sâmbătă, 1 noiembrie 2014

Delfinul

               
Este un mamifer acvatic inrudit cu balena si cu rechinii. Acesti inotatori se pot intalni in toate marile, ei se deosebesc de rudele lor prin dintii de forma conica si corpul robust. 

In lume se gasesc aproximativ 32 de specii de delfini. Exemplele tipice sunt delfinul cu botul turtit, foarte util pentru reprezentatii in acvarii si delfinul obisnuit. 

Amandoi apar in ape deschise, fiecare cu caracteristici diferite. Mai multe specii de apa dulce cum ar fi delfinul de rau traiesc in estuarele din Asia si America Sud. Delfinii de rau au trupul zvelt si privirea limitata de pozitia ochilor. 

Cel mai mic delfin numit "Bufeo" are o lungime de 1.5 - 2.7 metri, iar cel mai mare "delfinul cu nasul turtit" ajunge la 4m lungime. Ucigasul de balene este considerat a fi delfinul, in ciuda lungimii sale de 9m.. Balena pilot este privita tot ca un tip de delfin.

Odata delfinii erau vanati pentru comert, dar in special pentru cantitatile valoroase de ulei extras din unele parti ale capului folosite la mecanismele ceasurilor delicate. Uleiuri mai ieftine s-au gasit in alte resurse, si numarul delfinilor omorati a scazut. Multi delfini au devenit prada plaselor de pescuit. Astfel intre 1959 si 1977 au murit aproximativ 4.8 milioane de delfini 

Intr-o zi delfinii mananca o cantitate de mincare egala cu aproape o traime din greutatea lor. Ei isi prind prada in falcile care au intre 100 si 260 de dinti ascutiti. Delfinii urmeaza pestii in grupuri diferite. Unele specii cum ar fi delfinul alb care traieste in Pacific formeaza un grup de aproximativ 1000 de membri. In schimb delfinul cu nasul turtit se alatura unor grupuri mici. 



Delfinii ca si balenele respira printr-un orificiu de deasupra capului. In timp ce inoata ei ies la suprafata sa i-a "o gura de aer" si in acelasi timp expulzand apa acumulata. Delfinii sunt inotatori foarte buni care pot ajunge la o viteza de peste 40 km/h (25mph). Plamanii sunt adaptati la schimbari rapizi de presiune, permitandu-le sa ajunga la o adancime de 300m. 

Adultii ajung la maturitatea sexuala intre 5 - 12 ani la femele si intre 9 - 13 ani la masculi. Se imperecheaza primavara, iar dupa o gestatie de 11 - 12 luni, femela da nastere la un singur pui. Puii incep sa respire imediat (cateva minute) dupa nastere, stau in jurul mamei timp de 18 luni, dupa care se despart de aceasta.

Delfinii emit sunete aproape constant (aproximativ 300 de sunete pe secunda) emise de un mecanism aflat sub orificiul pentru respirat. Delfinii se ghideaza dupa aceste sunete.

Ei sunt foarte usor de dresat si sunt foarte inteligenti; comunicand in continuu ei au ajuns sa reproduca cateva cuvinte. Unii investigatori au sugerat ca delfinii sunt capabili sa invete o limba si sa comunice cu oamenii. Numele de delfin vine si de la o mancarea pentru pesti, numita dorado.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu