Alcooli se obitin din hidrocarburi prin inlocuilrea unu atom de
hidrogen co o grupare hidroxil , ¾OH.Astfel,metanul CH4,da alcool metilic,CH3OH,iar etanul C2H6,da
aclcool etilic C2H5OH. Descori numele alcoolilor se scriu cu terminatia “ol”
Alcoolul
metilic poarta denumirea de metanol iar alcoolul etilic poarta de numirea de
etanol. Acesti alcooli au
urmatoarle formule
H
H H
½ ½ ½
H¾C¾O¾H H ¾C¾C¾O¾H
½ ½ ½
H
H H
(Metanol) (Etanol)
pentru prepararea alcoolului metilic din
metan,metanul este mai intai convertit in clorura de metil cu clor ,cum s-a
aratat mai inainte ,iar apoi clorura de metil este transformata in alcool
metilic prin tratare cu hidroxid de sodiu:
CH3CL+NaOH ® CH3OH+NaCl
Alcoolul metilic se mai prepara prin distilarea
lemnului din care cauza se mai numeste si alcool de lemn. Este o substanta
otravitoare care, atunci cand este inghitita,produce orbirea apoi moartea,se
foloseste ca solvent precum si pentru prepararea altor compus organici
Metoda ce
a mai importanta ade preparare a
alcoolului etilic este prin fermentarea unor zahuri,cu drojdie. Materia prima
este deobicei constituita din seminte de cereale sau din melasa. Drojdia
produce o enzima care catalizeaza reactia de fermentare.in ecuatia
urmatoare,formula C6H12O6 reprezinta
compozitia zaharului numit glucoza (dextroza,sau zahar de struguri):
C6H12O6 ® 2CO2 + 2C2H5OH
Alcolul
etilic este un lichid incolor cu miros caracteristic. Este folosit drept
convustibil solvent si dreot materie prima pentru prepararea altor compusi.
Berea contine 3-5% alcool vinul 10-12%,iar bauturile distilare cum sunt
Whisky-ul,lichiorul sau votca, intre 40-50%( si astia aci nu mai spun in carte
dar mai em palinca aia romaneasca care are intre 60-90%)
Eterii sunt
compusii obtinuti prin reactia dintre
doua molecule de alcool reactia de care decurge cu eliminarea apei. Eterul cel
mai important dietileterul (etrrul obisnuit . acesta se prepara prin tratarea
alcoolului etilic cu acid sulfuric concentrat,care serveste ca agent
deshidratant: 2C2H5OH ® C2H5OC2H5 + H2O[g1]
H2SO4
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu