vineri, 7 noiembrie 2014

Salmoneloza

Enterobacteriile sunt bacterii ubiquitare, se gasesc pretutindeni: in sol, pe pamant sau in apa, fac parte din microbiota intestinala a tubului digestiv la om si/sau animal sau sunt patogeni intestinali (provoaca boli intestinale) care se gasesc pe mucoasa bucala si genitala. Cele mai cunoscuteenterobacterii sunt Salmonella, E. Coli, Shigella, Yersinia.
Salmoneloza este otoxiinfectie alimentaradeterminata de infectia cu Salmonella. Apare in urma ingestiei de alimentecontaminate cu aceasta bacterie si se manifesta princrampe abdominale, febra,diaree apoasa si poate fi tratata cu antibiotice.

Enterocolita cu Salmonella survine dupa ingestia de carne de vita, oua, lapte nepasteurizat, produse proaspete (rosii, pepene verde).
Simptomele enterocolitei cu Salmonella
Semnele si simptomele salmonelozei apar dupa 1-2 zile de la momentul in care s-a servit masa cu alimentele infectate si includ:
febra;
crampe abdominale;
diaree apoasa;

greturi;
inapetenta sau scaderea poftei de mancare;
varsaturi.
La nou-nascuti, sugari sau cei cu imunitatea scazuta, bacteriemia (prezenta bacteriilor in sange) cu Salmonella poate fi urmata de localizarea infectiei in diferite organe si poate sa determine:
meningita (inflamatia meningelui) care se manifesta prin cefalee,varsaturi, intepenirea cefei(redoarea cefei), febra;
abcese hepatice sau splenice cu durere abdominala drapta sau stanga;
osteomielita (inflamatia simultana a oaselor si a maduvei osoase) si artrita ;
- afectare pleuro-pulmonara;
endocardita  (inflamatia endocardului) si pericardita (inflamatia pericardului);
infectii urinare si genitale.
Diagnosticul de salmoneloza
       Semnele si simptomele (febra, dureri abdominale colicative,diaree apoasa) aparute in urma ingestiei de carne de vita, legume nespalate, lapte nepasteurizat, orienteaza diagnosticul detoxiinfectie alimentara.
 Pentru confirmarea diagnosticului de salmoneloza sunt necesare oserie de examene de laborator:
examenul microscopic al materiilor fecale pentru stabilirea diagnosticului de diaree inflamatorie;
- testarea lactoferinei in materiile fecale (marker al inflamatiei);
- examene coproparazitologice pentru excluderea parazitozelor intestinale (Giardia);
analize de sange si teste biochimice ale serului;
teste serologice utile pentru diagnosticul de certitudine alenterocolitei cu Salmonella;
hemocultura pentru detectarea bacterieimiei si izolarea germenului patogen;
ecografie si radiografie abdominala.
Tratamentul enterocolitei cu Salmonella
       Toxiinfectiile alimentare necesita diagnostic si tratament de urgenta intrucat pot avea caracter epidemic. Pentru aceasta se impune realizarea unei anchete alimentare care sa permita precizarea sursei germenilor patogeni. Tratamentul enterocolitei cu Salmonellainclude:
- terapia cu antibiotice, care cuprinde Ciprofloxacina sau Norfloxacina;
regim alimentar constituit din supe sarate, banana, orez, mere rase, paine prajita; trebuie evitate preparatele din lapte;
- pentru tratarea diareei se administreaza Loperamid. Subsalicilatul de bismut reduce si durata greturilor, varsaturilor si a durerilor abdominale;
- cel mai important aspect in tratamentul salmonelozei este reprezentat de rehidratare. Administrarea lichidelor se realizeaza in functie de cantitatea pierderilor datorate diareei. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu