duminică, 2 noiembrie 2014

Aparitia si evolutia omului


Omul a aparut pe Pamant acum 1,8-2 milioane de ani.
Ca oricare alta vietuitoare omul apartine imensei lumi organice (regnului animal). Procesul de antropogeneza a inceput cu milioane de ani in urma.                                                                                          
Acum 70 de miloane de ani a aparut ordinul primatelor ,care s-a desprins din mamiferele arboricole si care s-au diversificat in mai multe linii evolutive ,din care s-au desprins Hominoizii . Din acestia s-au dezvoltat Pongidele ,stramosii maimutelor autropoide de astazi si Hominidele . Din Hominide cu aproximativ 15 milioane de ani in urma s-au desprins Ramapitecii ,din care s-au separat acum 5 milioane de ani 4 ramuri importante ,una din ele fiind ramura Ancestralus ,la care se integreaza si  ustrolopitecii.
Din Austrolopiteci se desprind 2 ramuri : Austrolopitecii robusti si  Austrolopitecii omnivore .
Austrolopitecii robusti,vegetarieni sunt reprezentati prin tipul Paraantropus descoperit in  Africa-Kenya. La acest grup se integreaza si Megaantropus Din aceasta grupa au decins 2 tipuri de urmasi: Sinantropul in China si Pitecantropul robust din insula Jawa Din Pitecantropul robust s-a format Pitecantropul cu mers drept si apoi Homo Soelensis. Sinantropul si Pitecantropul au dat nastere grupului mongol.
Australopitecii omnivore are ca tip de baza Australopitecus africanus. Tot aici apartine si Pleisanthropus transpalensis si deasemenea  Australopitecus Prometheus-resturile au fost descoperite in stratul inferior Oldway(Africa N-E).
Dupa Australopiteci urmeaza Arhiantropicii cunoscuti sub numele de Homo erectus-aveau mersul vertical; Homo habilis -stau la originea oamenilor moderni. Homo erectus si Homo habilis au reprezentat grupari bine definite care au avut o larga raspindire in Asia si Africa.

Paleontropii- grupa lui Homo sapiens neanderthalensis -reprezinta forme evoluate si care au atins maximul de dezvoltare in perioada glaciara Wur. Ei foloseau focul si aveau limbaj. Aveau capacitatea craniana de 1625 cm cub.
Neontropii- homo sapiens sapiens intra in filiatie directa catre oamenii actuali. Ei au disparut in urma cu 30000 de ani , iar disparitia lor a coincis cu aparitia „omului de Cro-magnon", care a fost descoperit in 1868 intrun adapost din Dordagne.
Formarea omului nu s-a produs intr-un anumit punct de pe glob ci pe o suprafat destul de intinsa care cuprinde: centrul S-V al Europei, Asia Mica, Asia de S-V, Africa de N, Nordul indiei,cu o clima relativ calda. Omul nu a aparut intr-o arie linistita , ci acea perioada se caracterizeaza prin transformari de natura tectonica (se forma Marea Rosie), procese de vulcanism, miscari de cutare alpina. De asemenea clima se schimba de la calda la rece si totodata si invelisul vegetal.
Din intinsa arie a antopogenezei s-a desfasurat o populare lenta a tuturor regiunilor planetei noastre. Aceasta populare a avut la inceput un caracter nomand, in conditii geografice dintre cele mai diferite. Timp de milenii principala preocupare a omului a fost aceea de a-si procura hrana. In aceasta lupta continua pentru existenta, impotriva elementelor mediului natural mai putin ospitalier la inceput, omul si-a largit aria de locuit, iar conditiile sale de trai au devenit tot mai variate.
Cresterea numerica a populatiei a insemnat o sansa de supravietuire. Intr-un timp destul de scurt populatia globului a ajuns la 6 miliarde de locuitori, fata de epoca de piatra cand populatia era de numai 5 milioane locuitori.


-----------Adaptarea activa a omului la conditiile geografice-----------

Procesul de populare a planetei noastre demonstreaza faptul ca omul este unica fiinta care a reusit sa se adapteze activ la conditiile naturle cele mai diverse, din zona calda pana la zonele reci, atat in tinuturi cu relief inalt ,cat si in sesuri mai mult sau mai putin ospitaliere.
Regiunile geografice populate, in interiorul carora se dezvolta o activitate umana- productiva si de schimb -se numesc oicumene. Regiunile polare, cum sunt partile de Nord ale Americii de N, ale Siberiei, cele desertice, cele muntoase inalte si altele, unde  desi se desfasoara o activitate economica productiva sau de schimburi populatia este mai rara, iar modul de viata prezinta forme elementare de organizare, sunt cunoscute sub denumirea de zone suboicumene, iar cele nelocuite sunt denumite anoicumene.

----------------Comunitatea trasaturilor psihice si fizice-----------------

Din punct de vedere biologic umanitatea este formata dintr-o singura specie careia ii este caracteristica comunitatea trasaturilor psihice si fizice mai mult decit diversitatea lor rasiala.
Dupa comunitatea trasaturilor fizice, distingem trei mari rase si anume : europeana, mongoloida si ecuatoriala. La contactul acestor grupe se intilnesc forme intermediare.

Contactul dintre populatii a generat forme noi, complexe la dezvoltarea carora au contribuit miscarile de populatii ce au avut loc mai ales in primul mileniu al erei noastre si indeosebi miscarile din perioada marilor descoperiri geografice. In aceasta din rma perioada, europenii patrund in diferite regiuni ale Globului,ducand o lupta inversunata de dominare. Pe alocuri, populatia bastinasa a fost exterminata, in alte regiuni bastinasii au intrat in contact cu populatiile colonizatoare sau ambele populatii s-au dezvoltat pararel. Populatiile din majoritatea continentelor, cu exceptia Europei, cuprind o puternica populatie metisata. Apar, astfel, mulatrii, cholos din amestecul dintre metisi si indieni.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu