Printre adaptarile plantelor determinate de
modul de nutritie se numara si cel carnivor. Plantele carnivore au devenit
cunoscute inca din sec. al XVIII-lea prin lucrarile marelui naturist Ch.
Darwin.
Printre adaptarile plantelor determinate de
modul de nutritie se numara si cel carnivor. Plantele carnivore au devenit
cunoscute inca din sec. al XVIII-lea prin lucrarile marelui naturist Ch.
Darwin.
Numarul specilor ce
alcatuiesc acest grup de plante se ridica la aproximativ 500. Ele sunt
incadrate in clasa Magnoliatae (dicotiledonate) ordinele Sarraceniales, Rosales
si Solanales.
Toate plantele
carnivore prezinta organe necesare unei nutritii normale specifice plantelor
verzi de tip obisnuit:au frunze
verzi cu care pot asimila CO2 din aer (si din apa). La unii reprezentanti
frunzele sunt transformate complet iar la altii partial in organe pt. captarea
insectelor; prezinta pete viu colorate substante aromate sau de alta natura
secretate de structuri speciale. Se considera ca substantele azotoase extrase
de plante insectivore din prada capturata intensifica considerabil fotosinteza.
In functie de
adaptarile pe care le-au elaborat in cursul evolutiei adaptari care permit
captarea prazii plantele carnivore se impart in trei grupe.
Din prima grupa fac
parte plantele care captureaza prada cu ajutorul frunzelor lipicioase.
Din cea de a doua
grupa fac parte plantele ce prezinta capcane sub forma de urne.
Plantele grupei a
treia prezinta capcane de alta forma ce executa miscari rapide si active in
timpul capturarii prazii.
Dupa capturarea
insectei, are loc descompunerea hidrolitica a substantelor organice complexe
continite in corpul acesteia, in special a proteinelor, iar apoi absortia
produse de glande speciale si unelesubstante necesare digestiei (apa, acid
formic ).
Absortia
substantelor nutritive se realizeaza cu ajutorul emergentelor glanduare.
Transportul apei
spre emergente si al substantelor nutritice absorbite, in sens invers, se face
printr-o retea intima de vase conducatoare.
Pinguicula ( Fam.
Lentibulariaceae ), mult raspandita in regiunile muntoase, in special in
locurile umede, mlastinoase, este o planta relativ mica, cu sistem radicular
bine dezvoltat si o tulpina scurta, cu o rozeta de frunze intregi; florile sunt
bilabiate.
Frunzele au
marginilr indoite spre interior, formand un mic jgheab care retine insectele capturate. Indoirea acestor margini
accelereaza digerarea prazii, apara sucul digestiv si insecta de a fi spalate
de ploaie sau roua si contribuie la absorbtia mai rapida a produselor
hidrolizate.
Pe suprafata
superioara a frunzei se gasesc doua tipuri de peri glandulari: unii cu
picioruse uni- sau bicelulare si cu gamalii acoperite cu o secretie lipicioasa
cu rol in capturarea insectelor; ceilalti. Sesili secreta sucul digestiv.
Pe masura
apropierii de marginea frunzei, perii glandurari sunt din ce in ce mai mici si
devin celule epidermale, iar mai departe, intreaga epiderma are caracterul unui
tesut glandular (nuclee mari si o protoplasma vascoasa ).
Prada o constituie
insectele mici,care, odata capturate, se misca activ, incercand sa se elibereze
si determina excitarea mecanica a perilor glandulari cu care vin in contact.
Acesta are ca urmare secretia mai
intensa a licbidului vascos si scaderea turgescentei celulelor secretoare
apicale. Perii glandurari se indoaie, iar insecta, acoperita cu lichidul
lipicios, este coborata la nivelul perilor sensili care, la randul lor secreta
intens sucul digestiv.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu