Nu încape nici o
îdoiala, ca dintre toate substantele care intra în corpul omenesc si în cel al
animalelor, apa sta pe primul loc în ceea ce priveste cantitatea. Fiziologul
Claude Bernard este primul care a încercat, înca din secolul trecut sa
calculeze proportia de apa din organismul uman. Cum a procedat? El a cântarit
mumiile egiptene - care erau complet dezhidratate. Apoi a comparat greutatea
acestor mumii cu greutatea unor oameni vii de aceeasi înltime si cu trasaturi
fizice cât mai asemanatoare mumiilor respective. prin acest procedeu, el a
determinat ca apa are o proportie de 90 % în organismul uman. Cifra este prea
ridicata. Acest lucru se explica pentru ca uscarea prelungita a mumiilor a dus
si la pierdera unor substante solide din corpul lor alaturi de apa.
Ulterior s-au
facut cercetari mai precise, care au aratat nu numai câta apa este în
organismul uman, dar si chiar câta apa contin tesuturile din care este
alcatuit. În medie, un om care cântareste 65 de kilograme poate fi sigur ca
aproximativ 41 de kilograme (63-70 %) din organismul sau este apa. Aceasta
proportie este valabila si pentru alte animale: câine, pisica, iepure, în
general animalele cu sânge cald au aceeasi proportie de apa în organism ca si
omul si mai mult au aceeasi proportie de apa în tesuturi ca si omul.
Rolul apei în organism
Apa reprezinta un
excelent dizolvant pentu multe substante si este mediul în care se desfasoara
cele mai multe reactii chimice legate de metabolismul substantelor si deci de
viata. Rolul apei în organismul uman este foarte mare. Chimistii stiu foarte
bine ce se întâmpla când vor ca doua substante sa reactioneze între ele. De
exemplu din carbonatul de sodiu si sulfatul de cupru (piatra vânata) va rezulta
carbonat de cupru si sulfat de sodiu. Daca se amesteca cele doua pulberi pur si
simplu aceasta reactie nu va avea loc. Este nevoie ca substantele sa fie
dizolvate în prealabil în apa pentru ca reactia sa aiba loc.
În organismul uman
au loc numeroase reactii chimice care dau nastere la caldura, energie si la
metabolismul necesar vietii. Aceste reactii au nevoie de un mediu apos, altfel
substantele nu se pot desface în ioni iar reactiile nu pot avea loc.
Pe lânga aceasta apa însasi ese un
electrolit slab, care se disociaza în ion de hidrogen (H+) si hidroxil (OH-).
Acessi ioni au proprietati catalitice, ei accelerând un numar considerabil de
reactii care în mod normal ar dura zile întregi, în prezente ionilor reactiile
au loc în câteva secunde.
Apa are si
proprietatea de a acumula si de adegaja caldura prin evaporare. Aceste însusiri
ale apei au un rol foarte important în fiziologia termoreglarii. La
temperaturile ridicate ale verii organismul uman primeste mult mai multa
caldura decât are nevoie. Daca aceasta caldura nu s-ar elimina organismul ar
avea mult de suferit. Din fericire organismul dispune de serie de mijloace de
eliminare a caldurii. Schimbarea apei din stare lichida în stare gazoasa
presupune o pierdere de caldura de la corpul unde se afla apa. În corpul
omenesc fiecare gram de apa evaporat de pe suprafata pielii (transpiratie) la
temperatura camerei înlesneste pierdera a 580 de calorii mici.
Introducerea si eliminarea apei din organism
Apa este introdusa
în organism sub forma de bauturi împreuna cu alte alimente. Într-adevar, în afara
de apa pe careo bem, o cantitate de apa se formeaza în organism prin oxidare
diferitelor alimente.
Multa lume
considera ca daca manânca o pâine, o friptura, o prajitura sau o leguma nu
introduc în organism nici o picatura de apa. Acest lucru este gresit. S-a
constatat ca prin completa oxidarea a 100 grame de grasime se formeaza 107
grame de apa, din 100 grame de amidon se formeaza 55 de grame de apa, din 100
grame de albumina se formeaza 41 grame de apa. Dintr-un alt punct de vedere
alimentele contin o însemnata cantitate de apa împreuna cu alte substante
hranitoare. De regula fructele si vegetalele contin peste 90 % apa, iar
alimentele pe care le numim uscate (pâinea, carnea) contin între 60 si 85 %
apa. Orice aliment pe care l-am considera contine o cantitateapreciabila de
apa, în afara cantitatii de apa care se formeaza prin oxidarealimentului
respectiv.
Apa luata din
stomac si din intestine este transportata de sânge în tot organismul si este
retinuta de tesuturi. Rezerva de apa a organismului o constituie în special
muschii si pielea, datorita volumului lor. Pe lânga acestea 2 si celelalte
organe si parti ale copului omenesc au în compozitia lor o cantitate însemnata
de apa (ficatul, creierul, plasma sanguina, celulele, plâmânii).
În mod normal
organismul uman are nevoie zilnic de 2 litri si jumatate de apa, daruneori
aceasta nevoie poate sa seridice pâna la zeci de litri de apa. Întrebarea este
de ce e nevoie sa "schimbam apa"? Este limpede ca daca eliminam apa
trebuie sa o si punem înapoi. Dar de ce sa o eliminam?
Apa se elimina din
organism în primul rând prin rinichi (1 litru si jumate pe zi). De fapt
pierdera aceasta variaza între 0,6 - 2 litri pe zi. În unele cazuri se pot
atinge valori foarte mari. Astfel, în boli um ar fi diabetul pot fi eliminate
cantitati uriase de urina (8 - 10 litri pe zi).
Rinichii au un rol
foarte important: ei extrag din sânge toate substantele nefolositoare sau
daunatoare organismului, pe care acesta le-a adunat din tesututri si organe.
Pentru a arunca afara aceste substante este neaparat nevoie de apa, în care
aceste substante sunt dizolvate. Restul apei se elimina prin plamâni, sub forma
de vapori (~400 cm2), prin intestine (100 - 200 cm2) si prin piele (500 cm2).
O mare parte din
apa se pierde prin plamâni. La câini, care sunt lipsiti de glande sudoribare,
evaporarea apei se produce prin gura, prin plamâni si prin caile respiratorii.
Aceasta pierdere a
apei este marita prin gâfâire. În acest fel câinele reuseste sa faca vara la
marea cantitate de caldura.
În respiratia accelerata
la om, în timpul muncii sau a altor eforturi fizice, cantitatea de apa care se
elimina prin plamâni creste. Oamenii care muncesc în conditii de temperatura
ridicate pot pierde pâna la 6-10 litri de apa.
Starea si reglerea metabolismului apei
Multi oameni si-au
pus întrebarea de ce leeste sete? Setea este semnalul lipsei de apa în organism
Celulele din diferite tesuturi ajung la un moment dat sa nu mai aiba destula
apa. Acest lucru se întâmpla mai ales vara. Celelele anunta creierul despre lipsa
apei. La nivel cerebral informatia este prelucrata si se formeaza senzatia de
sete, care ne obliga sa bem apa.
Cât timp poate sa
traiasca o vietuitoare fara apa? Aceasta variza mult de la ospecie la alta.
Unele specii, cum sunt molii sau serpii au o rezistenta foarte mare la lipsa
apei. La fel si camilele au o rezisenta buna la deshidratare. Însa majoritatea
animalelor nu por suferi lipsa îndelungata a apei. Oamenii pierduti în desert
fara apa, supravietuiesc cel mult 3 zile.
Metabolismul apei
este influentat de multe glande cu secretie interna (tiroida, glandele
suprarenale, glandele genitale, pancreasul, ficatul), dar organul cel mai
important care regleaza metabolismul apei este hipofiza (o glanda ce se
situeaza sub creier). Hormonul lobului posterior al hipofizei - pituitrina -
provoaca o diuree puternica (cresterea cantitatii de urina).
Scoarta creierului
are un rol foarte important în reglerea introducerii, folosirii si eliminarii
apei din orgnism. Ca organ coordonator scoarta creierului intervine în toate
aceste procese.
Astfel viata
devine indisolubil legata de apa …
Cantitatea de apa din componenetele lichide ale corpului
omenesc:
Plasma Sanguina 3 litri
Lichid
interstitial 14 litri
Apa din celule 29 litri
Procente de apa în corpul omenesc:
Creier 75
%
Plamâni 80
%
Inima 79
%
Splina 75
%
Rinichi 82
%
Sânge 83
%
Muschi 75
%
Oase 22
%
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu