marți, 4 noiembrie 2014

Actiuni cu caracter antirevizionist in judetul Hunedoara in perioada interbelică



        Societatea romaneasca a Fost confruntata cu pericolul iredentist ungar, inca inaintea semnarii Tratatului de la Trianon.Numeroase documente de arhiva atesta faptul circa Ungaria folosea diferite metode pretul o agitatie produsele din Transilvania, incercand sa speculeze this situatie in cadrul conferintei de ritm, de îngrijire Continua ISI Lucrarile la Paris.
        Dupa semnarea Tratatului de la Trianon, organismele specializate ale Statului roman erau la curent cu eforturile facute de Ungaria din pretul propaga iredentista in Transilvania. 1)
        Opinia publica din România o luat cunostinta cu ingrijorare de intensificarea propagandei revizioniste ungare PE seama Statului Roman si un actionat in consecinta.
        Pana in 1929 actiunile desfasurate capata caracter ONU declarat antirevizionist.S-au Organizare conferinte anual comemorari ale zilelor de "1 Decembrie si 24 Ianuarie, ale Revolutiei de la 1848, etc.Deviza ACESTOR comemorari era:" sa traim in ELE cca ELE sa traiasca in noi " 2) . Acest mod de a actiona sa acordat faptului ca Pana la inceputurile deceniului al IV-lea, Societatea romaneasca privea campania antirevizionista oarecum linistita si avand Tier în Crestere in normele dreptului internațional dublate de aliantele incheiate defensivă de România în deceniul III.
        Incepand cu INSA Anul 1932, cand un devenit Evidenta intensificarea propagandei si a actiunilor revizioniste, Societatea romaneasca incepe sa constientizeze Marele Pericol, de îngrijire viza frontierele Statului unitar.Sa resimtit astfel nevoia de un Ajuta Statul: Personalitatea statului și organele puterii roman național în vânzare demersurile diplomatice IAR Opinia publica MONDIALA SA cunoasca starea de spirit profunda antirevizionista o societatii romanesti.

       

1.Intr-o nota primita de prefectul judetului Alba la data de 31 iulie 1921 DIN Partea Ministerului de Interne se Arata: "Dupa informatiile precise primite DIN Ungaria suntem instiintati circa GUVERNUL Maghiar din pretul o intretine agitatiile iredentiste DIN Ardeal o alcatuit bogat ONU materiale de propagandă. S-AU carti si tiparit, brosuri, ilustratii sugestive, manuale cu indrumari de propaganda, filme cinematografice, CE urmeaza o fi transmise Spre o fi raspandite in Transilvania (Arhivele Statului-Filiala Alba, Fond:. Prefectura judetului Alba , Cabinetul Prefectului, act 6/1921, Filiala 4)




        Marile demonstratii cu caracter antirevizionist s-au declansat Dupa CE GUVERNUL ungar un Organizare conferinte actiunile de masa cu caracter revizionist DIN 13 noiembrie 1932, cu prilejul implinirii a 11 ani de la ratificarea Tratatului de la Trianon de catre parlamentul DIN Budapesta. 2)  Ca urmare a efortului de mediatizare un ACESTOR Adunări, participarea numeroasa a Fost, demonstrand starea de spirit profunda antirevizionist CE cuprinsese Toate straturile societatii romanesti.
        In judetul Hunedoara au avut loc 6 Adunări antirevizioniste la Deva, Orastie, Hateg, Lupeni, Petrosani si Baia de Cris. 3)   DACA Despre adunarile antirevizioniste DIN comunele urbane ale Judetului Hunedoara am mai Scris în unele Studii, manifestatia de la Baia de Cris, o Localitate DIN Tara Zarandului merita de asemenea subliniata in acest context.Un lei Deosebit în organizarea acestei manifestatii   l-au avut invatatorii zarandeni, de îngrijire cu prilejul cercurilor Culturale informau satenii Despre intensificarea propagandei revizioniste Impotriva Romaniei.La indemnul dascali-Lor, locuitorii Comunei Mihaileni Sau intrunit la Baia de Criș, pretul unui aniversa Unirea Ardealului cu România,-o printr mare Adunare cu caracter antirevizionist.Sub lozinca: "traiasca Pacea si Sfintele tratate", vorbitorii, printre îngrijire s-au aflat SI respectati multe Tarani din comunitatile Lor , au SPUS CA VOR raspicat sa traiasca mai departe liberi si nestanjeniti de nimeni în Datina stramoseasca Lor, Nu cca Inainte de 1918, AFLI hotarati sa apere cu viata intrengibilitatea grnitelor actuale ale tarii.Motiunea adoptata evidentia constiinta legaturii cu trecutul de Lupta al Oamenilor ACESTOR locuri si darzenia denumirii Motilor. 4)

 

2. "Universul" (Bucuresti), nr.313, DIN 13 noembrie 1932
3. "Libertatea" (Orastie), DIN 8 noembrie 1932
4. Iata termenii in ingrijirea Este formulata notiunea: "Motii, im Glas hotarat tors CE celor au urechi de auzit sa Auda, circa zadarnic Incearca sa strice Cetatea pacei, CE sa cladit PE oseminte de eroi, cu ciment si suflete udate cu Sange, CACI Nu vor reusi! De asemenea avizam PE CEI ce bine ne cunosc, ca cine suntem, circa Muntii Nostri mai au paduri virgina si Stanci MULTE si Brate puternice, si sanatoase, asa Ca La nevoie ne vom folosi de ELE, ca în Timpul anului 1848, cand in Fruntea noastra l-am avut PE Avram Iancu "(" Universul (Bucuresti), nr.338, DIN 8 decembrie 1932)






        In Anul 1933 s-au inmultit manifestatile declarat antirevizio-Niste, CA urmare a sustinerii revizionismului de catre Germania in ingrijire Hitler si Partidul nazist ajunsesera la putere.Statele amenintate de propaganda revizionista au incercat sa-si coordoneze actiunile din pretul unui contracara mai bine Cu acest Pericol . Astfel la 28 mai 1933, cand la Praga se intrunea delegatii statelor DIN Mica Înțelegere din pretul o conferinta, la aceea de date la Bucuresti; Praga, Belgrad si lumea din care am la Varsovia Sau Organizare conferinte mari Adunări antirevizioniste. Organizatorii au tinut sa precizeze circa aceste demonstratii ,, Nu erau indreptate Impotriva vreunui stat, ci NUMAI Impotriva ideii revizioniste si un pericolelor acestei idei, de îngrijire ar Duce la Razboi. " 5) .
        În datele de 28 mai 1933 au avut loc mari manifestatii antirevizioniste în Toată țara, Dar în special în Transilvania. In judetul Hunedoara, la this date au avut loc intruniri antirevizioniste la Hunedoara, Orastie si Hateg.
        La Hunedoara adunarea sa tinut in Pavilionul de vara al Uzinelor si au participat 1600-2000 de Oameni, sub conducerea presedintelui Astrei, Ioan Bancovean. Au vorbit, Pop Iuliu-Preot, DIN gimnaziului Popa Petru-Directorul Localitate, Ovidiu Palonte-inginer, Hancu   Vasile-medic, Constantinescu Anghel - profesor Onescu Ioan - Voluntarilor presedintele, Moisin Victor - muncitor si Andru Aron -. plugar DIN Buituri 6)
        La Orăștie, tinut intrunirea sa în ORASULUI Piata, sub presedentia lui   Aron   Demian   -   Directorul   Liceului   DIN   Localitate   si   au   luat Parte
Persoane 1200-1500. Printre vorbitori s-au numarat: Stanciu Zaharia                                 
 - Profesor, Enea Ioan - protopop, dr. Braia Jeno - Deputat, dr. Radu Izidor - avocat, Nicolaie Cretu - profesor, dr.Muntean Eugen - secretarul Primariei, dr. Alexabdru Herlea - avocat si Popa Ioan - agricultor. 6) Toti au protestat vehement Impotriva propagandei facute din pretul reviziurea tratatelor de ritm, fara sa Critice Mișcarea persoanelor Politice straine, Dupa cum sublinia documentul ONU al chesturii de Politie DIN Deva. 7)  
       
 

6. Arhivele Statului, Filiala Deva, Fond: Chestură de Politie Deva ,   Dosar   10/1933, fila 4
7. Ibidem



        Manifestatia antirevizionista de la Hateg Sau Organizare conferinte in Piata ORASULUI cu participarea a 1000-1200 Persoane, sub presedentia lui Toma Vasinca. Au vorbit, dr.Emil Selariu-Deputat, Eronim Ciocan -protopop, Victor Savu - ORASULUI Primarul, dr. Vine Petru, Iuliu Nasta si Salin Burnea -avocati si gimnaziului Olariu Petru-Directorul. Toti au combatut vehement revizionismul, CONSIDERAȚII ONU Pericol pemtru intreaga omenire. 8)
        La 15 decembrie 1933 sa constituit Liga Antirevizionista Romana cu scopul de a coordona Miscarea antirevizionista in tara si in strainatate si de o ,, dezvolta simtaminte de solidaritate si Rezistenta romaneasca, organizate Impotriva incercarilor si atingerilor   aduse unitatii teritoriale a Tarii Romanesti si demnitatii nationale a Poporului roman ". 9)   În scopul unei mai usoare functionari si datorita faptului ca in Transilvania Populația un reactionat Impotriva revizionismului cu mu Inainte de infintarea Ligii Antirevizioniste, sa constituit din pretul this Parte a Țării, Comitetul Regional din pretul Transilvania a Ligii Antirevizioniste Romane din 8 ianuarie 1934 . 10)
        In judetul Hunedoara, activitatea de organizare în cadrul LAR-un Inceput la 3 Zile de la constituirea Comitetului Regional Din Cluj. Astfel, la 11 ianuarie 1934, la Deva sa infiintat ,, Liga Antirevizionista Regionala Hunedoara ", CompUSA DIN Urmatorul comitet: Presedinte: dr.Eugen Tatar, decanul baroului avocatilor DIN Deva, Vicepresedinte: Petru Perian - Primarul ORASULUI Deva si dr.Victor Suiaga - avocat; secretar de Sedinte: dr. Lazar Dansoreanu -avocat si Dobre Ioan, casier: Iosif Stanca-profesor.Asa cum observa ONU Raport al chesturii de Politie Deva, NUMAI "la constituire s-au inscris 6.000 de hit counter for tumblr in Liga INSA, în Prezent se Continua cu inscrierea." 11 )
       
 

8) Ibidem.
9) ***, Liga Antirevizionista Romana, Actul constitutiv si statutele , Tip. Ziarul "Universul", Bucuresti, 1934, p 5
10) Arhivele Statului, Filiala Cluj, Fond: Liga Antirevizionista Romana , Dosar 1 / 1932-1938, fila 5.
11) Arhivele Statului, Filiala Deva, Fond: Chestură de Politie Deva , Dosar 27/1934, fila 6.

       



        Actiunea de inscriere o Fost publicata in presa locala imp numeroase apeluri facute de catre Comitetul Judetean.Textul Unui asemenea APEL Publicat în "Gazeta Hunedoarei" din 14 septembrie 1935, era formulat astfel: "Astazi cand dusmanii Tarii Duc o Campanie desantata Impotriva scumpei noastre Patrii , eo datorie Sfanta un fiecarui roman sa Intre in randurile noastre din pretul unui Lupta cu Puteri uni Impotriva instigatorilor.In acest SCOP rugam în mod Deosebit PE preotii, invatatorii si notarii DIN Toate comunele judetului Nostru sa Intre in legatura cu Regionala Hunedoara DIN Deva, SAU cu secretariatul Nostru DIN Simeria, pretul unui putea constitui subsectii antirevizioniste PE intreg cuprinsul judetului Hunedoara.Cunoscand sentimentele frumoase ale preotimii si invatatorimii noastre, indraznim sa speram circa prezentul APEL VA Avea răsunet în constiinta Lor si-n curind VOR Avea Fericirea de a Vedea constituita Liga Antirevizionista si in cel mai indepartat Catun al judetului Nostru. " 12)
        La FEL CA La Deva si in celelalte colturi ale judetului Mișcarea de organizare în cadrele Ligii sa desfasurat cu repeziciune.Documentele de arhiva atesta faptul cca mai intai au luat fiinta comitetele orasenesti, apoi Cele Comunale si satesti.La 8 decembrie 1935, printr-o mare intruniire romaneasca la Vulcan sa infiintat Comitetul Ligii Antirevizioniste, date la îngrijire sa incheiat Actiunea de infiintare a comitetelor ligii in Orasele jud. Hunedoara. 13)   În Satele si comunele judetului, Actiunea de infiintare a nucleelor ​​Ligii Romane Antirevizioniste un continuat si in Anul urmator.
        Constituirea structurilor organizatorice ale LAR o DETERMINAR intensificsrea actiunilor cu caracter antirevizionist.Cele mai importante si Cele mai utilizate mijloace de actiune au Fost manifestatiile cu caracter declarat antirevizionist.De Regula, mari manifestatii antirevizioniste au avut loc cu prilejul aniversarii zilei de 1 Decembrie, de îngrijire a Fost declarata zi Patronala a LAR 14)   In apelurile si Corespondență Comitetului Regional cu organizatiile subordonate DIN judetul Hunedoara se Recomanda circa serbarilor de la 1 Decembrie sa "li se dea ONU antirevizionist pronuntat caracter, pretul a se manifesta cu cat mai multa hotarare Dorinta Romanilor DIN Transilvania de o apara patrimoniul national Impotriva oricarei uneltiri dusmanoase. " 15)
 

12) "Gazeta Hunedoarei" (Deva), DIN 14 septembrie 1935
13) "Avantul" (Petrosani), DIN 15 decembrie 1935
14)   Idem, DIN 27 noiembrie 1937
15)   Ibidem


        Manifestatiile cu caracter antirevizionist au avut loc Insa si la data Alte în Afara zilei de 1 Decembrie, unele la indemnul CR DIN Cluj, pretul unui Avea o Unitate de simtire si de o puternica impresie da o Peste Hotare, Altele la Initiativa comitetelor locale ale LAR , AFLI legatul de trecutul istoric al localitatii respective Sau de o da impulsul de un ri-posta imediata propagandei revizioniste.
        Cea mai IMPORTANTA manifestatie antirevizionista în Afara zilelor de 1 Decembrie a avut loc la Petrosani la 1 septembrie 1935, la îngrijire au participat 5.000 de Oameni. 16)   Cu acest prilej au vorbit si reprezentatii minoritatii maghiare.Dionisie Muszka, DIN Partea Muncitorilor Minori-Tari de la mina Petrila a aratat circa un actionat DIN proprie vointa, nesilit de nimeni si o exprimat "recunostinta din pretul tratamentul fratesc PE pasă de noi muncitorii de alta limba si confesiune l-am avut în Toate imprejurarile." 17)   Andrei Szabo si apoi Carol Butyka au vorbit în Nume-le Muncitorilor de la Lonea .Ultimul o ca aratat: "Nu dorim noi si Nici Nu vom admite Nici ONU FEL de Schimbare a hotarelor actuale, AFLI convinsi CA tendintele revizioniste Nu sunt servanda Altceva Decat Tendinte razboinice, de îngrijire nicidecum n- ar putea aduce Bine, ci NUMAI Rau. " 18)
        Pe Langa manifestatiile cu caracter antirevizionist, lei ONU de important l-au avut si conferintele unor Personalitati Culturale, Științifice Sau politice.Scopul ACESTOR conferinte era demascarea cu argumente Științifice o neadevarurilor sustinute de propaganda revizionista sensibilizarea auditoriului la idee Luptei antirevizioniste.Sustinerea conferintelor Cadea in Sarcina membrilor Comitetului Regional Din Cluj, îngrijire în totalitate erau Oameni de o probitate stiintifica exceptionala, cu-noscuti din pretul Lucrarile Lor în diferite domenii.Printre acestia, profeso- rul Ioan Lupas un sustinut numeroase conferinte cu caracter antirevizionist in localitatile DIN Transilvania.In judetul Hunedoara un sustinut Doua conferinte antirevizioniste, la Brad în 25 septembrie 1935 cu Tema: "Revizionismul si framantarile constitutionale DIN statele europei Centrale" si la Deva, în 27 septembrie, cu Tema: ". Antirevizionis-mul habsburgilor si restaurarea" 19)
 

16)   Idem, DIN 8 septembrie 1935
17)   Ibidem
18)   Ibidem
19)   Arhivele Statului, Filiala Cluj, Fond: Liga Antirevizionista Romana , Dosar 65 / 1933-1938, fila 18-19


        În Afara personalitatilor amintite, au mai sustinut conferinte antirevizioniste si membrii organizatiilor locale ale ligii, îngrijire formau în general, Elita intelectualitatii DIN Zona si se bucurau de APRECIEREA concitadinilor.De exemplu, la Deva în 17 iunie 1934 un Fost comemorat Procesul memorandistilor în sala Teatrului orasenesc im Doua conferinte sustinute de Avocatul Eugen Tatar -. presedintele organizatiei LAR si profesorul G.Ghinea, secretarul general al organizatiei Al 20) Despre prima conferinta, "Gazeta Hunedoarei" scria la cca Spera sa o poata reda pe larg datorita Calității deosebite   a expunerii. Referitor la conferinta profesorului Ghinea, Acelasi ziar nota circa o Fost strabatuta de ONU suflu de patriotism autentic. 21) 
        O alta Directie o actiunilor cu caracter antirevizionist o Fost inaugurarea   unor MONUMENTE, troite Sau placi comemorativă, de îngrijire aminteau de Istoria zbuciumata a Romanilor DIN Transilvania.Ca în intreg Ardealul si in judetul Hunedoara s-au ridicat onu numar impresionant de MONUMENTE si Alte Semne ale Luptei si jertfei Oamenilor ACESTOR locuri.De exemplu în Sedinta Comitetului Judetean al LAR Din Deva din 3 ianuarie 1935, la propunerea Avocatului Victor Suiaga sa Decis pornirea unei actiuni din pretul ridicarea Unui monument în memoria celor 56 de Tarani romani executati Langa Cetatea ORASULUI în noiembrie 1784 , în Timpul Rascoalei lui Horea. 22) 
        Manifestatiile cu caracter antirevizionist declansate la inceputul deceniului Patru au avut ca Efect crearea unei stari de spirit profunda antirevizioniste, de îngrijire Extins SA in intreaga tara, cuprinzand Societatea romaneasca in Toate structurile ei.Aceasta stare de spirit Este Foarte sugestiv descrisa in numeroase documente de arhiva si din pretul judetul Hunedoara.Referitor la denuntarea pactului de la Locarno de catre Germania in 1936, Intr-o nota a chesturii de Politie DIN Deva DIN 30 martie 1936 se Arata ca: Populația românească, în majoritate sustine punctul de VEDERE al Frantei, condamnand atitudinea Germaniei , de îngrijire Este provocatoare si ingrijire Nu Urmareste Decat tulburarea Liniștii în europa, sub pretext circa CeRe egalitate de Tratament din pretul inarmari, ca-utand în Realitate, ca fara Nici o stanjenire sa se ​​poata inarma. " 23)               
 


20) "Gazeta Hunedoarei" (Deva), o VIII, DIN 23 iunie 1934
21)       Ibidem
22)       Ibidem, DIN 12 ianuarie 1935
23)    Arhivele Statului, Filiala Deva, Fond: Chestură de Politie , Dosar 74/1936, fila 12.


        Intr-ONU alt raport of, îngrijire analizeaz starea de spirit a populatiei ORASULUI Simeria la 24 martie 1936, se mentiona ca: "nimeni DIN Populația românească Nu admite gestul Germaniei." 24) 
        Sensibilizata la efectele situatiei internationale ASUPRA pozitiei Romaniei, Populația românească era constienta de faptul circa Ungaria VA Urma Germania în ORICE conditii, datorita pozitiei identice celor Doua-o stare în Problema revizuirii tratatelor.Constienta de gravitatea situatiei, Populația judetului Hunedoara era hotarata sa apere cu arma în mana integritatea teritoriului national.In raportul Comisariatului de Politie Hateg, DIN 25 martie 1936 se mentiona: "Spiritul populatiei romane Este Foarte multumitor, deoarece sunt servanda Gata într-ORICE moment, o cerintele satisface, pretul a-si apara Tronul si Tara, pretul pastrarea Libertatii si CA NU SA FIE subjugati de alta natiune.Aceste constatari s-au Ro: de noi, lumea din care am în PATURA Taraneasca, Gata în momentul oricare din pretul unui prinde arma din pretul a-si apara patria iubita si Pamantul stramosesc. " 35)
        Agravarea situatiei internationale in primavara anului 1939 o amplificat sentimentul de Teama fata de izbucnirea Unui Nou razboi.Pe acest fond de deprimare produsa in sanul populatiei romanesti, chema- rea sub brațul unui unor Contingente o electrogen ONU tonic sentiment de solidaritate nationala, de îngrijire a Fost sesizat datorita solicitudinii cu grijă CEI   chemati   sub brațul s-au prezentat la centrele de recrutare "Gravitatea evenimentelor.   - nota Raport ONU din 5 aprilie 1939 al Comisariatului   de Politie Din Petrosani - si situatia GREA fata de îngrijire sa vazut pusa tara noastra o Fost primita de intreaga populatie cu calmul necesar.Teama de izbucnirea Unui Nou Razboi si mai ALES ororile Unui armat de conflict, au produs în sanul populatiei o profunda deprimare, de îngrijire INSA imbinata cu onu elan de insufletire indescriptibil al rezervistilor Nostri sub brațul chemati, au ajuns PE PLANUL Al doilea, tot Timpul dominand Dorinta Fierbinte un fiecaruia de a se jertfi bucuros pretul Apărarea integritatii hotarelor stramosesti ". 26) In raportul aceleiasi Institutii, LA23 martie 1939 se Arata ca: "im gari, la plecarea trenurilor cu concentrati, familiile de sateni ISI Plang PE CEI plecati, blastamand PE Hitler si Ungaria   - INSA CEI plecati sunt servanda disciplinati si toti in voie buna, strigand ca Nu vor da Nici o Brazda de pamant ungurilor ". 27) 
 

23)       Ibidem, fila 18
24)       Ibidem, fila 14
25)       Idem, Dosar 51/1939, fila 81.
26)       Ibidem, fila 74


Raportul Comisariatului de politie Hunedoara DIN 30 martie 1939 mentiona ca: "moralul populatiei a Fost Foarte ridicat si cu multa insufletire, de nedescris, un Raspuns acestei chemari, indreptandu-se imediata Spre unitatile Militare Tier apartin, indeplinind astfel CEA mai Inalta datorie fata de Tara. " 28)
        Starea de spirit antirevizionista un populatiei judetului Hunedoara sa manifestat lumea din care am Dupa cedarea Basarabiei, Bucovinei de Nord si tinutului Hertei, this avand Taria sa-si puna semnatura PE manifestul intitulat "Nici o palma de pamant". 29)   Ideea manifestului semnat de Milioane de romani DIN TRANSILVANIA SA materializat imp Actiunea Ziarului "Tara Noua" din Cluj, de îngrijire a incercat sa demonstreze Germaniei si Italiei circa pregatesc o judecata nedreapta din pretul tara noastra. 30)
        Starea de spirit antirevizionista profunda in randul populatiei jude-tului Hunedoara, cat si in intreaga tara, afirmata în anii 1934 -1938 imp mari manifestatii si Adunări Populare, sa perpetuat si in perioada urmatoare, cand era amenintata insasi fiinta statala a Poporului roman.Pentru o ilustra impactul Dictatului de la Viena ASUPRA Starii de spirit a populatiei, redam DIN Pasaj ONU Ziarul "Solia Dreptatii" din Orastie, aparut la 15 septembrie 1940: "Ca onu trasnet naprasnic a cazut ASUPRA noastra hotararea comisiei de arbitraj de la Viena.O Parte insemnata a scumpului Nostru Ardeal o Fost smulsa DIN trupul deja-ciuntit si insangerat al Patriei Românești, Atat de umilita si chinuita in Ultimul timp.Aproape UN MILION si jumatate de romani, Frati de Sange de-ai Noștri au intrat DIN Nou, Dupa Abia 20 de ani de LIBERTATE sub stapanire straina.Cu Ochii secati de Lacrimi si pumnii stransi de durere, am privit neputinciosi spectacolul sfasietor, de îngrijire sa desfasurat PE Pamantul Sfant al Transilvaniei.Durerea noastra incomensurabila Nu matrimoniale fi cuprinsa in cuvinte.Svarcolirile disperate, strigatele de Ajutor ale acelora îngrijire, în Baza verdictului de la Viena au trebuit sa DIN NOU, printre altele, Drumul odioase robiei, Nu le vom putea Uita niciodata. " 31) 
        În ciuda tragismului acestui Tablou al disperarii nationale, Nu Romanii si-au Pierdut speranta ca li sine VA DIN NOU față Dreptate, starea de spirit îngrijire im se Dorea refacerea unitatii neamului romanesc, rama-nand Dominanta.
 

28)   Ibidem, fila 127
29)     Idem, Dosar 9/1940, fila 5
30)     Ibidem
31)   "Solia Dreptatii (Orastie) DIN 15 Septembrie 1940.



Autorul articolului mai sus mentionat incheia astfel: "oricat de imensa ar fi durerea si deznadejdea noastra în clipele tragice ale prezentului, noi vom Nu înceta să devenim CEEA CE AM FOST Inainte de 1918, cand imp jertfa paraielor de Sange varsate de Fratii si parintii Nostri , fruntariile Țării romanesti au putut fi impinse Pana Acolo Tier se aude Graiul stramosesc.Vom Avea rabdare, CACI Dreptate se vo fata OData! Poporul Nostru e darz si DACA na disparut sub strivirile calcaielor asupritorilor, cu atat Cu mai putin o fata de ACUM Inainte. " 32)
 
32) Ibidem.
Oferte avec Caractere antirevizioniste dans le departamentul de Hunedoara entre les deux Querré mondiales

- Resumee -

        Dans Le Grand circulație antirevisioniste du peuple roumaine du IV-eme decennie de notre siecle, s'ecadrent, aussi organiquement, les acțiuni dans le departament de Hunedoara.Conformement o serie une des documente d'arhives et des articole de la presse du temp, avec l'annee 1932, commencent des grands manifestări antirevizionists dans les Ville et les sate: Deva, Hunedoara, Hațeg, Orăștie, Petroșani și Baia de Cris.De 11 Janvier 1934, încep dans le Département de Hunedoara a la constituire des organizații locales de La Liga Antirevizioniste Roumaine, dans Toutes des Villes et les sate importantes.
        Les plus importants acțiuni antirevizionists organisees par les secțiunile de la Ligue sont: des grands manifestări des maselor (la s'est plus importante deroule o Petrosani au o er septembre 1935), des conferințe avec Caractere antirevizionistes, des monumente ou placqus commemoratifs înaintați les alin secțiunile de la Liga, etc.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu