ISTORIC
Bauturile alcoolice sunt cunoscute din cele mai vechi timpuri. Pe
papirusurile si pe monumentele vechilor egipteni, cu mai mult de 3000 de ani
i.e.n., la fenicieni, asirieni, ca si la alte popoare din Antichitate, se
pomeneste de vin ca de o bautura a petrecerii, pentru cinstirea oaspetilor sau
pentru indeplinirea ritualurilor religioase.
Cu mult inainte de era noastra, chinezii si japonezii
fabricau rachiu din orez ca si din alte cereale.
Grecii de odinioara aveau un zeu al veseliei, pe
Dionysos. La romani Bacchus, zeul veseliei si al petrecerilor era reprezentat
ca un tanar care tine in mana un toiag, impodobit cu iedera si vita de vie,
numit tirs.
Unii istorici arata ca grecii au inceput sa cultive vita
de vie sub influenta fenicienilor. De la acestia, vita de vie a trecut in
Sicilia, extinzandu-se apoi treptat pe toata coasta Marii Mediterane.
In Evul Mediu se consumau mult vinurile si in general
bauturile alcoolice, in care se introduceau diferite extrase din plante. Berea
se fabrica in manastiri pentru consumul populatiei de pe teritoriul acestora.
Pe la mijlocul sec. al XVI-lea, manastirile au pierdut monopolul fabricarii
berei, productia acestei bauturi capatand un caracter cvasiindustrial, in
special in Germania. Consumul vinului si al berei, atata vreme cat nu era
exagerat, nu producea insa consecinte prea grave pentru organismul omenesc.
Urmari mult mai periculoase asupra organismului se vor ivi odata cu
descoperirea si extinderea rachiurilor, a bauturilor distilate.
In sec. al VIII-lea, alchimistii arabi au descoperit
alcoolul pe care l-au obtinut printr-un
proces de distilare. De altfel, alcool si
alambic sunt cuvinte de origine
araba. Cuvantul alcool provine din arabul
Al-Kohol(subtil, impalpabil).
In zilele noastre, alcoolul este
raspandit sub numeroase forme, care din pacate sunt accesibile tuturor,
indiferent de varsta si care aduc consecinte foarte grave asupra organismului
omenesc. Desi exista bauturi alcoolice care sunt considerate a fi “fine”,
pretul lor nu le face catusi de putin mai bune decat celelalte pentru sanatate.
EFECTELE
ASUPRA ORGANISMULUI-POZITIVE SAU NEGATIVE?
In
decursul mileniilor s-a stabilit o relatie importanta intre om si alcool(in
special sub forma vinului), existenta acestei realitati fiind mentionata in
diverse scrieri si sub diverse forme. Desi s-au cunoscut dintotdeauna, efectele
nocive ale alcoolului consumat in exces, omul a avut o atractie continua si
insistenta pentru bauturile alcoolice cu care a stabilit in decursul veacurilor
raporturi de functrionalitate, intre care acelea de ordin mitic, mistic,
biologic, psihologic si medical. Paralele cu cresterea consumului de alcool
s-au acumulat rezultatele cercetarilor stiintifice care dovedeau fara drept de
apel efectele daunatoare ale alcoolului asupra organismului, concretizate in
campanii antialcoolice, pe cat de bine sustinute teoretic, pe atat de lipsite
de eficacitate in practica.
Esecul actiunilor antialcoolice se datoreste mai multor factori. Lupta
antialcoolica s-a desfasurat si se desfasoara in intreaga lume discontinuu, nu
complet de convingator si sub aspect mai mult discursiv decat faptic. Consumul
de alcool pierzandu-se in timpuri foarte indepartate ale existentei spetei
umane, de fiecare data cand sunt prezentate problemele legate de alcoolism se
lasa niste punti de trecere, se vorbeste despre uz si abuz, se face apel la
unele metode terapeutice traditionale pe baza de alcool, se citeaza aforisme cu
inteles ambiguu, se dau exemple de artisti sau scriitori prieteni ai lui Bacchus
care au scris- poate sub influenta alcoolului, ca acesta nu ar fi chiar asa de
nociv cum se spune. In final, se pune intrebarea cu nuante sentimentale, ce ar
insemna viata fara un pahar de vin, amintindu-se ca acest produs este
indisolubil legat de orice ceremonie de familie, de orice intrunire,
sarbatoare, intalniri prietenesti, intalniri de afaceri, receptii, ocazii
deosebite care mar cheaza viata fiecarui individ. Intrucat se face asocierea
efectului euforizant al alcoolului cu toate aceste momente, se ajunge la
concluzia ca un paharel, altii zic doua, nu strica, se creeaza o conceptie cu
nuante permisive foarte periculoase in sensul ca omul poate consuma alcool,
dar...cu masura!
Din aceste motive
trebuie spus raspicat ca alcoolul nu este un aliment, ca el este un toxic
pentru organism, ca efectele sale pozitive sunt o pacaleala pentru organism, ca
folosirea lui se face cu pretul unor mari sacrificii biologice, ca cele mai
mari genii ale omenirii, cei mai straluciti creatori in toate domeniile, au fost
oameni echilibrati, sobri si adversari vajnici ai consumului de alcool.
Intrucat despre alcool
s-au spus unele adevaruri dar si foarte multe neadevaruri, vom preciza mai
intai de ce alcoolul nu este si nu poate fi un aliment, pentru a se exclude
orice confuzie, cu toate argumentele care incearca sa stabileasca si anumite
virtuti posibile ale alcoolului limitate de anumite conditii.
Prin aliment sau trofina se intelege o substanta care contribuie la
desfasurarea normala a proceselor metabolice, adica participa la realizarea
functiei generale de troficitate prezenta in orice forma de existenta a
materiei vii. In regnul animal procesele biologice se desfasoara in mediu apos,
pe seama principiilor alimentare de baza, proteine, lipide si glucide, prin
interventia oxigenului, vitaminelor si a unor elemente minerale.
Se sustine ca alcoolul este un aliment argumentandu-se cu faptul dovedit
pe om si experimental ca alcoolul se metabolizeaza in corp, majoritatea
oxidandu-se in CO2 si H2O, cu declansare de energie(7 cal./g), iar o parte din
acidul acetic rezultat din oxidarea acestuia se poate depune sub forma de
grasime in tesutul adipos. In realitate, alcoolul in sine nu este un aliment.
Unele bauturi alcoolice cum ar fi berea, care contin malt sau unele vinuri care
contin zahar pot fi considerate alimente in masura in care contin aceste
substante nutritive. Pentru alcoolul propriu-zis sunt o serie de argumente care
demonstreaza ca el nu este un aliment. Cea mai valoroasa dovada in acest sens
este comportarea etanolului in organismul prin care trece, distrugand
vitaminele si afectand numeroase tesuturi si organe.
In cazul lipsei din alimentatia curenta a unor substante nutritive,
organismul sufera si apar fenomene de carenta. In lipsa alcoolului organismul
nu sufera, uneori chiar isi recapata sanatatea si vigoarea. In acest sens
mentionam faptul ca mai bine de o jumatate din omenire nu consuma alcool si
demonstreaza ca se poate trai, si chiar mai bine in lipsa acestuia.
O alta caracteristica comuna principilor alimentare, care lipseste in
cazul alcoolului, este ca ele se pot depozita in organism pe o perioada mai
lunga sau mai scurta de timp. Descompunerea alcoolului indata ce a patruns in
circulatie, organismul comportandu-se astfel fata de alcool ca fata de orice substanta
straina patrunsa in sange pe care cauta sa o elimine neintarziat. Alcoolul este
intr-adevar un excitant al activitatii nervoase. In cantitate redusa prin
excitarea sistemului nervos se mainfesta ca un stimulent care diminueaza
senzatia de oboseala si prelungeste, dar numai pentru scurt timp, capacitatea
de efort fizic si intelectual, ducand la ideea gresita ca da putere si buna
dispozitie. In realitate, individul pierde limita capacitatii la efort, se
produce o “biciuire” a organismului care efectueaza eforturi suplimentare cu
falsa senzatie de forta. Neintarziat apare si fenomenul de oboseala, de
epuizare, care repetate in timp, duc la uzarea prematura.
Nici presupusa virtute a alcoolului de incalzire a organismului este
redusa, pentru a se micsora pierderile de caldura si pentru a se economisi
energia pentru functia organelor vitale interne.
O alta actiune a alcoolului in contradictie cu cea a alimentelor
calorigene este cea exercitata asupra glandei suprarenale. S-a constatat ca
prin consumul de alcool scade continutul suprarenalelor in acid
ascorbic(vitamina C) si colesterol, asa cum se intampla si prin actiunea altor
noxe chimice.In timp ce alimentele consumate judicios cresc rezistenta
organismului si puterea de aparare la agresiuni toxice, microbiene sau de alta
natura, alcoolul diminueaza aceasta rezistenta si face ca chiar infectiile
usoare sa aiba o evolutie mai prelungita in timp.
Datele expuse duc la concluzia certa ca alcoolul nu este un aliment
fiindca nu are nici unul dintre atributele bine cunoscute ale acestora. El este
un toxic, un drog, pentru care omul, folosindu-l de milenii, si-a realizat
posibilitatea de a-l oxida si de a utiliza o parte din energia rezultata din
combustia lui, dar nu si pe aceea de a se apara de efectele sale nocive.
O alta concluzie care se poate trage din aceste fapte este aceea ca
alcoolul nu prelungeste viata, ci dimpotriva o scurteaza, provocand multe boli
grave cum ar fi ciroza hepatica, boli
cardiace etc. Astfel, nu putem gasi absolut nici un efect pozitiv al alcoolului
asupra organismului, ci dimpotriva doar efecte nocive atat asupra organismului,
cat si asupra integritatii mentale a omului. El duce la scaderea memoriei,
atentiei, cei care beau devin totodata nervosi, usor iritabili, certareti,
mincinosi, ajung sa piarda repede stima si increderea celor din jur.
Pe parcursul timpului, oamenii au constientizat faptul ca alcoolul este
nociv pentru organism si au dat nastere la proverbe si stihuri populare care
“critica” pe cei consumatori de bauturi alcoolice. Vom preciza cateva dintre
ele, pentru intelegerea mai buna a acestui obicei:
“Omul d-ar fi cat de bun/Vinul il face nebun”
“Omul ce face la betie/ Se caieste la trezie”
“-Hai nevasta, la prasit/Barbate, m-am imbolnavit/Hai nevasta, la beut/
Bogdaproste, mi-a trecut/Fa ‘nainte ca te-ajung”
“Daca bei in tinerete/Bautura iti aduce/Timpuria batranete”
“Betia este usa tuturor rautatilor”
“Betia e nebunia cu voie.”
Fara indoiala ca patima betiei nu va coexista niciodata armonios cu
viata familiala, cu o cariera de succes si ii va arunca pe adeptii ei undeva la
periferia societatii, transformandu-i in niste marginalizati, in niste ratati.
Si asta pe langa faptul ca le va dauna sanatatii la modul cel mai serios,
uneori irecuperabil.
Concluziile pe care trebuie sa le tragem noi? Sunt evidente. Incepand
din teribilism, incepand din dorinta de a fi in pas cu moda, de a obtine
aprecierea si respectul in anturaj, se ajunge la exact opusul a ceea ce ne
dorim. Ajungem dupa cum am mai spus niste ratati, niste marginalizati, judecati
de toata lumea si pe deasupra cu o sanatate mai mult decat subreda. Totusi,
daca faptul este consumat deja, putem sa ne eliberam de aceasta patima a betiei
in primul rand dorindu-ne acest lucru. Exista institutii specializate pentru a
ajuta alcoolicii care vor sa revina la o viata normala, sa fie reacceptati in
societate.
Astfel, daca nu vrem sa ne complicam existenta inutil nu trebuie sa nu
cadem in patima betiei chiar daca aceasta pare a fi solutia tuturor problemelor
care ne incearca. Ar fi ca si cum ne-am baga capul in nisip asemenea strutilor,
dand dovada de lasitate, in loc sa infruntam problema. Ba ar fi chiar mai rau,
pentru ca ne-am inrautati situatia si ne-am scufunda si mai mult in ceata
degradarii. Asa ca, oameni buni, viata merita traita, dar alcoolul nu ne aduce
decat o falsa fericire si probleme cat cuprinde. Sfatul nostru este sa beti,
dar cu masura!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu