CONSUMUL DE BĂUTURI ALCOOLICE
1.
Consideratii generale
Consumul
de alcool a crescut în ultimul timp ca volum si frecventă, iar vârsta la care
se începe băutul a scăzut. Studiile efectuate arată că obiceiul consumului de
alcool începe din adolescentă si la debutul vârstei adulte, dar consecintele
patologice nu apar decât în decursul mai multor ani. Adolescentii sunt rareori
consumatori cronici de alcool; mai degrabă au tendinta de a ceda ocazional unui
consum excesiv de alcool. Dependenta de alcool se instalează după mai multi ani
si majoritatea persoanelor care solicită asistentă medicală au peste 30 ani.
Se
observă diferente importante între sexe privitor la consumul de alcool si la
efectele fizice produse de acesta. În tările dezvoltate tinerele consumă alcool
la fel de frecvent ca tinerii, dar în cantitate mai mică. Continutul mai redus
în apă al organismului femeilor face ca acestea să fie mai vulnerabile decât
bărbatii la efectele alcoolului. Rezultă că prin consumarea aceleasi cantităti
de alcool consecintele asupra sănătătii vor fi mai grave la femei.
Alte
diferente între bărbati si femei pot fi de ordin socio-cultural. În numeroase
tări consumul de alcool de către tineri este considerat ca o consolidare a
imaginii masculine de virilitate si maturitate. Consumarea de alcool de către
femei este privită diferit: femeia care bea mult este obiectul dezaprobării
sociale si, în consecintă, ea încearcă să disimuleze dificultătile cu care se
confruntă în loc să solicite un ajutor calificat.
2.
Cauzele consumului de alcool etilic la tineri
- Anumite tipuri de personalitate
(hiperemotivi, persoane cu complexe de inferioritate si cu instabilitate
psihică); alcoolul facilitează debarasarea de dificultăti de ordin
caracterial, redă încrederea si permite afisarea unei false bunăstări.
- Terenul ereditar (transmiterea
genetică a unei enzime implicate în metabolismul alcoolului)
- Traditii proalcoolice
- Presiunea grupului
- Dorinta de experimentare
(pentru multi tineri alcoolul este un simbol de maturitate)
- Exemplul idolilor
- Conflicte cu părintii
- Mediu social
- Teama de obligatiile impuse de
vârsta adultă (de ex. căutarea unei slujbe)
3.
Riscuri pentru sănătate
1.
Alcoolismul acut (betia)
poate produce o afectare neuropsihică cu înlăturarea constrângerilor si
inhibitilor, crescând probabilitatea unui comportament cu risc (agresiunea,
delicventa, suicid, accidente de circulatie).
2.
Alcoolismul cronic este
o toxicomanie, consecintă a consumului excesiv si sistematic. Poate induce:
Þ afectarea
tubului digestiv: gastrită atrofică, duodenită, enterocolită, pancreatită
cronică cu tulburări secundare ale digestiei si absorbtiei; steatoză hepatică,
hepatită cronică, ciroză hepatică, cancer hepatic.
Þ afectarea
SNC: tulburări de perceptie si memorie, euforie, depresie afectivă,
susceptibilitate exagerată, scăderea vointei, pasivitate, egocentrism, dementă
în cazurile grave (acestea duc la afectarea mediului familial,
socio-profesional).
Þ afectarea SN
periferic: manifestări polinevritice.
Þ afectarea
aparatului cardio-vascular.
Þ scăderea
duratei de viată.
Þ afectarea
fătului în cazul mamelor alcoolice: deficiente fizice (greutate mică la
nastere, malformatii), mortalitate infantilă, deficiente psihice si mai târziu
în viată dezadaptare socială.
4. Măsuri de prevenire si combatere
- Măsuri instructiv-educative (cea mai eficientă cale de
modificare a deprinderii de a consuma abuziv băuturi alcoolice) prin:
- - difuzarea în rândul
tinerilor a unor cunostinte temeinice asupra efectelor alcoolului asupra
sănătătii, capacitătii de muncă, comportamentului social, implicatiilor
demografice si economice cu ajutorul unor brosuri, pliante, panouri si
conferinte pe aceste teme,
- - introducerea în programul
didactic a unor prelegeri despre alcoolism si efectele sale (începând din
clasele a IV-a si a V-a)
Măsuri social-economice
- - restrângerea productiei de
băuturi alcoolice mai ales a celor concentrate,
- - limitarea productiei ilicite,
- - mentinerea unor preturi ridicate,
- - realizarea unor cantităti
sporite si variate de băuturi nealcoolice si difuzarea largă a acestora,
- - interzicerea reclamei care se
face la băuturile alcoolice prin mijloce mass-media sau prin etichete si
ambalaje atrăgătoare,
- - restrângerea spatiilor de
expunere a băuturilor alcoolice,
- - interzicerea vânzării de
băuturi alcoolice la copii si adolescenti,
- - reducerea numărului de
unităti în care se consumă în exclusivitate băuturi alcoolice si
neautorizarea functionării acestora în vecinătatea scolilor, căminelor,
institutiilor, intreprinderilor etc.
Tratamentul
alcoolismului cronic si reinsertie socială
SINDROMUL BUREAU-BARRIÈRE ŞI ALCOOLISMUL CRONIC
ÎNTREŢINUT PRIN PROFESIE
Sindromul Bureau-Barrière (1957) = Acropatia ulceromutilantă etanolică =
Neuropatia membrelor inferioare – reci, violacee, cu artrita
metatarso-falangiană, disociaţie termo-algezică de tip siringomielic
(sensibilitate tactilă păstrată ), mal perforant plantar.
MATERIAL
ŞI METODĂ:
Am căutat la 63 sindroame
Bureau- Barrière (3,15% din ~2000 ale cazuisticii mondiale) trăsăturile alcoolismului cronic întreţinut prin
profesie:
►lucrători de ≥5 ani în
industria băuturilor alcoolice
►nealcoolici în prealabil
►consumatori a ≥210 g
etanol (echivalent)/zi numai la şi provenit de la locul de muncă
►nerecunoscuţi ca
alcoolici (nu se îmbătau în afara serviciului).
REZULTATE:
14
cazuri (22%): 4 viticultori, 4 pivnicieri, 3 salariaţi la „Zarea”, 2 barmani, 1
şef depozit de vinuri.
DISCUŢII:
Procentul
alarmant impune realizarea unui studiu dedicat acestei forme particulare de
alcoolism cronic.
Cercuri
vicioase:
►Expunerea
zilnică la alcool năruie orice tentativă de dezalcoolizare. Recunoaşterea
alcooldependenţei năruie cariera.
►Ignorarea
alcoolismului împiedică diagnosticarea corectă. Continuarea expunerii duce la
invalidităţi importante: deformări („picior cubic”), hiperhidroză („picior
suculent”), osteoliză, amputări digitale spontane („picior de elefant”).
Dauna
alcoolului
Este
cunoscut faptul ca consumarea frecventa a bauturilor spirtoase se transforma în
deprindere, iar apoi apare alcoolismul cronic, Progresând, aceasta boala
schimba personalitatea : omului, cercul intereselor lui reducându-se la
satisfacerea dorintei de a consuma alcool, posibilitatile cresterii lui
creatoare limitându-se evident. Bolnavii de alcoolism cronic tot mai des se
afla în stare ,de ebrietate, acordând din ce în ce mai putin timp muncii, si
familiei.
Savantul
francez Morel, studiind modul de viata si domeniile de activitate a patru
generatii de oameni care consumau alcool, a constant ca a doua generatie era
cunoscuta prin betia cea mai ordinara, a treia - prin omoruri si tendinta spre
sinucidere, suferea de ipohondrie si melancolie, iar generatia a patra era
debila cu totul si sterila, evidentiindu-se printr-un înalt grad de idiotie.
Alcoolul
este o otrava puternica, cu care organismul se deprinde foarte usor. Nu în
zadar în popor se spune ca primul pahar îl bei tu singur, iar al doilea te bea
el pe tine.
E
greu sa ne imaginam tot raul pe care alcoolul îl aduce omului. Majoritatea
bolilor grave sunt provocate de alcool, fiecare a treia moarte e legata de
consumarea lui în exces. Medicii au stabilit ca printre cauzele mortii
bolnavilor de alcoolism primul loc 51 ocupa accidentele, traumele si
intoxicatiile (27%), apoi urmeaza bolile de inima si ale vaselor sangvine
(18%), cancerul (14%), sinuciderile (7%), ciroza ficatului (7%), bolile
organelor respiratorii (5%), tuberculoza pulmonar 6%).
Patrunzând
în celule si dereglând procesele metabolice, alcoolul influenteaza toxic într-o
masura mai mare ori mai mica asupra tuturor organelor si tesuturilor
organismului. Sub actiunea lui se schimba activitatea creierului, inimii,
vaselor sangvine, plamânilor, ficatului, rinichilor, aparatului digestiv,
organelor secretiei interne, muschilor. Alcoolul schimba frecventa pulsului,
respiratiei, deregleaza schimbul de substante. Alcoolul influenteaza cel mai
mult asupra sistemului nervos central.
O
situatie alarmanta s-a creat in Republica Moldova. A sporit morbiditatea si
mortalitatea cauzata de consumul alcoolului, frecventa starilor de ebrietate cu
riscul majorat la accidente, inclusiv ratiere, violenta premeditata, suicid,
agresivitate în familie. Este în pericol genofondul natiunii. Cercetarile au
aratat ca urmarile negative ale consumului de alcool prevaleaza mult asupra
veniturilor de la realizarea lui. Acest fapt se datoreaza lipsei unei politici
de control în importul, producerea, comercializarea alcoolului. Mortalitatea
legata de hepatite cronice si ciroze în anul 2001 a atins cifra de 89,0 cazuri
la 100 mii de locuitori, iar nivelul morbiditatii sistemului cardio-vascular si
aparatului digestiv a atins respectiv cifrele 618,2 si 109,5 la 100 mii de
locuitori. Nivelul consumului de alcool în Republica Moldova este de peste 12 l
alcool absolut pe cap de locuitor (unul din cel mai înalt în Europa). Astazi pe
nimeni nu mai mira faptul ca începând de cu zori si pâna seara strazile
orasului Chisinau sunt inundate cu fel de fel de bauturi spirtoase
contrafacute. Aceiasi tablou îl putem "admira'' si pe drumurile ce leaga
satele si orasele tarii.
Multi
oameni care si-au pierdut serviciul, dezamagiti de soarta si de viata cad în
patima alcoolica, care-i primeste cu bunavointa pâna-1 termina cu totul.
Promovarea unui mod sanatos de viata e bine venita în stavilirea acestui
monstru, acestui viciu, dar se cere insistent o politica chibzuita din partea
statului.
Politica
nationala a sanatatii, la proiectul careia si-a dat concursul Ministerul
Sanatatii se cere a fi adoptata prin lege de catre Parlament si care în mare
masura ar stopa pericolul alcoolului asupra sanatatii omului si a generatiilor
viitoare.
Izvoarele
istoriei antice citeaza si masurile care erau luate în diferite tari fata de
alcoolici. Aflam ca înca înainte de era noastra omenirea simtea urmarile
nefaste ale alcoolului. în codurile de legi aproape ale tuturor tarilor din
acel timp erau reglementate masuri foarte aspre ce se aplicau fata de
persoanele care faceau abuz de bauturi spirtoase. Cea mai veche lege împotriva
betivanilor, care a ajuns pâna în zilele noastre, este edictul împaratului Vu
Vong, emis în anul 1220 î.e.n. În temeiul acestei legi, toti cei prinsi cu
betia erau condamnati la moarte.
Romanii,
de exemplu, aveau dreptul sa-si ucida sotiile, daca le gaseau bete.
Moldova
este o tara agrar-industriala, unde viticultura si vinifica{ia sunt ramuri
traditionale ale economiei nationale si ocupa un loc important in productie
atât în sectorul de stat, cât si în cel privat. Consumul permanent de alcool,
îndeosebi al vinului produs în sectorul privat, este o norma traditionala în
psihologia cetatenilor din Moldova. De asemenea, traditiile religioase si
culturale, legate de consumul vinului, au o importanta mare în viata cotidiana
a oamenilor. Astfel, consumul vinului reprezinta un obicei operational la toate
evenimentele.
O
consecinta mai putin constructiva a produs-o în Moldova "Campania de
combatere a betiei si alcoolismului" din 1985-1987, când au fost distruse
mii de hectare de vii, inclusiv cele mai bune soiuri de struguri cultivate de
mai multe generatii. Aceasta actiune s-a rasfrânt negativ în constiinta
oamenilor, actiune pe care societatea a respins-o, întrucât statul n-a elaborat
si n-a promovat o politica sociala sanatoasa, iar cetatenii n-au reactionat
adecvat situatiei.
Experienta
campaniilor date a demonstrat ca consumul de alcool si consecintele generate de
acesta nu pot fi anihilate prin actiuni unilaterale efectuate in unele domenii
si anume: educatie, medicina, comert. Actiunile
respective impun pârghii metodologice complexe
Efectele alcoolului asupra organismului
1. Asupra stomacului si intestinelor - spre deosebire de alimente, alcoolul nu este digerat si metabolizat in stomac. O parte din el se resoarbe prin mucoasa gastrica si ajunge in circuitul sanguin, restul trece in intestinul subtire si prin resorbtie intestinala, direct in sange. La nivelul stomacului, alcoolul creste secretia sucurilor digestive, creand o senzatie de foame. Iritarea continua a peretilor gastrici poate produce gastrita (o inflamatie cronica a mucoasei stomacului).
2. Asupra ficatului - alcoolul este metabolizat la nivelul celulei hepatice, in bioxid de carbon si apa, inainte de a fi eliminat din organism.
1. Asupra stomacului si intestinelor - spre deosebire de alimente, alcoolul nu este digerat si metabolizat in stomac. O parte din el se resoarbe prin mucoasa gastrica si ajunge in circuitul sanguin, restul trece in intestinul subtire si prin resorbtie intestinala, direct in sange. La nivelul stomacului, alcoolul creste secretia sucurilor digestive, creand o senzatie de foame. Iritarea continua a peretilor gastrici poate produce gastrita (o inflamatie cronica a mucoasei stomacului).
2. Asupra ficatului - alcoolul este metabolizat la nivelul celulei hepatice, in bioxid de carbon si apa, inainte de a fi eliminat din organism.
Ficatul nu poate metaboliza insa decat
cantitati mici de alcool, restul trecand prin sange si transportat catre alte
organe importante (creier, sistem muscular ). Suprasolicitarea cronica a
celulei hepatice prin consum exagerat de alcool poate duce la ciroza hepatica
( boala grava in care sunt distruse tesuturile hepatice sanatoase prin fibrozare si incarcare cu grasimi).
3. Asupra creierului - datorita absorbtiei rapide prin peretii stomacului, alcoolul patrunde direct in sange si de aici ajunge in cateva minute la creier. Avand un efect sedativ si depresiv, el incetineste activitatea creierului, impiedicand atat obtinerea de informatii cat si stocarea lor in memorie. Cantitatile mari ajunse la nivelul creierului produc halucinatii si chiar coma. La copii intarzie dezvoltarea intelectuala.
4. Asupra musculaturii - toti muschii sunt sub controlul creierului. Acest control este tulburat chiar si la ingurgitarea unor cantitati mici de alcool. Consumul excesiv sau frecvent de alcool duce la pierderea coordonarii muschilor si a capacitatii de reactie.
( boala grava in care sunt distruse tesuturile hepatice sanatoase prin fibrozare si incarcare cu grasimi).
3. Asupra creierului - datorita absorbtiei rapide prin peretii stomacului, alcoolul patrunde direct in sange si de aici ajunge in cateva minute la creier. Avand un efect sedativ si depresiv, el incetineste activitatea creierului, impiedicand atat obtinerea de informatii cat si stocarea lor in memorie. Cantitatile mari ajunse la nivelul creierului produc halucinatii si chiar coma. La copii intarzie dezvoltarea intelectuala.
4. Asupra musculaturii - toti muschii sunt sub controlul creierului. Acest control este tulburat chiar si la ingurgitarea unor cantitati mici de alcool. Consumul excesiv sau frecvent de alcool duce la pierderea coordonarii muschilor si a capacitatii de reactie.
Efectele de scurta durata ale consumui de alcool
- scaderea capacitatii de a gandi limpide.
- alterarea memoriei.
- tulburari de vedere.
- scadera capacitatii de coordonare a miscarilor,evidentiata prin dificultati in mers,in statul in picioare si in mentinerea echilibrulului.
- varsaturi ( voma ).
- risc crescut de accidente prin lipsa de orientare in timp si in spatiu.
- coma alcoolica.
- deces.
- scaderea capacitatii de a gandi limpide.
- alterarea memoriei.
- tulburari de vedere.
- scadera capacitatii de coordonare a miscarilor,evidentiata prin dificultati in mers,in statul in picioare si in mentinerea echilibrulului.
- varsaturi ( voma ).
- risc crescut de accidente prin lipsa de orientare in timp si in spatiu.
- coma alcoolica.
- deces.
Efectele de lunga durata ale consumui de alcool
- alcoolismul cronic,mergand pana la "delirium tremens" ( "nebunia alcoolica" )
- deteriorarea creierului,cu alterarea memoriei.
- ciroza hepatica.
- pancreatita.
- malnutritie.
- gastrita cronica,ulcer cronic sau duodenal.
- suferinte cardiace.
- scurtarea duratei vietii.
- moartea prin accidente legate de consumul de alcool.
- alcoolismul cronic,mergand pana la "delirium tremens" ( "nebunia alcoolica" )
- deteriorarea creierului,cu alterarea memoriei.
- ciroza hepatica.
- pancreatita.
- malnutritie.
- gastrita cronica,ulcer cronic sau duodenal.
- suferinte cardiace.
- scurtarea duratei vietii.
- moartea prin accidente legate de consumul de alcool.
Alcoolismul
este o boala cronica, ce se manifesta printr-o dependenta psihica si fizica de
alcool, ducand la ruinarea organismului si dereglarea intelectuala a
personalitatii.
Deprinderile
consumului de alcool se formeaza in copilarie si adolescenta. ? 96,2% din
betivi se adreseaza pana la varsta de 15 ani, 1/3 din ei cunosc gustul
bauturilor spirtoase pana la 10 ani, iar 74,8% din elevii claselor medii si
superioare consuma sporadic alcoolul, indeosebi la sarbatori.
Alcoolul
bauturilor spirtoase este absorbit in sange din stomac si intestin,
repartizandu-se in intregul organism. Peste 1-2 ore concentratia alcoolului in
sange atinge valori maxime, scazand in 4-5 ore la minimum, dar urmele lui
persista in sange si organe pana la 2 saptamani. Circa 90% din alcool se
oxideaza, iar 10% este eliminat cu urina, sudoarea, aerul expirat.
Cu
cat gradul de vascularizare a organismului este mai inalt, cu atat el retine
mai mult alcoolul. Deoarece creierul este vascularizat de 16 ori mai bine, ca
membrele inferioare, el sufera intr-o masura mai mare. Aproape 30% din alcoolul
consumat se retine in tesutul nervos, fiind o otrava neurotropa.
Tot
alcoolul provoaca si tuberculoza – vaporii de alcool ”ard” si irita mucoasa
cailor respiratorii si tesutului pulmonar. Mucoasa inflamata a alveolelor este
un mediu favorabil pentru dezvoltarea bacilului Koh, care provoaca tuberculoza.
Frecventa acestei maladii intre betivi este cu 14-20% mai mare ca intre
persoanele ce nu fac abuz de bauturi spirtoase.
·
Alcoolul deregleaza activitatea fiziologica a sistemului cardiovascular;
· Alcoolul ataca ficatul. Bauturile spirtoase se oxideaza in ficat, iar produsele de dezintegrare a acestora se mentin in acest organ cateva saptamani sub forma de colesterol si acizi grasi. Consumul sistematic al bauturilor modifica activitatea enzimelor ficatului, deregleaza procesele de oxido-reducere. Cu timpul hepatocitele sunt substituite de catre tesutul conjunctiv, ceea ce contribuie la aparitia cirozei hepatice.
·
Varianta ca baturile spirtoase sporesc pofta de mancare si amelioreaza digestia este falsa, sucul gastric al betivilor contine mai putini fermenti, iar capacitatea lor digestiva este redusa.
· Alcoolul ataca ficatul. Bauturile spirtoase se oxideaza in ficat, iar produsele de dezintegrare a acestora se mentin in acest organ cateva saptamani sub forma de colesterol si acizi grasi. Consumul sistematic al bauturilor modifica activitatea enzimelor ficatului, deregleaza procesele de oxido-reducere. Cu timpul hepatocitele sunt substituite de catre tesutul conjunctiv, ceea ce contribuie la aparitia cirozei hepatice.
·
Varianta ca baturile spirtoase sporesc pofta de mancare si amelioreaza digestia este falsa, sucul gastric al betivilor contine mai putini fermenti, iar capacitatea lor digestiva este redusa.
·
Alcoolul ataca rinichii, provoaca inflamarea organelor respective si decesul
bolnavilor.
· Alcoolul duce la impotenta. De aceasta boala sufera 1/3 din barbatii tineri, ce fac abuz de alcool. La femeile ce consuma exagerat bauturi spirtoase riscul avorturilor spontane si a nasterilor premature este cu 32% mai mare. In laptele mamelor ce consuma bauturi spirtoase se contine alcool, continutul lui in lapte este 25%, iar in sangele copilului alaptat – 0,1%. Aceasta concentratie este suficienta pentru deteriorarea proceselor fiziologice din sistemul nervos.
· Alcoolul duce la impotenta. De aceasta boala sufera 1/3 din barbatii tineri, ce fac abuz de alcool. La femeile ce consuma exagerat bauturi spirtoase riscul avorturilor spontane si a nasterilor premature este cu 32% mai mare. In laptele mamelor ce consuma bauturi spirtoase se contine alcool, continutul lui in lapte este 25%, iar in sangele copilului alaptat – 0,1%. Aceasta concentratie este suficienta pentru deteriorarea proceselor fiziologice din sistemul nervos.
Imensa majoritate a consumatorilor de
băuturi alcoolice nu cunoaşte problemele generate de alcool. Problemele apar
doar pentru o minoritate de consumatori, care abuzează de alcool. Aceştia pot
fi consumatori episodici şi sporadici (cei care consumă cantităţi mari de
alcool într-o perioadă scurtă de timp). În general, aceasta este o experienţă
unică şi cel mai ades, în afara cazurilor când induce delicvenţa gravă sau
criminalitatea, nu are consecinţe dramatice. Aceşti băutori nu acuză probleme
de sănătate, dar pun probleme de ordin public. Soluţia se găseşte în educaţie,
prevenirea consumului abuziv de alcool şi, eventual, represia acestui consum.
Marii consumatori pot fi etilici cronici
(consumatori de cantităţi mari de alcool pe perioade mari de timp). În acest
caz, problema este total diferită. Este vorba de o stare patologică, dublată de
factori agravanţi pentru diverse alte patologii. În plus, după instalarea
dependenţei, bolnavul nu mai poate să se sustragă cauzei maladiei sale.
Trebuie, aşadar, pe de-o parte, să se ingrijească bolnavul, suprimând alcoolul
şi asigurând organismului un aport nutriţional necesar restabilirii
echilibrului somatic şi, pe de altă parte, suprimând cauzele care au condus la
devierea comportamentală. Declanşarea alcoolismului, având de cele mai multe
ori cauze sociologice, este convenabil ca tratamentul să fie însoţit de terapia
socială.
Alcoologia biomedicală a depăşit stadiul
unei discipline descriptive pentru o abordare mecanică, dar nu este încă
pregătită pentru a explica determinismul autointoxicării alcoolice. Ştiinţele
umane şi sociale reprezintă o altă abordare care merită să fie dezvoltată
pentru că, pe lângă condiţiile biologice şi moleculare, este evident că abuzul
de alcool se instalează şi în funcţie de dereglările psihologice şi
sociologice.
Farmacocinetică
După administrarea unei doze de alcool
(doză test), curba concentraţiei alcoolice în sânge (alcoolemia) urmează un
model simplu cu două faze clasice:
• creşterea rapidă a alcoolemiei datorită
absorbţiei digestive;
• scăderea alcoolemiei datorită excreţiei şi, mai ales, metabolizării alcoolului.
• scăderea alcoolemiei datorită excreţiei şi, mai ales, metabolizării alcoolului.
Peste aceste procese se suprapune
fenomenul difuziei uniforme a alcoolului în spaţiul corporal. Masa moleculară
mică a alcoolului etilic şi caracterul său amfifil (solubil şi în lipide şi în
apă) îi conferă proprietăţi de difuzie în organism.
Calea principală de administrare a
alcoolului etilic, ca să nu spunem exclusivă, este calea orală. Absorbţia
alcoolului etilic este, deci, digestivă, prin difuzie pasivă la nivelul
mucoasei bucale, esofagiene, gastrice şi intestinale, funcţie de gradientul de
concentraţie şi de gradul de vascularizare a epiteliului. Astfel, absorbţia
digestivă a alcoolului etilic, care are loc la nivelul stomacului, este mult
inferioară celei de la nivelul intestinului, ceea ce explică întârzierea picului
(maximului) alcoolemiei dacă doza de alcool este luată concomitent cu o porţie
de aliment solid cu digestie gastrică lentă.
După absorbţia digestivă, alcoolul etilic
difuzează liber în toate ţesuturile, repartizându-se în spaţiul apos. Studiile
farmacocinetice au indicat că cele mai mari concentraţii de alcool sunt cel mai
rapid atinse în organele puternic irigate de sânge, aşa cum sunt ficatul,
rinichii şi creierul. Se instalează apoi o stare de echilibru, în care
concentraţiile sunt similare în toate organele. Chiar în cazul gestaţiei,
fetusul este atins, deoarece bariera placentară produce doar o întârziere slabă
a difuziei.
Diminuarea concentraţiei alcoolice este
apoi datorată unei excreţii pasive prin difuzie lichidă în urină şi difuzie
gazoasă, legată de volatilitatea alcoolului etilic în aerul expirat. Din punct
de vedere cantitativ, aceste moduri de excreţie sunt minoritare, factorul
preponderent al descreşterii concentraţiei de alcool în timp fiind
metabolizarea acestuia.
Studiile farmacocinetice ale fazei de
eliminare a alcoolului după modele foarte simple fac să apară, într-o primă
aproximare, o descreştere liniară de la care se calculează spaţiul de difuzie
şi viteza de eliminare. Spaţiul de difuzie extrapolat la timpul zero, evaluat
în farmacocinetici cu difuzie rapidă (administrare pe cale venoasă sau
intraperitonală) este vecin cu spaţiul apos. Viteza de eliminare, foarte
variabilă în funcţie de condiţiile de administrare şi de individ, se situează
la om in jurul de 100 - 120 mg/kg/h.
Metabolismul alcoolului etilic
După intrarea în organism, alcoolul etilic
ajunge direct şi foarte rapid în ficat - locul principal al degradării sale
metabolice. Această degradare are loc după o schemă oxidativă foarte simplă, în
care este oxidat în acetaldehidă, apoi în acid acetic, contribuind la
producerea de NADH2. Acidul acetic va fi integrat în metabolismul intermediar.
Se pune, deci, problema interferenţei
metabolice între alcool şi nutrienţi şi a existenţei dereglărilor metabolice în
timpul supradozelor de alcool. De fapt, contrar metabolismului nutrienţilor, a
cărui viteză este reglată în funcţie de disponibilităţi şi, uneori, contribuind
la homeostazia celulară, oxidarea alcoolului etilic se desfăşoară necontrolat.
Ea este doar funcţie de existenţa sistemelor enzimatice de metabolizare, a
prezenţei factorilor metabolici necesari şi de concentraţia de alcool, ceea ce
produce perturbări ale echilibrelor metabolice.
S-a demonstrat că, urmare a administrării
unei doze de alcool, 80% din capacitatea metabolică hepatică este monopolizată
de această oxidare. Celelalte metabolizări sunt desfăşurate tranzitoriu, în
plan secundar.
Diverse sisteme enzimatice catalizează
oxidarea alcoolului etilic. Principala cale de metabolizare este cea mediată de
alcool-dehidrogenază şi aldehid-dehidrogenază, a căror acţiune de dehidrogenare
este cuplată cu reducerea NAD+-ului.
Alcool-dehidrogenază (ADH)
ADH este o enzimă universal răspândită la
toate speciile, având la mamifere localizare preferenţială în ţesuturile cu
activitate metabolică ridicată, din care, pe primul loc, se situează ficatul.
Enzima este exclusiv citoplasmatică. Având masa moleculara de ordinul 80.000,
ADH este o enzimă dimerică cu secvenţă proteică cunoscută. Situsul catalitic
este un buzunar hidrofob adânc, care justifică o cinetică ordonată cu fixarea
mai întâi a coenzimei, apoi a substratului. Enzima posedă 2 atomi de zinc pe
subunitate, din care unul este plasat în situsul catalitic care participă la
fixarea substratului. Constanta de afinitate a enzimei pentru alcoolul etilic
este de 0,2 - 2 mM.
Subunităţile sunt codificate de gene
diferite plasate în locuri diferite, dând izoforme asemănătoare structural, dar
diferenţiindu-se prin proprietăţile lor catalitice. Există, deci, un
polimorfism genetic cu homodimeri şi heterodimeri, care se traduce printr-o
capacitate variabilă de metabolizare a alcoolului etilic în acetaldehidă.
Aceasta constituie baza moleculară a existenţei inegalităţilor indivizilor în
faţa alcoolului şi a sensibilităţii lor variabile.
Aldehid dehidrogenaza (Ald DH)
Şi această enzimă este prezentă în toate
ţesuturile, dar există, preponderent, în ficat. Este mai corect să se vorbească
de aldehid-dehidrogenaze, deoarece ele formează un grup complex datorită
existenţei drept cofactor a NAD si NADP, a localizării celulare (citoplasma,
mitocondrii) şi a proprietăţilor cinetice faţă de acetaldehidă (enzimă cu
afinitate slabă Km de ordinul mM-lilor; enzime cu afinitate puternică , Km de
ordinul µM-lilor). Echilibrul de reacţie este puternic favorabil producerii de
acetat, deşi concentraţiile de acetaldehidă sunt mereu foarte scăzute.
Din punct de vedere funcţional, cea mai
eficientă este Ald. DH NAD dependentă mitocondrială, cu Km scăzut. Acest lucru
implică un transfer intracelular de acetaldehidă din citoplasmă în mitocondrii,
pentru a se realiza oxidarea. Se citează cazul particular al indivizilor
genetic deficitari în aldehide dehidrogenază cu Km scăzut. La aceştia,
metabolismul etanolului conduce la acumularea relativă de acetaldehidă până la
concentraţii ce permit degradarea sa de către enzimele cu Km mai crescut. La
aceste concentraţii, acetaldehida induce efecte vasodilatatoare puternice, care
produc un sindrom de roşeaţă periferică (în special a feţei) şi ameţeală.
Această anomalie este întâlnită (în proporţie nesemnificativă) la indivizii de
rasă caucaziană. Aceste persoane manifestă o intoleranţă relativă la etanol. La
asiatici, acest fenotip deficient în aldehid dehidrogenază este însă fenotipul
predominant (circa 85%). Intoleranţa, ai cărei subiecţi sunt aceşti indivizi,
poate fi depăşită printr-o modificare a modului de consum a băuturilor
alcoolizate. În această situaţie, ştiinţa de a bea constă în a absorbi foarte
lent băutura, astfel încât viteza de producere a acetaldehidei să rămână la
nivelul capacităţii ei de oxidare. Astfel, efectele acetaldehidei sunt
minimalizate. Se induce, astfel, un consum mai redus de alcool, ceea ce
determină o scădere a incidenţei mortalităţii la subiecţii respectivi.
Catalaza.
Oxidarea etanolului la acetaldehidă se
realizează prin intermediul unui sistem NADPH - oxidază/catalază. Agentul
oxidat este H2O2 rezultat din reacţia NADPH - oxidazei asupra unui substrat
redus utilizând NADPH şi oxigenul molecular. Această cale metabolică este
totuşi cantitativ foarte limitată, în principal de capacitatea de producere a H2O2
în valoare de max. 3,6 mM/h/g de ficat.
Sistemul microzomial al oxidării etilice.
Este un sistem metabolic asociat
reticulului endoplasmatic neted, a cărui proliferare se observă în celulele
hepatice în cazul alcoolicilor cronici. Activitatea sa creşte cu această
proliferare şi cu creşterea concentraţiei de citocrom P450, mai precis a
citocrom P450 11 E1. El prezintă toate caracteristicile unui sistem
microzomial: dependenţă faţă de un citocrom, de NADPH - citocrom - C -
reductază, de fosfolipide etc.
Capacitatea de inducere conferă acestei
căi un interes major pentru a justifica componenta metabolică a toleranţei la
alcool etilic. O limită funcţională a acestui sistem rezidă în valoarea
ridicată a lui Km ( 8 - 10 mM). Acţiunea sa metabolică şi inducerea sa posibilă
nu au loc decât la expuneri prelungite la concentraţii ridicate de alcool
etilic. Aceste două sisteme de oxidare a alcoolului etilic conduc la producerea
de aldehidă acetică.
Consecinţele metabolice ale oxidării
alcoolului etilic. Dereglări metabolice induse de alcoolul etilic.
Ca răspuns la acţiunea preponderentă a
alcool-dehidrogenazei şi aldehid-dehidrogenazei, principala consecinţă a
metabolismului alcoolului etilic este modificarea potenţialului redox, în
special prin creşterea raportului NADH/NAD şi scăderea disponibilităţii
NAD-ului pentru diverse procese celulare. Sunt puse în funcţiune diverse
sisteme compensatoare, funcţie de disponibilitatea substraturilor:
- Oxidarea citoplasmatică prin cuplare, la
reducerea acidului piruvic la acid lactic. Este foarte eficientă deoarece este
directă, cataliza realizându-se în citoplasmă de către lactat-dehidrogenază.
Acest sistem rămâne totuşi limitat de disponibilitatea de acid piruvic şi de
acidoza ce rezultă din producerea de acid lactic;
• Glicoliza inversă până la sinteza de
glicerol -3- fosfat. Acest proces este mai puţin direct decât primul, dar este
posibil cu condiţia ca glicerofosfatul produs să nu se acumuleze în timp ce el
serveşte la captarea acizilor graşi şi, deci, este implicat într-o sinteză de
trigliceride, de exemplu cu acizii graşi sintetizaţi;
• Transferul metabolic de echivalenţi
reduşi ai NADH+ pe NADPH+, urmat de utilizarea NADPH+ şi a acetatului generat,
pornind de la alcool etilic, pentru elongarera acizilor graşi;
• Utilizarea NADH+ în fosforilarea
oxidativă mitocondrială, principalul sistem consumator de NADH+ şi furnizor de
energie pentru celulă. Există totuşi o problemă metabolică importantă, deoarece
mai mult de jumatate din cantitatea de NADH+ provenind din alcool etilic este
formată în citoplasmă, în timp ce fosforilarea oxidativă este exclusiv
mitocondrială şi ca membrană mitocondrială este puţin permeabilă la NADH+.
Transferul necesită realizarea unui sistem de transport şi perturbă
metabolismul celular.
Absenţa reglării metabolismului alcoolului
etilic, afluxul de metaboliţi (acetat) şi a produselor derivate (NADH+)
necesită existenţa unor mecanisme de reechilibrare în celulă. Aceste mijloace
metabolice există, dar implică metaboliţi intermediari şi căi metabolice care
să fie deturnate de la funcţia lor primară. Metabolismul alcoolului etilic şi
metabolismele compensatoare asociate devin prioritare, cvasitotalitatea
capacităţii metabolice fiind investită în oxidarea alcoolului etilic. Se produc
dereglări metabolice profunde, care sunt în mare parte responsabile de
modificarea homeostazei celulare şi de dezordini care conduc la instalarea unei
stări patologice.
Consecinţele asupra principalelor căi metabolice
şi incidenţa patologică
şi incidenţa patologică
Dezechilibrele metabolice secundare şi
perturbarea redox (NADH+/NAD+) sunt factori care inhibă neoglucogeneza.
Producerea de acetat pornind de la alcool conduce, printre altele, la
producerea de aceto-acetat care, de asemenea, frânează neoglucogeneza. De
altfel, creşterea concentraţiei de NADH+ în mitocondrii, ca şi scăderea
disponibilităţii de acid oxalacetic (implicat în sistemul de transport tip
suveică), frânează desfăşurarea ciclului Krebs. Aceste perturbări metabolice au
repercursiuni per ansamblul metabolismului şi asupra reglării glucidice.
În absenţa glicogenului, administrarea de
alcool produce hipoglicemie, ca urmare a blocării neoglucogenezei. Blocajul
ciclului Krebs, asociat cu un efect glicogenolitic al catecolaminelor,
secretate prin stimulare, de către alcool etilic, produce o hiperglicemie.
Aceste procese pun în evidenţă
diversitatea repercursiunilor funcţionale asupra reglării glucidice şi
subliniază problemele potenţiale la subiecţii afectaţi de perturbări de tip
diabetic sau prediabetic.
Pe planul secundar creşterii concentraţiei
de NADH, se produce o creştere relativă a concentraţiei de 3 - P glicerol,
permiţând captarea acizilor graşi sub formă de trigliceride, captare ce este
esenţial hepatică, deoarece ficatul este organul principal în care se
realizează oxidarea alcoolului etilic. De altfel, blocarea ciclului Krebs
induce o încetinire a ß-oxidării acizilor graşi, contribuind în mod determinant
la steatoza hepatică.
Capacitatea de stocare a lipidelor de
către ficat fiind limitată, are loc eliberarea rapidă a excesului de lipide în
sânge, având loc modificarea concentraţiei lipidelor circulante şi a
metabolismului lor. Aceste perturbaţii ale metabolismului, în general, şi ale
metabolismului lipidic, în particular, explică de ce intoxicaţia alcoolică
cronică este un factor care măreşte riscul de apariţie a maladiilor
cardiovasculare.
În plus, au loc modificări ale
metabolismului proteinelor. În primul rând, alcoolismul cronic provoacă
scăderea digestiei proteinelor şi a capacităţii intestinale de absorbţie a
amino - acizilor. Aceasta, adaugată la malnutriţia proteică întalnită la
băutorii excesivi, conduce la o carenţă relativă în nutrienţi azotaţi.
Printre funcţiile sale multiple, ficatul
are rol esenţial în sinteza numeroaselor proteine. Această capacitate de
sinteză hepatică a proteinelor nu este modificată fundamental, ci doar blocată
de incapacitatea ficatului de a exporta proteinele neo-sintetizate, care se
acumulează la nivelul aparatului Golgi. În ceea ce priveşte lipoproteinele,
acestea produc steatoză şi dislipemii, care asociate cu reţinerea de ioni poate
justifica retenţia hidrică şi creşterea dimensiunilor celulare. Reţinerea apei
şi a lipidelor conduce la hepatomegalie.
De altfel, celulele hepatice nou
parenchimatizate ale ţesutului conjuctiv de susţinere suferă o modificare
calitativă şi cantitativă a metabolismului colagenului. Invazia celulară de
catre colagen produce fibroza hepatică.
Acest ansamblu de maladii (fibroză,
steatoză, hepatomegalie) produce modificarea structurii ficatului, reducerea
spaţiului intercelular şi apariţia unor disfuncţionalităţi:
• îngustarea spaţiului sinusal produce
dificultăţi circulatorii în ficat, care se manifestă prin
hipertensiune portală, ce conduce la apariţia ascitei;
• inflamarea tisulară conduce la o hiperactivitate a macrofagilor rezidenţi, care sunt celulele Kupffer şi infiltrarea ficatului de către macrofagi activaţi, care produc mediatori citolitici, ce produc necroză celulară.
• inflamarea tisulară conduce la o hiperactivitate a macrofagilor rezidenţi, care sunt celulele Kupffer şi infiltrarea ficatului de către macrofagi activaţi, care produc mediatori citolitici, ce produc necroză celulară.
Ansamblul
acestui tablou constituie baza cirozei hepatice alcoolice
Majoritatea dintre noi nu se gindesc la alcool
ca la un drog in ciuda faptului ca este un drog. Adesea, alcoolul este gindit
ca fiind un stimulent care reduce inhibitia. Alcoolul actioneaza de fapt ca
depresiv asupra sistemului nervos central, incetinind functionarea normala a
creierului.
Exista doua feluri de alcool. Alcoolul etilic este primul fel, prezent in bere, vin, bauturi spirtoase si lichioruri. Alcoolul metilic, al doilea fel, este complet dierit si se gaseste in solventi, solutiile pentru indepartat vopseaua, antigel, sau alte produse de uz casnice si industrial. Alcoolul metilic este o otrava si n-ar trebui consumat de nimeni vreodata.
Etilul sau bautura alcoolica este unul dintre cele mai populare droguri in Romania. Majoritatea dintre noi au consumat sau consuma ocazional, mai mult sau mai putin alcool. Orice ar bea oamenii, bere, vin, tuica, lichior componanta de baza, alcoolul etilic este aceeasi: o jumatate de litru de bere (o halba sau o cutie) are aceeasi cantitate de alcool cu un pahar de vin sau cu o cinzeaca de rachiu.
Efectul comun al consumului de alcool este starea de bine acompaniata de ametela, somnolenta, linistire, schimbarea culorii fetei. Dupa un pahar sau doua de bautura alcoolica, nu te imbeti dar cu siguranta iti pierzi unele capacitati de coordonare. Consumarea in continuare de alcool, va afecta vorbirea, echilibrul, si vederea.
Daca o persoana cunsuma prea mult alcool, adesea se va trezi cu dureri de cap. De asemenea dupa approximativ 12 ore de la trezirea din betie pot apare pierderi de memorie pe termen scurt.
Alcoolul nu trebuie niciodata consumat impreuna cu medicamente. Chiar si o cantitate mica de alcool poate schimba efectul unui medicament.
Consumul major de bauturi alcoolice pe o perioada mai indelungata, poate conduce la aparitie unor probleme de sanatate cum ar fi, ulcerul stomacal, probleme sexuale, imbolnavirea ficatului, deteriorarea creierului, si mai multe tipuri de cancer. Excesul de alcool este adesea principalul factor care afecteaza bugetul, linistea si alte probleme ale familiei. Expertii nu au gasit nici un nivel de alcool acceptabil in perioada de graviditate a femeii sau a alaptarii copilului si de aceea ei interzic alcoolul in aceste perioade.
Cei mai multi oameni sunt capabili de a consuma alcool intr-un mod responsabil si sigur. Ei sunt cunoscuti ca "bautori de ocazie". Altii sunt oameni cu probleme de bautura. Acestia pot fi dependenti pshihic de alcool si nu sunt in stare sa actioneze fara alcool in organismul lor.
Un lucru important de luat in considerare este cum iti afecteaza alcoolul viata. Daca ai probleme cu una sau mai multe dintre urmatoarele, ar trebui sa te gindesti la rolul pe care il joaca alcoolul in viata ta. (mai bine gindeste, inainte de aduce paharul la gura):
sanatate fizica si emotionala
legaturi cu alte persoane
performanta la scoala sau la serviciu
probleme financiare sau legale
Oamenii care consuma alcool vor constata ca au nevoie mereu de mai mult alcool pentru a obtine acelasi efect. Oamenii care consuma in mod normal alcool nu par a fi beti, dar asta nu inseamna ca sunt in siguranta cind sunt la volan sau au de facut alte lucruri.
Daca intrerupi dintr-odata consumul de alcool, poti avea surprize ca ai probleme de genul: insomnie, transpiratie abundenta, tremurat, halucinatii sau convulsii.
Multe activitati sociale implica consumul de alcool. Cind este folosit corespunzator si moderat alcoolul poate mari bucuria unei ocazii. Oricum asta nu inseamna ca acloolul este o necesitate pentru distractii.
Exista mai multe motive pentru care o persoana n-ar trebui sa consume alcool:
- virsta minora
- ar avea de condus un autovehicul dupa consum.
- urmeaza un tratament medicamentos.
- are probleme de sanatate cum ar fi: hipertensiune or boli de ficat.
- are probleme psihice
- este gravida sau alapteaza.
- are un trecut in familie cu dependenti de alcool
Nimeni nu trebuie sa bea. Si chiar daca alegi sa bei, nu inseamna ca trebuie sa o faci cu orice ocazie.
Daca alegi sa nu bei:
Cunoaste-ti motivul si nu te scuza fata de ceilalti ca nu trebuie sa bei. Asteapta de la ceilalti sa-ti respecte decizia. Respecta deciziile prietenilor tai si a celorlalti care au aels sa nu bea.
Daca alegi sa bei:
Considera fiecare situatie. Pune-ti citeva intrebari: Va trebui sa conduci? Va trebui sa te trezesti devreme a doua zi? Poti sa-ti permiti sa bei? Esti gravida sau alaptezi? Iei medicamente? Ai mincat inainte? Esti suparat sau obosit?
Reaminteste-ti ca toate bauturile standard au acelasi continut de alcool. Indiferent ca este o halba de bere un pahar de vin sau o dusca de tuica.
Citeva sfaturi de urmat daca urmeaza sa dai o petrecere:
Serviti bauturi alcoolice ci nealcoolice deopotriva.
Oferiti racoritoare, ceai si cafea - oamenii se pot distra si fara aclool.
Serviti mincare cu proprietati de absorbtie a alcoolulul in organism: carne, nuci, alune, brinza de exemplu (alimente cu un continut proteic ridicat). Consumati mincare gatita in locul chipsurilor, sandvisurior etc.
Organizati activitati cum ar fi dansul sau jocurile. Nu lasati consumul de alcool sa devina singurul motiv de distractie.
Reaminti-ti celorlalti invitati ca daca cineva face vre-un accident dupa ce a consumat alcool la petrecerea data de tine, tu ai putea fi partial vinovat pentru orice neplacere sau dauna.
Nu serviti bauturi prea devreme sau prea des. Nu fortati oamenii sa bea. Umpleti mereu platourile cu mincare.
Opriti servirea de alcool cu o ora inainte de sfirsitul petrecerilor.
Distractia este o arta dar si o responsabilitate in acelasi timp.
Exista doua feluri de alcool. Alcoolul etilic este primul fel, prezent in bere, vin, bauturi spirtoase si lichioruri. Alcoolul metilic, al doilea fel, este complet dierit si se gaseste in solventi, solutiile pentru indepartat vopseaua, antigel, sau alte produse de uz casnice si industrial. Alcoolul metilic este o otrava si n-ar trebui consumat de nimeni vreodata.
Etilul sau bautura alcoolica este unul dintre cele mai populare droguri in Romania. Majoritatea dintre noi au consumat sau consuma ocazional, mai mult sau mai putin alcool. Orice ar bea oamenii, bere, vin, tuica, lichior componanta de baza, alcoolul etilic este aceeasi: o jumatate de litru de bere (o halba sau o cutie) are aceeasi cantitate de alcool cu un pahar de vin sau cu o cinzeaca de rachiu.
Efectul comun al consumului de alcool este starea de bine acompaniata de ametela, somnolenta, linistire, schimbarea culorii fetei. Dupa un pahar sau doua de bautura alcoolica, nu te imbeti dar cu siguranta iti pierzi unele capacitati de coordonare. Consumarea in continuare de alcool, va afecta vorbirea, echilibrul, si vederea.
Daca o persoana cunsuma prea mult alcool, adesea se va trezi cu dureri de cap. De asemenea dupa approximativ 12 ore de la trezirea din betie pot apare pierderi de memorie pe termen scurt.
Alcoolul nu trebuie niciodata consumat impreuna cu medicamente. Chiar si o cantitate mica de alcool poate schimba efectul unui medicament.
Consumul major de bauturi alcoolice pe o perioada mai indelungata, poate conduce la aparitie unor probleme de sanatate cum ar fi, ulcerul stomacal, probleme sexuale, imbolnavirea ficatului, deteriorarea creierului, si mai multe tipuri de cancer. Excesul de alcool este adesea principalul factor care afecteaza bugetul, linistea si alte probleme ale familiei. Expertii nu au gasit nici un nivel de alcool acceptabil in perioada de graviditate a femeii sau a alaptarii copilului si de aceea ei interzic alcoolul in aceste perioade.
Cei mai multi oameni sunt capabili de a consuma alcool intr-un mod responsabil si sigur. Ei sunt cunoscuti ca "bautori de ocazie". Altii sunt oameni cu probleme de bautura. Acestia pot fi dependenti pshihic de alcool si nu sunt in stare sa actioneze fara alcool in organismul lor.
Un lucru important de luat in considerare este cum iti afecteaza alcoolul viata. Daca ai probleme cu una sau mai multe dintre urmatoarele, ar trebui sa te gindesti la rolul pe care il joaca alcoolul in viata ta. (mai bine gindeste, inainte de aduce paharul la gura):
sanatate fizica si emotionala
legaturi cu alte persoane
performanta la scoala sau la serviciu
probleme financiare sau legale
Oamenii care consuma alcool vor constata ca au nevoie mereu de mai mult alcool pentru a obtine acelasi efect. Oamenii care consuma in mod normal alcool nu par a fi beti, dar asta nu inseamna ca sunt in siguranta cind sunt la volan sau au de facut alte lucruri.
Daca intrerupi dintr-odata consumul de alcool, poti avea surprize ca ai probleme de genul: insomnie, transpiratie abundenta, tremurat, halucinatii sau convulsii.
Multe activitati sociale implica consumul de alcool. Cind este folosit corespunzator si moderat alcoolul poate mari bucuria unei ocazii. Oricum asta nu inseamna ca acloolul este o necesitate pentru distractii.
Exista mai multe motive pentru care o persoana n-ar trebui sa consume alcool:
- virsta minora
- ar avea de condus un autovehicul dupa consum.
- urmeaza un tratament medicamentos.
- are probleme de sanatate cum ar fi: hipertensiune or boli de ficat.
- are probleme psihice
- este gravida sau alapteaza.
- are un trecut in familie cu dependenti de alcool
Nimeni nu trebuie sa bea. Si chiar daca alegi sa bei, nu inseamna ca trebuie sa o faci cu orice ocazie.
Daca alegi sa nu bei:
Cunoaste-ti motivul si nu te scuza fata de ceilalti ca nu trebuie sa bei. Asteapta de la ceilalti sa-ti respecte decizia. Respecta deciziile prietenilor tai si a celorlalti care au aels sa nu bea.
Daca alegi sa bei:
Considera fiecare situatie. Pune-ti citeva intrebari: Va trebui sa conduci? Va trebui sa te trezesti devreme a doua zi? Poti sa-ti permiti sa bei? Esti gravida sau alaptezi? Iei medicamente? Ai mincat inainte? Esti suparat sau obosit?
Reaminteste-ti ca toate bauturile standard au acelasi continut de alcool. Indiferent ca este o halba de bere un pahar de vin sau o dusca de tuica.
Citeva sfaturi de urmat daca urmeaza sa dai o petrecere:
Serviti bauturi alcoolice ci nealcoolice deopotriva.
Oferiti racoritoare, ceai si cafea - oamenii se pot distra si fara aclool.
Serviti mincare cu proprietati de absorbtie a alcoolulul in organism: carne, nuci, alune, brinza de exemplu (alimente cu un continut proteic ridicat). Consumati mincare gatita in locul chipsurilor, sandvisurior etc.
Organizati activitati cum ar fi dansul sau jocurile. Nu lasati consumul de alcool sa devina singurul motiv de distractie.
Reaminti-ti celorlalti invitati ca daca cineva face vre-un accident dupa ce a consumat alcool la petrecerea data de tine, tu ai putea fi partial vinovat pentru orice neplacere sau dauna.
Nu serviti bauturi prea devreme sau prea des. Nu fortati oamenii sa bea. Umpleti mereu platourile cu mincare.
Opriti servirea de alcool cu o ora inainte de sfirsitul petrecerilor.
Distractia este o arta dar si o responsabilitate in acelasi timp.
De obicei când rostim cuvântul
"alcool" ne gândim la spirtul medicinal sau la bauturile spirtoase,
dar aceste tipuri de alcooli contin o anumita substanta orga-nica numita
etanol. Alcoolii sunt unii dintre cei mai utilizati si cunoscuti compusi
chimici. De fapt un alcool este un compus organic care are cel putin o grupare
hi-droxil legata de un atom de carbon saturat. Dintre acestia fac parte
metanolul, e-tanolul, butanolul si propanolul, acestia formând serii omoloage.
Proprietatile alcoolilor
Alcoolii alifatici pot exista în forme
izomerice începând de la propanol în sus. Alti compusi, ca fenolii sau enolii,
pot contine grupe de hidroxil, dar din cau-za ca sunt atasate direct carbonilor
nesaturati se pot comporta diferit. În fenoli si e-noli electronegativitatea
puternica a atomilor de oxigen face ca acesta sa atraga e-lectroni din inelul
aromatic sau din legaturile duble, ca si din atomii de hidrogen din gruparile
hidroxil. Acest lucru face ca legatura carbon-oxigen sa fie mai puter-nica si
astfel sa reactioneze mai greu cu alti compusi.
Alcoolul benzilic este considerat un
alcool deoarece, chiar daca are structura un inel aromatic, gruparea hidroxil
nu este legata direct de acest inel. Anumiti alcooli sunt complet miscibili în
apa în orice proportii. Acest lucru se datoreaza puternicii Punti de hidrgen
care se stabileste între oxigenul puternic electronegativ (din hi-droxil) si
hidrogenul ionic din apa.
Moleculele de apa sunt atrase mai tare de
moleculele de etanol decât între ele. Din acest motiv etanolul amestecat cu apa
produce un amestec care are volumul mai mic decât suma celor doua lichide luate
separat. Puterea acestei atractii dintre moleculele de etanol si apa le împinge
mai aproape scazând astfel volumul ames-tecului si crescând densitatea
acestuia, în ciuda faptului ca etanolul are densitatea mai mica decât cea a
apei. Etanolul (si alti compusi) formeaza astfel ceea ce se nu-meste un amestec
azeotropic cu apa. Chiar daca cele doua substante au puncte de fierbere
diferite (78 respectiv 100 grade Celsius) puterea atractiei între ele le fa-ce
ca la temperatura de 78,1 grade Celsius ele sa se distileze împreuna ca un
ames-tec compact.
Alcoolii mai usori (metanol, etanol) sunt
lichide mobile la temperatura camerei. Înaintând în seria omoloaga, cu cât
numarul atomilor de carbon creste, alcoolii au tendinta de a forma lichide mai
vâsocase, chiar solide moi. De asemenea, punctele de fierbere si topire cresc odata
cu cresterea numaruli de atomi de carbon.
Raspândirea si producerea alcoolilor
Alcoolii se gasesc într-o varietate de
situatii.
Etanolul se poate produce natural, ca
zaharuri din fructele rascoapte cu ajuto-rul enzimelor în procesul de
fermentatie. Aceasta este baza industrei bauturilor alcoolice, chiar daca aici
se folosesc mult mai multe ingrediente si procesul este realizat cu grija.
Etanolul se poate obtine industrial din reactia etenei cu apa prin procesul de
hidratare.
Metanolul este produs prin reactia
monoxidului de carbon cu hidrogenul. Aceste doua substante sunt obtinute
industrial din metan (gaz natural) si apa. A-mândoua reactiile se realizeaza în
conditii speciale de presiune si temperatura, în prezenta de catalizator.
Un alt alcool important din punct de
vedere industrial este alcoolul izopropilic. El este un produs secundar al
industriei petrolului, folosit ca solvent.
Alti alcooli naturali sunt mentolul, care
da gumii de mestecat si altor produse aroma si gustul specific si glicerolul
(trihidroxipropanul). Glicerolul se gaseste în stare naturala în grasimi
vegetale sau animale, dar este si un produs secundar al in-dustriei sapunului.
În intestinul uman grasimile se transforma în glicerol si acizi grasi, dupa
care se refac în grasimi.
Importanta alcoolilor
Alcoolii sunt foarte buni solventi, de
aceea din ei se produc detergenti, par-fumuri, vopsele si multe altele. Un
amestec de metanol si etanol este vândut ca solvent, care contine colorant si
are un miros specific cu rol de a proteja cumpara-torii. Etanolul si metanolul
sunt doi dintre cei mai importanti alcooli.
Alcoolul izopropilic este un solvent
industrial foarte cunoscut, câteodata folosit ca o varianta mai ieftina a
etanolului. De asemenea etanolul are un puct de topire foarte scazut, ceea ce
determina folosirea lui în termometre de temperaturi extrem de mici.
Alcoolii se folosesc ca produsi
intermediari, în sinteze în chimia organica. Tot aceste substante chimice se
folosesc la curatarea produselor petroliere din combus-tibili, în special în
Brazilia.
Glicerolul are aplicatii în medicina si,
ca si glicolul etenic, se mai gaseste în componenta explozivelor.
Consumul minim de alcool 1-2
ori pe luna
in cantitati mici
Consum moderat de alcool
Consum exajerat:
- Regulat in doze mici
- Epizodic 1 in luna in cantitati mari
3.
Regulat in cantitati mari
Simptomele
Alcoolizmului:
1.Cresterea tolerantei fata de alcool (capacitatea persoanei de a suporta alcool)
2.Atractia patolojica fata de alcool: (are sau nu are
acasa bautura el gaseste, principalul
efectul)
3.Perderea controlului asupra cantitatii consumate
4.Perderea reflexului
de vomitare (reflexul dat este o aparare oarecare a organizmului
5.Consumarea
sistematica de alcool
Cauzele a Alcoolizmului
- Lahilitate (instabilitate) emotionala
- Dependenta
- Educatia (trasaturile de caracter)
- Eriditetea
- Mama alcoolica in perioada de
graviditate
- Greutati in luarea deciziei
- Influenta mediului
- Conformizmul
- Confruntarea cu probleme
Stadiile Alcoolizmului
1.Consum sistematic
: simptomele scrise intra in prima
stadie si : Pierdera memoriei
Sindromul de
dependenta psiholojica
Sindromul abundentii
starea de 2 ori pe zi betie :dureri de cap , dureri musculare
,sete pronuntata , dispozitie joasa
, iritare, indeferenta.
2. Atractie de neinvins
fata de alcool
Daca in 1 stadie
alcoolul asupra persoanei avea un efect sedativ
( erau linistiti) in a doua sunt
mai iritati
3. C aracteristic pentru stadiul dat este
delirut alcoolic (belaia gareacka)
halucinatii vizuale ,
sunt prezente toate simptomile
.Aici este deajuns sa
miroase alcoolul dar
doza nu se
micsoreaza apare (
zapor) si apoi apare delirul
Encefalopatic
D in stadiul 3 nu se poate
de a reveni la stadiul normal
Consecintele
1 . Cancer
2. Ulcer Stomacal
3. Decesul
0,01 ebrietate
0,02 ebrietate in caz cind nu poti conduce automobilul
0,03 coma
0,6 – 0,7 deces
Factorii
predespozati
- Eriditatea
- Tulburari sexuale
- Sociali
- Patologici
Forme clinice
-
betia
simpla
-
betie
patolojica
-
betia
cronica
Betia
simpla
Se deosebesc 3
stadii:
- intocsicarea
alcoolica obisnuita se caracterizeaza prin euforie. O senzatie de forta
: mimica , mobila , ochii
stralucesc, iritabilitate crescuta
. In primul sta diul in sinje sunt
0,5-1,5 promile.
- Apare o stare de euforie
psihomotorie limbajul devine
incorect, pierd orientarea
apar iluzii vizuale si auditive, perde echilibrul.
- Stadiul paralitic
limbajul este de neinteles , pulsul slabit, stare de coma ,
respiratia superficiala, transpiratii profunde tensiunea arteriala scade brusc, tulburari dijestive .
Betia
patologica
1.Se intilneste la
persoane cu structuri psihopatice de tip
eliptoid,isteric sau care sufera de o
trauma craniala generala incisa apar:
halucinatii si iluzii vizuale , ideile delirante
Betia patologica
se sfirseste cu un somn profund si cu o amnezie lacunara sau totala.
Betia
cronica
Deosebim 3 stadii
1.Aparitia pasiunii
fata de alcool care devine un element necesar
mai intii apare dependenta psihica, totul este indreptat spre cautarea
bauturii spirtoase betiele devin de 2- 3
ori in saptamina
bolnavii devin mai
nervosi, exitabili , capriciosi
in acest stadiul lipseste
mahmureala
2. Starea alcoolizmului
narcotizat
Are loc o agravare a simptomilor din etapa intii, la
bolnavi apar starea de mahmureala cu:
-Cefalee
Vome
Dearee
Dureri cardiace
Astenie
Transpiratii
profunde
Tremur
Insomnie
Iretabilitate crescuta
3.Demente si crampe
musculare
pasiune fata de
alcool devine mai evidenta scade toleranta la alcool in doze mici ei se
imbata, scade agresivitatea
intelectul memoria simtul critic,
negligeaza familia , lucrul Pe fonul alcoolizmului cronic apar diferite
psihoze: Delirul alcoolic,psihoza Korsacov,enfacilopatia Caet Werniche. Delirul acut Este cel mai fregvent
dintre psihoze alcoolice, 76-86% Halucinoza alcoolica Bolnavii aud voci de
barbati ,femei , copii,vocile de obicei ii ameninta. Se intilneste la persoane care timp indelungat au facut abuz de bauturi
spirtoase .
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu