoi, in fiecare an. Din noiembrie pini in aprilie, balena albastri si balena cu cocoasi se hrinesc cu animale mici, numite krill in regiunile polare. Odati cu apropierea iernii ele stribat oceanul Atlantic, Pacific si Indian ca si se reproduci in apele tropicale calde. Balenele tinere consumi mai putini energie pentru a-si pistra corpul cald, in apele tropicale calde, mai mult decit in cele polare.

         Existi unele animale care migreazi dintr-un mediu in altul. Astfel broastele testoase, broastele riioase, tritonii si salamadrele se reproduc in api, dar isi petrec aproape tot timpul pe uscat. in fiecare an se intorc la lacurile si riurile in care s-au niscut.
4 Monitorizarea migratiei in diferite medii . Cercetitorii folosesc metode variate de urmirire a miscirilor speciilor migratoare, incluzind radarul si monitorizarea prin sateliti. Cercetitorii pot recunoaste anumite pisiri prinzindu-le ineluri la picioare. Aceasta ajuti la indentificarea traseului de migratie al speciilor. Pisirile mai pot fi monitorizate prin ecrane radar care pot oferi imagini ale deplasirilor marilor cirduri. Animalele mari, cum ar fi ursul polar, pot fi echipate cu zgardi sau transmititor radio, dar numai in timp ce se afla sub anestezie.

  B.  Cooperarea

            Cooperarea sau comportamentul cooperativ, este comportamentul in care membrii unei specii se aduni in grupuri pentru activitati ca vinitoarea, apirarea sau ingrijirea puilor. Existi multe denumiri pentru astfel de grupuri cum ar fi: cirezi, colonii, trupe. Unele sunt temporare formate cu un anumit scop, iar altele permanente si strins unite avind structuri clare.
1. Siguranta prin numir Traiul in grup oferi animalelor multe avantaje – o  protectie mai mare fati de priditori, ajutor pentru fiecare membru si giseasci hrani si protectie si mirirea sanselor de supravietuire.
         in rindul pisirilor, de exemplu, gistele negre formeazi cirduri mari iarna ca si se hrineasci in zonele mlistinoase cu cantitati mari de iarba tiparului. Acest lucru are avantajul ci unele se pot hrani in timp ce altele supravegheazi imprejurimile de dusmani, si rezulti ci fiecare pasire poate si petreaci mai mult timp cu hrinitul decit daci ar fi fost singuri. Alte pasari cum ar fi corbii de mare, formeazi grupuri, colonii, numai in perioada de imperechere. Creste astfel sansa fiecirui individ de a-si gisi un partener. Cuiburile sunt amplasate in zone protejate ca si se micsoreze riscul datorat praditorilor. Daci unul dintre membrii coloniei este in pericol, strigitul acestuia poate alerta tot grupul.
         in mediul acvatic, mii de pesti inoati unul lingi altul in aceeasi directie. Ei se gribesc, incetinesc si se intorc impreuni. Triind in bancuri uriase se reduce sansa individului de a fi mincat .
         in plan terestru, multe animale ierbivore, ca zebra si antilopele, triiesc in turme mari pentru siguranti. Priditorii nu ataci in general tot grupul ci isi aleg un animal solitar, prea bitrin, prea tinir sau bolnav care nu mai poate tine pasul. intr-o turmi zebrele stau in grupuri mici de familie, conduse in general de un mascul mare. Acesta di un semnal de alarmi daci grupul este in primejdie iar animalele stau intotdeauna aproape unele de altele.
2. Vinatul cooperativ. Unele specii, cum ar fi leii si cimpanzeii, coopereazi ca si-si optini prada, vinind impreuni si impirtind hrana. Leii sunt singurele feline mari care triiesc in grup. Grupurile lor numite grupuri familiale, sunt alcituite din doi sau trei lei si citeva leoaice si puii lor . Leoaicele vineazi cel mai mult, lucrind in echipe ca si picileasca turmele de antilope si zebre, prada lor favoriti. Odati aleasi prada, echipa se desparte si se apropie din diferite directii incercind si separe victima de turmi. Apoi ele fac un atac combinat sau o ambuscadi. Daci vinitoarea reuseste prada este impirtiti de grupul familial, masculii avind « prima imbucituri ». Un animal silbatic va asigura unui grup de lei destuli hrani pentru doui zile.
3. Societiti de animale. Multe vietuitoare triiesc in socieatiti. Printre acestea se numari cele de babuini, de gorile sau cele de insecte. Societiti de gorile ; gorilele sunt animale timide si blinde. Ele triiesc in familii de aproximativ 12 animale. Fiecare grup este condus de un mascul mare cu spatele argintiu. Gorilele isi petrec majoritatea timpului pe sol, in piduri, hrinindu-se in liniste cu vegetatie. Gorila cu spatele argintiu este in general un mascul bitrin care apari de intrusi si indepirteazi rivalii grupului. Gorilele isi petrec mult timp ingrijindu-se una pe cealalti, fapt care joaci un rol esential in viata sociali si le ajuti si tini grupul unit. Un pui de gorili pistreazi contact continuu cu mama lui pini la virsta de patru luni iar mamele sunt foarte protectoare fati de copiii lor. Femelele cu pui stau mare parte din timp in apropierea liderului. El este tolerant cu gorilele mici si va ingriji puii pentru perioade scurte de timp.
Majoritatea animalelor stau in grupul natal cel putin opt ani. Masculii, in general, pleaci la maturitate si cilitoresc singuri, deseori ani de zile, pini ce conving femelele si stea cu ei si si formeze un nou grup.

         C.    Asocieri de animale.  
         Nu numai membrii aceleasi specii triiesc impreuni. Existi, de asemenea, asocieri strinse intre membrii a doui specii diferite. Aceste aranjamente pot fi benefice pentru ambele animale din asociere sau doar pentru unul. in unele cazuri o specie poate face riu celeilalte sau chiar si o omoare.
1. Simbioza. Simbioza este asocierea a doui specii ce profiti amindoui de aceasta. Unele animale de exemplu, optin hrani mincind paraziti si insecte de pe altele mai mari. Astfel animalele mari profiti de faptul ci sunt ingrijite.
Pestii curititori lucreazi in perechi, in zone numite « statii de curitare » aflate in recifurile de corali. Pestii mai mari viziteazi aceste zone, la fiecare citeva zile , pentru a fi curitati. Pestii curititori fac un dans de semnalizare a identititii astfel incit pestele mare si nu-i minince. Acestia indepirteazi tegumentele moarte, ciupercile si parazitii. Ei pot si « serveasci » 50 de clienii pe zi.
Graurii curititori cauti de mincare pe zebre, girafe, rinoceri si alte mamifere mari. Ghearele lor sunt asezate astfel incat si le permite si alerge in susul si josul corpului mare al animalului. Un graur ciugulitor indepirteazi puricii, capusele si alti paraziti pe care mamiferele nu-i pot indeparta singure.
|estoasele uriase de Galapagos sunt curitate de paraziti de citre cinteze. O testoasi anunti ci este pregititi pentru a fi curitati intinzindu-si gitul si indepirtindu-si picioarele in asa fel incit si i se ridice carapacea.
Pestii clovn cistigi atit protctie cit si hrani, stind lingi anemona de mare veninoasi. in schimb, pestii apiri anemonele de dusmani cum ar fi pestii fluture care au obiceiul de a musca tentaculele anemonelor.
2. Comensalismul. Comansalismul apare atunci cind o specie din asociere beneficeazi cistigind hrani si un adipost, si celelalte rimin  neafectate.
Stircii de cireadi stau in apropierea elefantilor, rinocerilor si altor mamifere mari. Ele mininci insectele care ies din pimint, deranjate de picioarele acestor animale mari.
Ratonii vin in orase ca si caute resturi aruncate de oameni. Aceasta nu-i afecteazi pe oameni.
3. Parazitismul. Parazitismul are loc cind o specie (parazitul) cistigi de pe urma celeilalte (gazda). Exista multe tipuri de paraziti. Majoritatea nu-si ucid gazdele, cici daci ar face-o si-ar reduce sansele de supravietuire.
         Exoparazitii cum ar fi puricii, sunt sugitori de singe, ce triiesc pe exteriorul gazdelor. Endoparaziiii cum ar fi tenia, triiesc in corpul gazdei hrinindu-se cu mincarea acesteia. in interiorul intestinelor umane pot triii tenii lungi de pini la doi metri.
         Parazitismul reproductiv ; cucii sunt paraziti reproductivi care ies din ou. O femeli depune pini la 12 oui fiecare in cuibul unei pisiri mai mici cum ar fi pitulicea, apoi il abandoneazi. Oul unui cuc este aseminitor ca formi si mirime cu ouile gazdei. Cind ies din ou,  puii de cuc le imping pe celelalte in afara cuibului. Puiul este in curand mult mai mare decit « parintii » sii ii are nevoie de mai multi hrani.



D.    Comportamentul in conditii extreme.
         Diverse specii triiesc in conditii de cilduri, frig excesiv sau intuneric total, in desert, zone polare, occeane si pesteri sau munti. Tipuri de comportament, cit si adaptiri fizice le permit si supravietuiasci in aceste habitate.
1.Supravietuire in regiunile polare. Iarna, in regiunile polare, temperatura poate cobori sub -80° C . Statul sub zipadi, unde temperatura scade rare ori sub -7° C este o metodi de supravietuire. O femeli de urs polar si puii ei isi petrec lunile cele mai reci ale anului intr-un birlog sipat in nimeti de zipadi. Acesta este format dintr-un tunel din care se intri in camera mamei iar apoi in camera puilor. inciperea femelei se continui cu o cameri inferioara, si este aerisiti printr-o guri de ventilatie. inainte de intrarea in tunel se giseste o creasia mare de zipadi.
Hrana este foarte siraci cind pimintul si marea ingheati si sunt acoperite cu zipadi. Multe animale au metode ingenioase de obtinere a hranei. Vulpile adulmeci lemingii de sub zipadi si-i omoari sirind cit mai sus si apoi cizind cu toati greutatea astfel incit si spargi crusta de gheati de deaspura lemingului. Vara vulpile polare ingroapi hrani si oui in stratul de suprafati al tundrei. Ele scot hrana inghetati din ascunzitori, in timpul iernii. Focile fac giuri de gheata pentru a putea respira. Ursii polari localizeazi focile dupi miros si le asteapti si apari. De asemenea ei sparg gheata pe ntru a prinde puii de foci. Puiul este scos afari cu laba si apoi  apucat cu filcile.
2.Supravietuire in desert in desert temperaturile pot atinge 500°C in tipul zilei iar apa este foarte putini.Animalele de desert trebuie si-si pistreze temperatura corpului firi si piardi prea multi api prin evaporare.in acest scop ele folosesc multe metode.Adipostirea sub pimint sau la umbri este una dintre cele mai obisnuite.Veveritele de pimint petrec pini la sapte luni in vizuine adinci unde dorm pini la sase ore odati conservind apa si enrgia.Vizuina se giseste la un metru sub pimint.
Majoritatea animalelor care trebuie si-ii petreci timpul la soare se misci astfel incitsi reduci suprafata corpului aflati in contact cu nisipul fierbinte


Exista o foarte strisa legituri intre comportamentul animalelor si adaptirile lor fizice.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu